Σελίδες

Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017

Eκπτώσεις σε πρόστιμα με στόχο τα έσοδα Zητούμενο η αύξηση της εισπραξιμότητας

Eκπτώσεις σε πρόστιμα με στόχο τα έσοδα
Zητούμενο η αύξηση της εισπραξιμότητας
18 Δεκ 2017 - 09:02
Picture 0 for Eκπτώσεις σε πρόστιμα με στόχο τα έσοδα
Του Γιώργου Λαμπίρη

Tην ευνοϊκότερη φορολογική μεταχείριση των πολιτών προβλέπει η τροπολογία που συνοδεύει το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο «Μέτρα θεραπείας ατόμων που απαλλάσσονται από την ποινή λόγω ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής και άλλες διατάξεις». Η τροπολογία στόχο έχει στον περαιτέρω εξορθολογισμό των επιβαλλόμενων προστίμων, ούτως ώστε να μπορεί το κράτος να βάζει περισσότερα χρήματα στα ταμεία του.

Με βάση την τροπολογία, μεταβάλλονται οι παράγραφοι 17 και 18 του άρθρου 72 του νόμου 4174 του 2013.

Στόχος της συγκεκριμένης τροποποίησης είναι να εφαρμόζονται οι προβλεπόμενες διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, αντί των πρόσθετων φόρων που προβλέπονται στο άρθρο 1 του νόμου 2523 του 1997 και για φορολογικά έτη πριν από το 1997, στην περίπτωση που οι διατάξεις που εφαρμόζονται αφορούν στην πιο επιεική μεταχείριση του φορολογούμενου.

Τονίζεται μεταξύ άλλων πως σε ό,τι αφορά στην εφαρμογή διατάξεων του νόμου για εκκρεμείς υποθέσεις, οι επιεικέστερες κυρώσεις εφαρμόζονται και αναδρομικά.

Προς ευκολότερη είσπραξη των προστίμων

Σημειώνεται επίσης, ότι οι τροποποιήσεις που προτείνονται στην τροπολογία, είναι μέρος της γενικότερης μεταρρύθμισης που εφαρμόζεται σε ό,τι αφορά στις διοικητικές κυρώσεις για φορολογικές παραβάσεις. Στόχος είναι η αναλογικότερη επιβολή των κυρώσεων για τέτοιου είδους παραβάσεις, κατά τις αρχές της αναλογικότητας και της χρηστής διοίκησης, έτσι ώστε όσο πιο εκλογικευμένες είναι οι κυρώσεις και τα πρόστιμα που επιβάλλονται, να μπορεί να τα εισπράττει ευκολότερα η φορολογική αρχή.

Θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι οι διατάξεις της τροπολογίας αφορούν αποκλειστικά την επιβολή πρόσθετων φόρων, όπως αυτοί προβλέπονται στο άρθρο 1 του νόμου 2523/1997, χωρίς να επηρεάζεται η επιβολή προστίμων του άρθρου 7 του νόμου 4337 του 2015, που αφορούν σε παραβάσεις για τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.

Τι ορίζει η τροπολογία

Συγκεκριμένα ορίζεται  ότι για πράξεις διορθωτικού προσδιορισμού φόρου που αφορούν σε φορολογικές υποχρεώσεις πριν την έναρξη ισχύος του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, πριν δηλαδή από τις 31 Δεκεμβρίου του 2013, αντί του πρόσθετου φόρου, θα επιβάλλεται πρόστιμο, όπως ορίζεται σε περιπτώσεις ανακριβούς ή μη υποβολής δήλωσης στο άρθρο 58, 58α και 59 του ΚΦΔ, κατά περίπτωση.

Δηλαδή, εάν το ποσό του φόρου που προκύπτει με βάση φορολογική δήλωση υπολείπεται του ποσού του φόρου πουπροκύπτει με βάση το διορθωτικό προσδιορισμό φόρου που πραγματοποιήθηκε από τη Φορολογική Διοίκηση, ο φορολογούμενος υπόκειται σε πρόστιμο επί της διαφοράς ως εξής:

- 10% του ποσού της διαφοράς, εάν το εν λόγω ποσό ανέρχεται σε ποσοστό από 5% έως 20% του φόρου που προκύπτει με βάση τη φορολογική δήλωση.

Επίσης, σε περιπτώσεις μη καταβολής παρακρατούμενων φόρων, θαεπιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το ποσό του φόρου που δεν αποδόθηκε.

Επιβολή τόκων

Σε ό,τι αφορά στην επιβολή τόκων, με βάση το άρθρο 53 του ΚΦΔ θα επιβάλλεται τόκος για τη χρονική περίοδο από τη λήξη της νόμιμης προθεσμίας έως και την ημερομηνία καταβολής του φόρου. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης ή τροποποιητικής δήλωσης καθώς και σε περίπτωση εκτιμώμενου, διορθωτικού ή προληπτικού προσδιορισμού του φόρου, ως αφετηρία υπολογισμού των τόκων λαμβάνεται η λήξη της προθεσμίας κατά την οποία θα έπρεπε να είχε αρχικά καταβληθεί, βάσει του νόμου.

Περιπτώσεις εκπρόθεσμων χρεωστικών δηλώσεων

Στην ίδια τροπολογία ορίζεται τέλος ότι για εκπρόθεσμες χρεωστικές δηλώσεις που υποβάλλονται μετά την έναρξη ισχύος της τροπολογίας, για χρήσεις πριν την έναρξη ισχύος του ΚΦΔ (31.13.2013), επιβάλλεται αντί για τον πρόσθετο φόρο του άρθρου 1 του ν. 2523 του 1997, πρόστιμο ίσο με το άθροισμα του προστίμου των άρθρων 54 και τόκου σύμφωνα με το άρθρο 53 του ΚΦΔ, με ημερομηνία υπολογισμού από 1/1/2014 έως και την έκδοση του εκτελεστού τίτλου, εφόσον αυτή η πράξη συνεπάγεται την επιεικέστερη μεταχείριση του φορολογούμενου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου