Σελίδες

Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017

Όλοι οι φόροι που θα πληρώσουμε το 2018 Η λίστα των φορολογικών επιβαρύνσεων για πολίτες και επαγγελματίες

Όλοι οι φόροι που θα πληρώσουμε το 2018
Η λίστα των φορολογικών επιβαρύνσεων για πολίτες και επαγγελματίες
14 Δεκ 2017 - 09:05
Picture 0 for Όλοι οι φόροι που θα πληρώσουμε το 2018
Του Γιώργου Λαμπίρη

Σημαντικές φορολογικές επιβαρύνσεις καλούνται να αντιιμετωπίσουν από 1/1/2018 ιδιώτες και επαγγελματίες, τη στιγμή που οι ανεξόφλητες οφειλές προς το Δημόσιο, ανέρχονται συνολικά στα 100 δισ. ευρώ σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. 


Με τη βοήθεια του φοροτεχνικού, Ηλία Χατζηγεωργίου, ο οποίος μίλησε στα Φορολογικά Νέα, αποκωδικοποιούμε τι ακριβώς καλούμαστε να πληρώσουμε στη διάρκεια του νέου έτους.

Εισφορές ΕΦΚΑ για ελεύθερους επαγγελματίες

Περαιτέρω θα επιβαρυνθούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, λόγω αλλαγής στον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών, όπως προβλέπεται στη συμφωνία με τους δανειστές. 


Από το 2018 οι ασφαλιστικές εισφορές που θα πληρώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, θα προκύπτουν από το άθροισμα των φορολογητέων κερδών και των ασφαλιστικών εισφορών. 

Στο αποτέλεσμα του συνδυασμού αυτού θα υπολογίζεται έκπτωση της τάξεως του 15% για το 2018. Επί της ουσίας το ποσοστό αυτό της έκπτωσης θα λειτουργήσει ως μεταβατικό στάδιο που εφαρμόζεται, καθώς από το 2019 ο τρόπος υπολογισμού θα είναι ο ίδιος, χωρίς ωστόσο να εφαρμόζεται καμία έκπτωση στο τελικό αποτέλεσμα των εισφορών που θα προκύπτει. 

Κίνδυνος απώλειας των 100 δόσεων

Αυστηροποιούνται τα κριτήρια ούτως ώστε να παραμείνουν σε ισχύ οι 100 δόσεις, για όσους έχουν ενταχθεί στο συγκεκριμένο καθεστώς. Όπως προβλέπει ο νόμος σε αυτή την περίπτωση, όσοι πολίτες έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση οφειλών βάσει του νόμου 4321/2015, θα χάνουν το δικαίωμα αυτό, σε περίπτωση κατά την οποία βρεθούν εκπρόθεσμοι σε νέες οφειλές προς το Δημόσιο από 1/1/2018 και ύστερα.

Αύξηση ΦΠΑ στις νησιωτικές περιοχές

Η θέση των δανειστών θα είναι αυτή που θα κρίνειτελικά, με ποιο τρόπο θα γίνει η αύξηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά.

Αυτό που εξετάζει προς το παρόν η κυβέρνηση, είναι να μην αυξηθεί οριζόντια ο συντελεστής και στα 32 νησιά από την 1η Ιανουαρίου του 2018.

Σε ορισμένα από τα νησιά αυτά εξετάζεται το ενδεχόμενο να παραμείνει μειωμένος ο ΦΠΑ, λαμβάνοντας ως δεδομένο, συγκεκριμένα γεωγραφικά, κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια, που σχετίζονται με παράγοντες όπως οι φυσικές καταστροφές με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την Κω, η οποία επλήγη από το σεισμό του καλοκαιριού. Κοινωνικά κριτήρια εξετάζονται για παράδειγμα στην περίπτωση της Λέσβου, η οποία φιλοξενεί μεγάλο αριθμό προσφύγων.

Ο φόρος διαμονής

Το συγκεκριμένο φορολογικό μέτρο τίθεται σε ισχύ από 1 Ιανουαρίου του 2018 και επιβάλλεται ανά ημερήσια χρήση του δωματίου, σουίτας, διαμερίσματος ή ενιαίας κατοικίας σε τουριστικά καταλύματα.

Α. Σε ξενοδοχειακά καταλύματα ο φόρος έχει ως εξής:

-1 και 2 αστέρων: 0,5 ευρώ

-3 αστέρων: 1,5 ευρώ

-4 αστέρων: 3 ευρώ

-5 αστέρων: 4 ευρώ

Β. Σε ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα ο φόρος διαμονής θα ισχύει ως εξής:

-1 και 2 κλειδιών: 0,25 ευρώ

-3 κλειδιών: 0,5 ευρώ

-4 κλειδιών: 1 ευρώ

Σημειώνεται ότι ο φόρος διαμονής επιβάλλεται από τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις όταν εκδίδεται το φορολογικό παραστατικό – απόδειξη ή τιμολόγιο – και αποδίδεται από τους επιχειρηματίες του τουρισμού με μηνιαίες δηλώσεις στις φορολογικές αρχές, οι οποίες υποβάλλονται έως και την τελευταία εργάσιμη μέρα του επόμενου μήνα από αυτόν που εκδόθηκε το παραστατικό.

Φόρος υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων

Ο κύριος Χατζηγεωργίου εκτιμά ότι σε ό,τι αφορά στο φόρο υπεραξίας, δεν προβλέπεται η συνέχιση στην αναστολή της εφαρμογής του, και ότι το μέτρο αναμένεται να εφαρμοστεί κανονικά.

Σε αυτή την περίπτωση θυμίζουμε ότι η περίοδος αναστολής στην εφαρμογή του μέτρου λήγει στις 31 Δεκεμβρίου του 2017, ενώ με βάση το επικαιροποιημένο μνημόνιο, θα πρέπει να επανέλθει από την 1ηΙανουαρίου του νέου έτους.

Ο συγκεκριμένος φόρος ανέρχεται στο 15% επί της διαφοράς του ποσού που αποκτήθηκε ένα ακίνητο, σε σχέση με αυτή στην οποία πωλήθηκε, ποσοστό το οποίο μεταβάλλεται ανάλογα με το χρόνο διακράτησης του ακινήτου από τον ιδιοκτήτη.

ΕΝΦΙΑ

Ο ΕΝΦΙΑ θα έχει την ίδια μορφή που γνωρίζουμε ωστόσο πιθανότατα θα αλλάξει ονομασία, την οποία θα γνωρίζουμε κατά το προσεχές χρονικό διάστημα. Σημειώνεται ότι έως το τέλος Ιανουαρίου του 2018 οι φορολογούμενοι θα πρέπει να καταβάλλουν την πέμπτη δόση του φόρου.

Μειωμένοι μισθοί – συντάξεις – Τέλος στο 1,5%

Από 1/1/2018 παύει να ισχύει η έκπτωση του 1,5% που εφαρμόζεται κατά την παρακράτηση φόρου εισοδήματος επί μισθών ή συντάξεων. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθούν οι μηνιαίες κρατήσεις φόρου εισοδήματος.

Τέλος στην έκπτωση από ιατρικά έξοδα

Με την έναρξη του νέου έτους καταργείται η έκπτωση φόρου που προκύπτει για τους φορολογούμενους από ιατρικές δαπάνες. Σε αυτή την περίπτωση, περισσότεροι από 2 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα χάσουν την έκπτωση από τα ιατρικά έξοδα, με στόχο από πλευρά της κυβέρνησης, την εξοικονόμηση 121 εκατ. ευρώ.

Φορολόγηση της βραχυχρόνιας μίσθωσης

Με το νέο έτος ξεκινάει επίσης και η φορολόγηση των ιδιοκτητών που ενοικιάζουν ακίνητα με τη μορφή βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Τα μισθώματα, τα οποία εισπράττουν ιδιώτες, οι οποίοι εκμισθώνουν κατοικίες, παρέχοντας μόνο τα κλινοσκεπάσματα, θα φορολογούνται αθροιστικά μαζί με τυχόν άλλα μισθώματά τους, βάσει της ισχύουσας κλίμακας φορολογίας μισθωμάτων για φυσικά πρόσωπα:

-15% για ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ

-35% για εισόδημα 12.001- 35.000 ευρώ

-45% για εισόδημα άνω των 35.000 ευρώ

Σημειώνεται ότι στη φορολόγηση θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και ποσοστό που μπορεί να φτάσει έως και το 10% για την εισφορά αλληλεγγύης. Έτσι, το συνολικό ποσοστό της φορολόγησης αγγίζει το 55%. Στο ποσό αυτό βεβαίως προστίθεται και ο ΕΝΦΙΑ, ο οποίος αναλογεί στο εκάστοτε ακίνητο.

Ανατροπές από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών     
                       
Η επικείμενη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, θα συμπαρασύρει και μία σειρά από φόρους που σχετίζονται με τα ακίνητα. Μεταξύ αυτών είναι τόσο ο ΕΝΦΙΑ και ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ, όσο και o ΤΑΠ, ο οποίος εισπράττεται μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, ο φόρος μεταβίβασης, ο ΦΠΑ στα νέα ακίνητα καθώς και αρκετοί ακόμα φόροι που σχετίζονται με τη συγκεκριμένη μορφή περιουσιακού στοιχείου.

Τέλος θα πρέπει να αναφέρουμε και το φόρο εισοδήματος τον οποίο καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι εντός του νέου έτους, ο οποίος περιλαμβάνει το τέλος επιτηδεύματος και την εισφορά αλληλεγγύης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου