Σελίδες

Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2017

Δ. Παπαδημητρίου: «Άμεσα ανακοινώνονται οι πίνακες υπαγωγής του 1ου κύκλου των 4 καθεστώτων - Στο επόμενο 10ημερο ο 2ος κύκλος υποβολής αιτήσεων»

Δ. Παπαδημητρίου: «Άμεσα ανακοινώνονται οι πίνακες υπαγωγής του 1ου κύκλου των 4 καθεστώτων - Στο επόμενο 10ημερο ο 2ος κύκλος υποβολής αιτήσεων»




Ομιλία Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου στην Ολομέλεια της Βουλής για τον Κρατικό Προϋπολογισμό 2018

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Σε λίγες ημέρες τελειώνει το 2017, το οποίο αναμένεται να είναι το πρώτο έτος μετά από πολλά χρόνια που θα καταγραφεί θετικός ρυθμός ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία.

Μετά από σχεδόν μια δεκαετία η Ελλάδα εξέρχεται από το τούνελ της κρίσης και αυτό το καταδεικνύουν οι επιμέρους δείκτες και τα μεγέθη της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας.

Παράλληλα ολοένα και πιο συχνές πλέον είναι οι θετικές δηλώσεις διεθνών πολιτικών παραγόντων, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Αμερική, για την θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Κανείς πλέον δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός αυτό.

Ο προϋπολογισμός για το 2018 προβλέπει ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης 2,5%.

Η πρόβλεψη αυτή είναι απολύτως εφικτή και στηρίζεται στους εξής άξονες.

Πρώτα απ’ όλα προβλέπεται θετική συνεισφορά από την ιδιωτική κατανάλωση, συγκεκριμένα κατά 0,8% του πραγματικού ΑΕΠ.

Αυτή η πρόβλεψη ενισχύεται από την ταχύτερη αύξηση της απασχόλησης και τη συνεχιζόμενη μείωση της ανεργίας.

Κατά δεύτερον, η πρόβλεψη για τον ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης βασίζεται στην επίσης  συνεισφορά που θα υπάρξει από τον ακαθάριστο σχηματισμό παγίου κεφαλαίου (κατά 1,4% του πραγματικού ΑΕΠ), που αναμένεται να αυξηθεί με διψήφιο ρυθμό λόγω του ευνοϊκότερου επενδυτικού περιβάλλοντος στη βάση των υλοποιούμενων μεταρρυθμίσεων αλλά και της αυξημένης ζήτησης.

Τέλος εκτιμάται ότι θα καταγραφεί περαιτέρω βελτίωση του πραγματικού ελλείμματος στο ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών, κατά 0,2% του ΑΕΠ, εν μέσω αυξήσεων στην εξαγωγική και εισαγωγική δραστηριότητα

Η ελληνική οικονομία έχει την δυναμική να πετύχει όλες αυτές τις προβλέψεις.

Ενδεικτικά θα αναφερθώ σε μια σειρά από αριθμούς που θα πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν μας, μπαίνοντας στο 2018.

Τα πρώτα τρία τρίμηνα του 2017 κατέγραψαν θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ ήδη έχουν αναθεωρηθεί προς τα πάνω τα δύο πρώτα τρίμηνα και κάτι τέτοιο αναμένεται να συμβεί και για το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Παράλληλα, να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε την προηγούμενη εβδομάδα η ΕΛΣΤΑΤ,  η βιομηχανική παραγωγή τον Οκτώβριο 2017 σημείωσε αύξηση κατά +1,3% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2017.

Ο δείκτης, δε, της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στην Ελλάδα για τον Σεπτέμβριο άγγιξε τις 100,6 μονάδες.

Για να γίνει πιο κατανοητή η σημασία αυτού του αριθμού θα πρέπει να τονίσω ότι ο μέσος όρος αυτού του δείκτη στην περίοδο του 1985 έως και πέρυσι ήταν 100,7 μονάδες.

Δηλαδή, ήδη έχουμε σχεδόν αγγίξει το μέσο όρο του δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης των τελευταίων 30 ετών.

Την  ίδια θετική εικόνα μας δίνει και ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών, ή αλλιώς PMI, της ελληνικής μεταποίησης. Αυτός ο δείκτης αυξήθηκε τον Οκτώβριο στις 52,2 μονάδες.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα επίσης να εξηγήσω ότι σύμφωνα με τον δείκτη υπεύθυνων προμηθειών της ελληνικής μεταποίησης κατά το έτος 2017 σημειώθηκε η μεγαλύτερη εργοστασιακή δραστηριότητα από το 2008 και μετά.

Όπως ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), η Ελλάδα είναι δεύτερη κατά σειρά επενδύσεων ανάλογα με το ΑΕΠ για τον Δεκέμβριο.

Το γεγονός αυτό δείχνει επίσης την δυναμική της ελληνικής οικονομίας, σε σχέση με το τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων ενέκρινε 3 Στρατηγικές Επενδύσεις συνολικού ποσού 600 εκ. Ευρώ, ενώ πρόκειται να συνεδριάσει ξανά στις αρχές του νέου έτους.

Το Υπουργείο μας ξεμπλόκαρε Επενδυτικά Σχέδια ύψους 668 Εκ. Ευρώ, τα οποία λόγω αδράνειας των προηγούμενων κυβερνήσεων κινδύνευαν να βγουν εκτός επενδυτικού νόμου.

Στον τομέα των Ξένων Άμεσων Επενδύσεων, που αποτελεί ίσως και τον κυριότερο δείκτη ανάπτυξης για μια οικονομία που αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας και που οι επιχειρήσεις της έχουν ως βασικότερο πρόβλημα τη χρηματοδότηση, κατά το πρώτο εννιάμηνο του 2017, οι Ξένες Άμεσες Επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 69%.

Πρόκειται για μια θεαματική αύξηση που δύσκολα κανείς συναντά σε προηγμένες χώρες.

Θέλω να επισημάνω ότι όλο αυτό το διάστημα κάναμε έναν αγώνα δρόμου έχοντας ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με ενδιαφερόμενους επενδυτές προκειμένου να δείξουμε με στοιχεία ότι η Ελλάδα αποτελεί έναν φιλικό προορισμό για επενδύσεις.

Η αύξηση κατά 69% των Ξένων Άμεσων Επενδύσεων σηματοδοτεί ότι η εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών έχει ανακτηθεί και ότι αυτοί προχωρούν στην υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων στη χώρα μας, κάτι που είμαι σίγουρος θα συνεχιστεί και το επόμενο έτος, αν μείνουμε προσηλωμένοι στο στόχο μας.

Σε ότι αφορά στις εξαγωγές αρκεί να πούμε ότι σημειώθηκε αύξηση 7,6% σε ετήσια βάση κατά το πρώτο εννιάμηνο του 2017.
Πρόκειται αναμφίβολα για την καλύτερη ένδειξη ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν εισέλθει σε φάση εξωστρέφειας, ξεκολλώντας από την στασιμότητα στην οποία τις είχε ρίξει η οικονομική κρίση.
Ως ποσοστό, ξεπερνάει και τα αντίστοιχα ποσοστά των τελευταίων χρόνων της περιόδου της ευμάρειας, όπως συχνά αποκαλείται η περίοδος πριν την κρίση.
Επιπλέον, θα ήθελα να δώσω και κάποια στοιχεία για την ιδιωτική κατανάλωση και συγκεκριμένα για την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στην ελληνική οικονομία.

Ένα από τα πρώτα θύματα σε επίπεδο δεικτών της ύφεσης ήταν η κατανάλωση.

Στην Ελλάδα αυτό φάνηκε ακόμα περισσότερο, διότι το παραγωγικό μοντέλο που είχε υιοθετηθεί επί δεκαετίες στηριζόταν στην κατανάλωση, αλλά και στον δανεισμό.

Για να έχουμε μπροστά μας ένα μέγεθος σύγκρισης αρκεί να πούμε ότι τον Οκτώβριο του 2011 η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στην Ελλάδα είχε αγγίξει τις  -83,8 μονάδες.

Πλέον ο δείκτης έχει μειωθεί ραγδαία. Τον Σεπτέμβριο του 2017 περιορίστηκε στις -53,7 μονάδες  δείχνοντας έτσι ότι το κλίμα έχει αλλάξει.

Γι΄ αυτή την εξέλιξη μεγάλο ρόλο παίζει η μείωση του χρέους των νοικοκυριών σαν ποσοστό του ΑΕΠ.

Θέλω, επίσης, να υπογραμμίσω στο θέμα χρέους των ΜΜΕ υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης, τα οποία θα καλυφθούν σε πολύ σημαντικό βαθμό το ερχόμενο έτος χρησιμοποιώντας τον εξωδικαστικό μηχανισμό που νομοθετήσαμε μέσα στο 2017.

Οι θετικοί αριθμοί της ελληνικής οικονομίας δεν αποτελούν μια φυσική συνέχεια που λέει ότι μετά από μια μεγάλη ύφεση έρχεται η ανάκαμψη.

Μπορεί πράγματι μετά από μια πτώση να έρχεται η άνοδος, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να πει πόσο θα διαρκέσει αυτή η πτώση ή αν μια διαφαινόμενη άνοδος είναι πρόσκαιρη ή σταθερή.

Στην περίπτωση της Ελλάδας η ανάκαμψη έχει σταθεροποιηθεί και πλέον κάνουμε κινήσεις εντός και εκτός της χώρας με στόχο να επιταχυνθεί η ανάκαμψη και να μπούμε σε μια νέα παραγωγική φάση.

Συγκεκριμένα σε ότι αφορά στο Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων υπήρξε για δεύτερη χρονιά αύξηση του εθνικού σκέλους και σήμερα έχουν φτάσει στο 1 δις ευρώ, σε αντίθεση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις που το μείωναν.

Επίσης έχουμε επικεντρωθεί στις Περιφέρειες και τους δήμους, με νέα επενδυτικά προγράμματα με στοχευόμενες απευθύνσεις ή αντιμετωπίζοντας συγκεκριμένες ανάγκες.

Θέλω, δε, να επισημάνω ότι όπως συμβαίνει με τα περισσότερα οικονομικά στοιχεία, τα συνολικά στοιχεία του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων θα τα έχουμε στις αρχές του χρόνου, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι η μεγάλη απορρόφηση γίνεται στο τέλος του κάθε έτους.

Επιπλέον στην εκτέλεση του ΠΔΕ σήμερα θα πρέπει να προστεθεί και το ποσό των 470 εκατ. ευρώ από ειδικό δεσμευμένο λογαριασμό, που έχουν πληρωθεί στους παραχωρησιούχους και χάρη στο οποία ολοκληρώθηκαν όλοι οι μεγάλοι οδικοί άξονες της χώρας.

Επίσης αναφορικά με τον αναπτυξιακό νόμο και τις κατηγορίες που διατυπώνονται από πλευράς αντιπολίτευσης ότι παραμένει ανενεργός, θέλω να τονίσω πως υποβλήθηκαν περισσότερα από 700 επενδυτικά σχέδια προϋπολογισμού 2 δις. ευρώ.

Tα δύο-τρίτα από αυτά μάλιστα αφορούν τους πολύ κρίσιμους τομείς της βιομηχανίας, της μεταποίησης και της αγροδιατροφής.

Επίσης να αναφέρω ότι άμεσα θα ανακοινωθούν οι πίνακες υπαγωγής του 1ου κύκλου των 4 καθεστώτων και μέσα στο επόμενο 10ημερο  θα προκηρυχθεί ο 2ος κύκλος υποβολής αιτήσεων υπαγωγής για τα τέσσερα καθεστώτα ενισχύσεων.

Το ερχόμενο έτος θα προχωρήσουμε σε μια σειρά θετικών μεταρρυθμίσεων που θα αφορούν, για παράδειγμα, τις νεοφυείς επιχειρήσεις, αλλά και την ίδρυση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν διαθέτει ένα πολύ σημαντικό οικονομικό εργαλείο.

Το εργαλείο της Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Από τις πρώτες ημέρες αυτής της κυβέρνησης ξεκίνησαν οι προσπάθειες να πειστούν οι θεσμοί για την αναγκαιότητα της ίδρυσης της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και τελικά η ίδρυση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας συμπεριελήφθη στην ανακοίνωση του Eurogroup τον περασμένο Ιούνιο.

Τις πρώτες εβδομάδες του νέου έτους θα προχωρήσουμε στη δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου που θα ιδρύει την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Όπως ξέρετε έχουμε ήδη υπογράψει Μνημόνιο Κατανόησης με την Γαλλική Αναπτυξιακή Τράπεζα, ενώ έχουμε έρθει σε επαφή με τις αντίστοιχες τράπεζες της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Κίνας και της Βραζιλίας.

Πιστεύουμε ότι μέσω τις αναπτυξιακής τράπεζας θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε προγράμματα μικροπιστώσεων και να προσφέρουμε δάνεια στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας και οι οποίες επλήγησαν πρώτα απ’ όλες μέσα στην κρίση.

Θέλω να αναφερθώ και στις πρωτοβουλίες που έχουμε πάρει ως κυβέρνηση στον τομέα των διεθνών οικονομικών σχέσεων.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το Υπουργείο Οικονομίας έχει υιοθετήσει μια εξωστρεφή πολιτική με άλλες χώρες, που δεν υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια.

Πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη των οικονομικών δεσμών με άλλες χώρες είναι η καλύτερη προϋπόθεση προσέλκυσης ιδιωτικών επενδύσεων και αύξησης των εξαγωγών.

Επίσης οι ισχυρές οικονομικές σχέσεις κάποιες φορές αποτελούν και προϋπόθεση για ενθάρρυνση της σύσφιξης των πολιτικών δεσμών, ιδίως όταν πρόκειται για μια χώρα όπως η Ελλάδα που βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνών εξελίξεων.

Έτσι θα πρέπει να επισημάνω ότι πέραν των συνεχών επαφών που έχουμε με επενδυτές της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Σουηδίας, της Ολλανδίας και της Γαλλίας, παράλληλα βρισκόμαστε σε ανοιχτή επικοινωνία με την βρετανική πλευρά.

Μόλις πριν από δύο εβδομάδες σε συνεργασία με την πρεσβεία του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα οργανώθηκε φόρουμ συνεργασίας, το οποίο θα συνεχιστεί και θα προωθηθεί το επόμενο διάστημα.

Επίσης, για πρώτη φορά συστάθηκε Επιτροπή Οικονομικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, μετά από απόφαση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Όπως ξέρετε προσωπικά έχω συναντηθεί ήδη τρεις φορές σε λιγότερο από έξι μήνες με τον Αμερικανό ομόλογό μου Ουίλμπορ Ρος, για την προσέλκυση επενδύσεων και την προώθηση των εξαγωγών. Ο κύριος Ρος έχει αποδεχτεί πρόσκληση που του έχουμε απευθύνει να επισκεφτεί την Θεσσαλονίκη κατά την Διεθνή Έκθεση τον Σεπτέμβριο, όπου οι Η.Π.Α. θα είναι η τιμώμενη χώρα.

Επιπλέον, έχω συναντήσει τρεις φορές τον Τούρκο ομόλογό μου Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί,, με τον οποίο θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά και στις αρχές του χρόνου θα επαναφέρουμε το κοινό κυβερνητικό συμβούλιο συνεργασίας των δύο χωρών, που προγραμματίζεται να λάβει χώρα στη Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα, βρισκόμαστε σε ανοιχτή επικοινωνία με το Ισραήλ προκειμένου να δώσουμε μια νέα ώθηση στις επιχειρηματικές συνεργασίες.

Από το Ισραήλ, επίσης, έχουμε πάρει πολλές ιδέες για το νομοσχέδιο που ετοιμάζουμε για τις νεοφυείς επιχειρήσεις.

Ακόμα, θέλω να σταθώ στις δυνατότητες που υπάρχουν να προωθηθούν οι οικονομικές σχέσεις της Ελλάδας με την Αυστραλία.

Πρόσφατα επισκέφτηκα τέσσερις πόλεις της Αυστραλίας και συναντήθηκα με τους ομογενείς, οι οποίοι διατηρούν ένα ισχυρό οικονομικό, θα έλεγα, λόμπι.

Συναντήθηκα, όμως, και με Αυστραλούς επενδυτές που δεν έχουν ελληνικές ρίζες.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον που συνάντησα είναι ενδεικτικό των προοπτικών που έχουμε για να συνεργαστούμε, κάτι που κατέδειξε και το γεγονός ότι λίγες μόνο ημέρες μετά την επίσκεψή μου εκεί, επισκέφτηκε την Ελλάδα ο πρωθυπουργός της πολιτείας της Βικτώριας.

Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω την ίδρυση γραφείου του Enterprise Greece στη Μελβούρνη.

Το γραφείο αυτό θα είναι το πρώτο γραφείο του Enterprise Greece εκτός Ελλάδας και νομίζουμε ότι θα βοηθήσει στην προσέλκυση επενδύσεων, αλλά και στην προώθηση των εξαγωγών.


Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Ολοκληρώνοντας την ομιλία μου για τον προϋπολογισμό του 2018 θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:

η Ελλάδα  αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή για την οικονομική της ανάταξή.

Δεν θα πρέπει να αφήσουμε τις σειρήνες των μικροσυμφερόντων να σταθούν εμπόδιο στην επιτάχυνση της οικονομικής πορείας της χώρας.

Για το έτος που έρχεται είναι εθνικό καθήκον να μπορέσουμε να κρατήσουμε σταθερά το τιμόνι της ελληνικής οικονομίας προκειμένου να μπορούμε του χρόνου τέτοιο καιρό να πάρουμε αποφάσεις που θα έχουν μονιμότητα μέσα στο χρόνο προς την κατεύθυνση της ανακούφισης του ελληνικού λαού, μετά από τόσα χρόνια κρίσης.

Εκείνα που χρειαζόμαστε περισσότερο απ’ όλα είναι η κοινωνική σταθερότητα και η εθνική συνεννόηση για να πετύχουμε το στοίχημα της ανάπτυξης.

Πρέπει να καταλάβουμε ότι είναι προς το συμφέρον, όχι μόνο το δικό μας, αλλά κυρίως των επόμενων γενεών.

Σας ευχαριστώ πολύ.  
https://www.taxheaven.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου