Σελίδες

Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017

Σε άλλο μήκος κύματος Αθήνα - ΔΝΤ με τον νέο πρόεδρο του Eurogroup για τη ρύθμιση του χρέους

Σε άλλο μήκος κύματος Αθήνα - ΔΝΤ με τον νέο πρόεδρο του Eurogroup για τη ρύθμιση του χρέους

7:34 πμ, Παρασκευή 15 Δεκ 2017
Η Ελλάδα πρέπει να ολοκληρώσει στο ακέραιο το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης προτού λάβει οποιαδήποτε βοήθεια σχετικά με το χρέος, τόνισε μιλώντας στο CNBC ο νέος πρόεδρος του Eurogroup.
Μιλώντας σε αποκλειστική συνέντευξη στο CNBC, ο Μάριο Σεντένο, ο νέος επικεφαλής του Eurogroup, δήλωσε πως υπάρχουν ακόμη κάποια "ενδιάμεσα βήματα” προτού ξεκινήσουν οι συνομιλίες για την αναδιάρθρωση χρέους με την Ελλάδα.
Η Ελλάδα αναμένεται να ολοκληρώσει το γ΄ πρόγραμμα διάσωσης τον επόμενο Αύγουστο. Η χώρα έχει λάβει υποσχέσεις για μέτρα προκειμένου να καταστεί το χρέος πιο βιώσιμο μακροπρόθεσμα, αλλά το ζήτημα έχει διχάσει τους πιστωτές.
Ενώ το ΔΝΤ υποστηρίζειότι είναι ένα ζήτημα που πρέπει να εξεταστεί το συντομότερο δυνατό, οι Ευρωπαίοι πιστωτές πιστεύουν ότι δεν αποτελεί προτεραιότητα.
Μιλώντας στο CNBC στις αρχές Δεκεμβρίου, μέλη της ελληνικής κυβέρνησης εξέφρασαν την ελπίδα για μια συμφωνία πριν από το τέλος του προγράμματος.
"Νομίζω ότι θα πετύχουμε ένα πολύ, πολύ καλό αποτέλεσμα πολύ νωρίς”, τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, εκπρόσωπος της κυβέρνησης.
"Θα έχουμε μια συμφωνία πριν από το τέλος του προγράμματος. Αυτό είναι πολύ σημαντικό προκειμένου να είμαστε σε θέση να αναχρηματοδοτήσουμε το χρέος μας χωρίς στήριξη από τον επίσημο τομέα, νομίω είναι προϋπόθεση για να το κάνουμε αυτό”, δήλωσε ο Τζανακόπουλος.
Αλλά ο Σεντένο κατέστησε σαφές ότι το πρόγραμμα διάσωσης πρέπει να ολοκληρωθεί.
"Είμαστε σε καλή διάθεση για να το ολοκληρώσουμε μέχρι τα μέσα του 2018, τον Αύγουστο του 2018. Ελπίζουμε ότι οι ελληνικές αρχές θα συνεχίσουν την εξαιρετική δουλειά που έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια για να φέρουν εις πέρας όλα τα μέτρα και όλους τους στόχους του προγράμματος”, δήλωσε ο Σεντένο .
Παράλληλα, ο Σεντένο, ο οποίος είναι επίσης υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας, ζήτησε από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να υποστηρίξουν την Ελλάδα μετά το πρόγραμμα και να είναι υπομονετικοί με τη χώρα.
"Ελπίζουμε ότι οι ελληνικές αρχές θα συνεχίσουν την εξαιρετική δουλειά που κάνουν τα τελευταία χρόνια για να φέρουν εις πέρας όλα τα μέτρα και όλους τους στόχους που υπάρχουν στο πρόγραμμα… Και στη συνέχεια, επιστρέφοντας στην ιδέα της μεταρρύθμισης, έχοντας υπομονή, αυτό που στα ελήθεια χρειάζεται να κάνουν οι θεσμοί είναι να υποστηρίξουν τις ελληνικές αρχές στη διαδικασία μετά τις μεταρρυθμίσεις’, τόνισε ο Σεντένο.
ΔΝΤ: Χωρίς ελάφρυνση χρέους, δεν υπάρχει πρόγραμμα
Το μήνυμα πως εάν δεν υπάρξει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους το ΔΝΤ δεν θα ενεργοποιήσει το «επί της αρχής» πρόγραμμα του με την Ελλάδα εξέπεμψε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, Γουίλιαμ Μάρεϊ, σήμερα από την Ουάσιγκτον.
Ερωτηθείς για το εάν διαφωνεί με το περιεχόμενο της δήλωσης του νέου επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, ότι υπάρχουν ακόμη κάποια ενδιάμεσα βήματα πριν ξεκινήσουν οι συνομιλίες αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας, ο Μάρεϊ είπε πως δεν υπάρχουν διαφωνίες, αλλά ξεκαθάρισε πως εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία για το χρέος τα στελέχη του Ταμείου δεν θα μπορέσουν να εισηγηθούν στο Εκτελεστικό Συμβούλιο την ενεργοποίηση του «επί της αρχής»προγράμματος.
«Όσον αφορά στην ελάφρυνση του χρέους πιστεύουμε ότι μπορεί σύντομα να επιτευχθεί συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους. Αυτή εξακολουθεί να είναι η άποψη του ΔΝΤ. Και αν αυτό δεν συμβεί δεν θα προτείνουμε την ενεργοποίηση του «επί της αρχής» προγράμματος, το οποίο κάναμε τον Ιούλιο.Θέλω να τονίσω πως στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο από το 2015. Και σαφώς, ενώ δεν έχουν γεφυρωθεί όλες οι διαφορές, πιστεύουμε ότι υπάρχει το περιθώριο για κάτι τέτοιο. Και από τη δική μας πλευρά, είμαστε αποφασισμένοι να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας για να επιτύχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα που θα μειώσει με αξιόπιστο τρόπο το χρέος της Ελλάδος, ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει μια βιώσιμη ανάκαμψη», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς για το εάν τα στοιχεία που ανακοίνωσε προχθές η Eurostat και τα οποία δείχνουν πως 1 στους 3 Έλληνες είναι αντιμέτωπος με σημαντικές υλικές στερήσεις αποτελούν απόδειξη αποτυχίας των προγραμμάτων του ΔΝΤ ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, δεν αποδέχτηκε πως αυτό το γεγονός είναι απτή απόδειξη της αποτυχίας των προγραμμάτων του ΔΝΤ.
«Κάθε οικονομία που εισέρχεται σε μια τόσο μεγάλη ύφεση όμως η Ελλάδα αντιμετωπίζει προβλήματα», είπε σχετικά και προσέθεσε πως η παρατήρηση πως αυτό συνιστά ένδειξη αποτυχίας «δεν είναι σωστή».
Ερωτηθείς για τις ελληνικές τράπεζες και ειδικά για το εάν ισχύει παρελθούσα τοποθέτηση του Ταμείου σύμφωνα με την οποία η αξιολόγηση της στρατηγικής και των σχεδίων των ελληνικών τραπεζών θα είναι στο επίκεντρο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος του ΔΝΤ ο Γουίλιαμ Μάρεϊ είπε πως αυτό εξακολουθεί να ισχύει.
Ντράγκι: Θέμα της Ελληνικής κυβέρνησης αν θα ζητήσει 4ο πρόγραμμα
Η ελληνική κυβέρνηση είναι αυτή που θα αποφασίσει αν θα χρειαστεί ένα τέταρτο πρόγραμμα, τόνισε ο Μάριο Ντράγκι απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου της Deutsche Welle, αν πιστεύει ότι θα χρειαστεί.
Αν η ελληνική οικονομία έχει αδυναμίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσω ενός προγράμματος, θα το αποφασίσουν αυτοί, πρόσθεσε ο κ. Ντράγκι αναφερόμενος στην ελληνική κυβέρνηση.
Ο ίδιος σημείωσε ακόμα πως η ρευστότητα των τραπεζών εξαρτάται από τις οικονομικές πολιτικές των κυβερνήσεων και από το πώς προσλαμβάνουν οι αγορές τις πολιτικές αυτές.
Όσον αφορά την υπόθεση του Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ, για την οποία επίσης ρωτήθηκε, ο κ. Ντράγκι επισήμανε πως η ανεξαρτησία της στατιστικής υπηρεσίας είναι πολύ σημαντική για την αξιοπιστία των στοιχείων που παρουσιάζει.
Αυξάνει τις προβλέψεις για ανάπτυξη η ΕΚΤ
Tα επιτόκια αναμένεται να παραμείνουν στα σημερινά χαμηλά επίπεδα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα και αρκετά μετά το πέρας του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, δήλωσε στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου ο Μάριο Ντράγκι.
Ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ανέφερε πως από τον Ιανουάριο του 2018 οι αγορές στοιχείων ενεργητικού θα μειωθούν στα 30 δισ. ευρώ και θα συνεχιστούν ως τον Σεπτέμβριο του 2018 ή και αργότερα, αν χρειαστεί.
Τόνισε επίσης πως η κεντρική τράπεζα βλέπει σημαντική βελτίωση στις προοπτικές της ανάπτυξης, αλλά υπογράμμισε πως ο υποκείμενος πληθωρισμός δεν έχει δείξει ακόμα πειστικά σημάδια ανόδου. Ως εκ τούτου, παραμένει αναγκαίος ένας σημαντικός βαθμός νομισματικής τόνωσης.
Ο ίδιος επανέλαβε πως αν οι προοπτικές της οικονομίας της ευρωζώνης γίνουν λιγότερο ευνοϊκές, η ΕΚΤ είναι έτοιμη να αυξήσει το μέγεθος και τη διάρκεια του προγράμματος.
Παρουσιάζοντας τις νέες προβλέψεις της ΕΚΤ για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, ο κ. Ντράγκι επισήμανε πως το ΑΕΠ της ευρωζώνης αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,4% το 2017 έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ανάπτυξη 2,2%. Το 2018 η ανάπτυξη θα κινηθεί στο 2,3%, υψηλότερα από το 1,8% που αναμενόταν προηγουμένως. Το 2019 η ανάπτυξη της οικονομίας της ευρωζώνης θα επιβραδυνθεί στο 1,9% και το 2020 στο 1,7%.
Ο πληθωρισμός προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 1,5% το 2017, στο 1,4% το 2018, στο 1,5% το 2019 και στο 2020 το 2017.
Αμετάβλητα τα επιτόκια
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στα ιστορικά χαμηλά του 0%, όπως αναμενόταν. Αμετάβλητα παρέμειναν επίσης το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης στο 0,25% και το επιτόκιο καταθέσεων στην ΕΚΤ από άλλα τραπεζικά ιδρύματα στο -0,4%.
Οπως αναφέρει η ΕΚΤ, τα επιτόκια αναμένεται να παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα για μεγάλη χρονική περίοδο, πολύ μεγαλύτερη του χρονικού ορίζοντα αγορών ομολόγων.
Επίσης, το συμβούλιο της ΕΚΤ επιβεβαίωσε ότι από τον Ιανουάριο του 2018 σχεδιάζει να προχωρά σε αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της τάξεως των 30 δισ. ευρώ μηνιαίως, έως τον Σεπτέμβριο του 2018 ή και περισσότερο, εάν χρειαστεί, και σε κάθε περίπτωση έως ότου παρατηρηθεί βιώσιμη προσαρμογή του πληθωρισμού προς τα επίπεδα που έχει θέσει στόχο η κεντρική τράπεζα (2%).
Παράλληλα, επαναλαμβάνει τη δέσμευση να προχωρήσει σε αύξηση της κλίμακας ή της διάρκειας των αγορών ομολόγων, εάν το κλίμα επιδεινωθεί.
Ρέγκλινγκ: Το καλοκαίρι του 2018 η έξοδος της Ελλάδας από το Μνημόνιο
«Αν όλα πάνε καλά η Ελλάδα θα βγει από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης το καλοκαίρι του 2018», τονίζει ο Κλάους Ρέγκλινγκ στο μήνυμα που στέλνει ενόψει των γιορτών.
Ο επικεφαλής του ESM υποστηρίζει ότι η χρονιά που φεύγει ήταν καλή για την Ευρώπη. Οι φόβοι για νίκες των λαϊκιστών σε Γαλλία και Ολλανδία σκίαζαν τις αγορές αλλά οι ψηφοφόροι επέλεξαν τη σταθερότητα και συνέχιση των υπέρ της Ευρώπης πολιτικών. Τώρα οι επενδυτές βλέπουν την Ευρώπη -και την ευρωζώνη- ως ασφαλές καταφύγιο για τα χρήματά τους: πολιτικά σταθερή και με ευημερούσα οικονομία.
Πολιτικοί ηγέτες, όπως ο Μακρόν και ο πρόεδρος Γιούνκερ έδωσαν το όραμά τους για το που πρέπει να κατευθυνθεί η Ευρώπη, τονίζει.
Μια από τις κύριες προτεραιότητες είναι να κάνουμε την νομισματική ένωση περισσότερο εύρωστη.
Πολλά βήματα εμπλέκουν τον ESM και είναι πιθανό οι δραστηριότητες (mandate) του θεσμού να αυξηθούν.
Μειώθηκε κατά 1,1 δισ. ευρώ το όριο ELA για τις ελληνικές τράπεζες
Νέα μείωση στο όριο χρήσης του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας ELA για τις ελληνικές τράπεζες κατά 1,1 δισ. ευρώ ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος.
Αναλυτικότερα, στις 14 Δεκεμβρίου 2017 το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν διατύπωσε αντίρρηση στον καθορισμό του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες στο ποσό των 24,8 δισεκ. ευρώ έως και την Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018, μετά από αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος.
Η μείωση του ανώτατου ορίου κατά 1,0 δισεκ. ευρώ αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, λαμβανομένων υπόψη των ροών που προέρχονται από καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα και από την πρόσβαση των τραπεζών στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Πηγή: real.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου