Σελίδες

Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017

Πτώχευσε πλατφόρμα bitcoin μετά από κυβερνοεπίθεση

Πτώχευσε πλατφόρμα bitcoin μετά από κυβερνοεπίθεση

Κυβερνοεπίθεση ανάγκασε μία από τις πλατφόρμες ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων της Νότιας Κορέας να σταματήσει τις συναλλαγές και να καταθέσει αίτηση πτώχευσης αφού έχασε ένα μεγάλο κομμάτι των αποθεματικών της.
Η Yapian, η οποία λειτουργεί την πλατφόρμα ανταλλαγής Youbit στη Νότια Κορέα, ανέστειλε τις συναλλαγές την Τρίτη, μετά την επίθεση από χάκερ που οδήγησε σε απώλεια 17% των στοιχείων ενεργητικού της, σύμφωνα με δήλωση της εταιρείας.
Η επίθεση σηματοδοτεί τη δεύτερη στη Youbit μέσα σε μόνο οκτώ μήνες, μετά το πλήγμα που δέχθηκε τον Απρίλιο, σύμφωνα με τοπικές αναφορές των ΜΜΕ. Η πλατφόρμα, η οποία ξεκίνησε το 2013, διαχειρίζεται την ανταλλαγή 10 ψηφιακών νομισμάτων, συμπεριλαμβανομένου του bitcoin, του ethereum και του ripple.
Η Youbit δήλωσε ότι οι επενδυτές μπορούν να αποσύρουν περίπου το 75% των ψηφιακών νομισμάτων τους. Είπε ότι το υπόλοιπο «θα πληρωθεί» μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία πτώχευσης, μετά «την ολοκλήρωση της τελικής διευθέτησης».
Η πλατφόρμα δεν είχε πληροφορίες για τον δράστη της επίθεσης. Η τιμή του bitcoin υποχώρησε περίπου 10% στις πρώτες πρωινές συναλλαγές στην Ασία σήμερα στις 15.800 δολάρια, πριν ανακάμψει στις 17.000 αργά το απόγευμα, σύμφωνα με το Reuters.
Η επίθεση από χάκερ έρχεται την ώρα που οι επενδυτές στη Νότια Κορέα, συμπεριλαμβανομένων των φοιτητών, συρρέουν για το bitcoin. Η τιμή του κρυπτονομίσματος έχει πετύχει μια σειρά ρεκόρ τον περασμένο μήνα, φτάνοντας στις 19.666 δολάρια στα μέσα Δεκεμβρίου, από περίπου 1.000 δολάρια στην αρχή του έτους.
Η ζήτηση για bitcoin είναι ισχυρή στον τεχνολογικά νοήμονα πληθυσμό της Νότιας Κορέας. Οι αγοραστές bitcoin στη Νότια Κορέα έχουν πρόσφατα καταβάλει υπερτιμήματα (premium) άνω του 20% για τα κρυπτονομίσματα, σε σύγκριση με τα διεθνή επιτόκια.
Ωστόσο, η τελευταία επίθεση βάζει στο επίκεντρο τις ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια, καθώς οι αυξανόμενες αποτιμήσεις καθιστούν τα ανταλλακτήρια δελεαστικούς στόχους για τους χάκερ.
Στις ΗΠΑ, οι ρυθμιστικές αρχές σταμάτησαν τη διαπραγμάτευση στην Crypto Company λόγω της ανόδου της τιμής της μετοχής της, η οποία της έδωσε βραχυπρόθεσμα κεφαλαιοποίηση ύψους 12,6 δισ. δολαρίων. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανακοίνωσε την Τρίτη ότι είχε ανησυχίες σχετικά με την πιθανότητα χειραγώγησης της αγοράς.
Ο Henri Arslanian, ειδικός της Fintech στην PwC, δήλωσε: «Το σκάνδαλο Mt Gox το 2014 επιβράδυνε τη δυναμική του bitcoin παγκοσμίως. Αλλά το κρυπτο-σύμπαν είναι πολύ μεγαλύτερο τώρα, και ένα ζήτημα με μία πλατφόρμα ανταλλαγής είναι λιγότερο πιθανό να έχει τον ίδιο σημαντικό παγκόσμιο αντίκτυπο. Πολλοί περιμένουν περισσότερες επιθέσεις στον κρυπτοκυβερνοχώρο στο προσεχές μέλλον. Η πίεση στα ανταλλακτήρια για συνεχή βελτίωση των χαρακτηριστικών ασφαλείας τους μπορεί να προέλθει από τους μικροεπενδυτές και τους θεσμικούς πελάτες, που αναμένουν το ίδιο επίπεδο ασφάλειας που έχουν από τις παραδοσιακές τους τράπεζες και τους χρηματιστές».
Και άλλες επιθέσεις υψηλού προφίλ έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια. Το Mt Gox, που ήταν το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο bitcoin παγκοσμίως, με έδρα το Τόκιο, κατέθεσε αίτηση πτώχευσης το 2014, όταν χάθηκαν περίπου 850.000 bitcoins -αξίας περίπου 450 εκατ. δολαρίων την εποχή εκείνη.
Η Bitfinex με έδρα το Χονγκ Κονγκ δέχθηκε επίθεση από χάκερ τον Αύγουστο του 2016, αφήνοντας τους επενδυτές με ζημίες της τάξης των 70 εκατ. δολαρίων.
Ο Lee Nak-yon, πρωθυπουργός της Νότιας Κορέας, προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι οι νέοι κερδοσκοπούσαν επικίνδυνα στο περιουσιακό στοιχείο, για να επιτύχουν γρήγορο κέρδος και ότι ψηφιακά νομίσματα χρησιμοποιήθηκαν για παράνομες δραστηριότητες, όπως η εμπορία ναρκωτικών.
Για να αντεπεξέλθει στον αναδυόμενο τομέα, η Νότια Κορέα εξετάζει το ενδεχόμενο φορολόγησης των κεφαλαιακών κερδών από συναλλαγές κρυπτονομισμάτων και την απαγόρευση των αρχικών προσφορών νομισμάτων τον Σεπτέμβριο.
Η αρχική προσφορά νομίσματος (Initial Coin Offering-ICO) επιτρέπει στις start-up επιχειρήσεις να αντλούν κεφάλαια με την πώληση ψηφιακών κουπονιών -ή νομισμάτων- σε επενδυτές, παρακάμπτοντας τα επιχειρηματικά κεφάλαια (venture capitals) και άλλες βασικές πηγές χρηματοδότησης για νεοσύστατες επιχειρήσεις.
Τον ίδιο μήνα, η Κίνα δήλωσε επίσης ότι η ICO είναι παράνομη και διέταξε τη διακοπή της συλλογής κεφαλαίων με τη χρήση ψηφιακών νομισμάτων.
Την Τρίτη η Νομισματική Αρχή της Σιγκαπούρης εξέδωσε προειδοποίηση κατά των επενδύσεων σε κρυπτονομίσματα, συμβουλεύοντας τους ανθρώπους να ενεργούν με «εξαιρετική προσοχή» και να «κατανοούν τους σημαντικούς κινδύνους».
Πηγή: enikonomia.gr (Με πληροφορίες από Financial Times και Euro2day.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου