Σελίδες

Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017

Ο Τσακαλώτος απάντησε στη ΝΔ με τις... δέκα πληγές του Φαραώ - ΒΙΝΤΕΟ

Ο Τσακαλώτος απάντησε στη ΝΔ με τις... δέκα πληγές του Φαραώ - ΒΙΝΤΕΟ

10:06 μμ, Τρίτη 19 Δεκ 2017
Ένα «χιτσκοκικό φινάλε» για την πορεία της ΝΔ τους τελευταίους επτά μήνες με βάση τις δημοσκοπήσεις και η απαρίθμηση των 10 πληγών του Φαραώ για να εξηγήσει την «καταστροφολογία» που έχει υιοθετήσει η ΝΔ σχετικά με την οικονομία, κυριάρχησαν στην ομιλία του Ευκλείδη Τσακαλώτου στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό του 2018.
Ο υπουργός Οικονομικών εξαπέλυσε «επίθεση» στην Αξιωματική Αντιπολίτευση λέγοντας ότι «η αγριότητα των εποχών και της Αντιπολίτευσης ταιριάζει με την Παλαιά Διαθήκη και τις πληγές του Φαραώ που έπληξαν τους Αιγυπτίους», ενώ παρέθεσε αντιπαραβάλλοντας στην καταστροφολογία της ΝΔ τα δέκα επιτεύγματα της κυβέρνησης.
Συγκεκριμένα ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε στα εξής στοιχεία, χαρακτηρίζοντάς τα ειρωνικά ως «πληγές» θέλοντας να αποδομήσει τα επιχειρήματα της ΝΔ.
Πρώτη "πληγή": Βγήκαμε τον Ιούλιο στις αγορές με 4,25% επιτόκιο. Βγήκαμε 2 Αυγούστου για έντοκα γραμμάτια με χαμηλό επιτόκιο. Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το swap (συμμετοχή 86%).
Δεύτερη "πληγή": Οι θετικές ανακοινώσεις των οίκων αξιολόγησης που αναβάθμισαν την Ελλάδα. Έτσι δεν χρειαζόμαστε την προληπτική γραμμή πίστωσης γιατί θα βγούμε περισσότερες φορές στις αγορές.
Τρίτη "πληγή": Ως προς το τραπεζικό σύστημα: Κατά 1 δισ. ευρώ αυξήθηκαν οι καταθέσεις, ο ELA μειώθηκε, ενώ οι τράπεζες έχουν 20 δισ. ευρώ «καβάτζα» για να αντιμετωπίσουν τόσο τα stress tests όσο και το θέμα των κόκκινων δανείων.
Τέταρτη "πληγή": Οι βελτιωμένοι δείκτες της οικονομίας, όπως εκείνος του λιανικού εμπορίου, της οικοδομικής δραστηριότητας κ.α.
Πέμπτη "πληγή": Οι επενδύσεις που γίνονται στον τουρισμό, τις τηλεπικοινωνίες και σε άλλους τομείς, ενώ το πιο σημαντικό είναι ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος όπου υπάρχουν πάνω από 700 επενδυτικά σχέδια και 47 αιτήσεις με προϋπολογισμό πάνω από 10 εκατ. ευρώ.
Έκτη "πληγή": Οι ανακοινώσεις για την ανάπτυξη της οικονομίας (στο σημείο αυτό θύμισε τις αποτυχίες των προηγούμενων κυβερνήσεων υποστηρίζοντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχει απόκλιση). Όπως είπε υπάρχει αλλαγή μοντέλου γιατί επενδύσεις δεν γίνονται μόνο σε μεγάλα έργα αλλά δίνεται σημασία και σε μικρά επενδυτικά πρότζεκτ.
Έβδομη "πληγή": Τα εργασιακά: έχουμε μείωση της ανεργίας και αύξηση της απασχόλησης, ενώ τα στοιχεία της «Εργάνη» δείχνουν ότι πλέον το 70% των θέσεων εργασίας είναι μόνιμες και το 30% προσωρινές.
Όγδοη "πληγή": Οι ανακοινώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, όπως του Γερούν Ντάισελμπλουμ που έκανε λόγο για καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα, η επικύρωση για την έξοδο της Ελλάδας από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος, οι δηλώσεις του Πιέρ Μοσκοβισί κ.α.
Ένατη "πληγή": Το κοινωνικό μέρισμα 1,4 δισ. ευρώ, το οποίο ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε μέχρι και «πελατειακό» για ένα μέρισμα που δόθηκε με εισοδηματικά κριτήρια. Οι δαπάνες για την κοινωνική πρόνοια: ήταν στα 770 εκατ. ευρώ και το 2017 διπλασιάστηκε στα 1,5 δις. ευρώ ενώ θα αυξηθεί το 2018 στα 1,83 δις ευρώ. «Δεσμεύεστε κ. Μητσοτάκη ότι θα το διατηρήσετε αυτό το ποσό ή θα «κόψετε» από εκεί για να μειώσετε τους φόρους;» δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος.
Τη δέκατη «πληγή» την ανέφερε στο τέλος της ομιλίας του χαρακτηρίζοντάς το ως «surprise», παρουσιάζοντας την πορεία της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις το τελευταίο επτάμηνο. «Πήρα τον ΣΚΑΙ και την πηγή από το Πανεπιστήμιο Μακεδονία που δείχνει πώς πηγαίνει η ΝΔ τους τελευταίους επτά μήνες» είπε και πρόσθεσε: «Βλέπετε την καθοδική τάση». Στη συνέχεια έδειξε ένα ανεστραμμένο γράφημα γιατί όπως είπε λόγω Χριστουγέννων θέλει η ΝΔ να είναι χαρούμενη. «Μας βοηθάτε γιατί χωρίς εναλλακτική στρατηγική μας κάνετε μεγάλο καλό και σας είμαστε ευγνώμονες» υπογράμμισε ο κ. Τσακαλώτος.
Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση δεν θριαμβολογεί και υπενθύμισε ότι είχε πει ότι ο προϋπολογισμός είναι δίκαιος εντός του πλαισίου μέσα στο οποίο κινούμαστε.
Για τη μεσαία τάξη
«Ποιος κατέστρεψε τη μεσαία τάξη κ. Μητσοτάκη; Εμείς ή εσείς;» αναρωτήθηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απευθυνόμενος στον αρχηγό της ΝΔ δίνοντας στοιχεία για το πόσο μειώθηκε το εισόδημά της την περίοδο διακυβέρνησης εκείνης.
«Κάναμε κατανομή των εισοδημάτων σε τέσσερα τέταρτα και εξετάσαμε το τρίτο τέταρτο, ένα ανδρόγυνο με δύο παιδιά. Αυτό το νοικοκυριό είχε εισόδημα το 2010 εισόδημα 34.000 ευρώ και το 2015 μόλις 21.720 ευρώ. Μειώνατε 2.500 ευρώ το εισόδημα τον χρόνο. Το 2016, για το οποίο υπάρχουν στοιχεία, είναι 22.000 ευρώ, δηλ. αυξήθηκε».
Δείτε το βίντεο από τη Βουλή:
Πηγή: enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου