Σελίδες

Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017

O βαρύς και ασήκωτος Δεκέμβρης του 2018

O βαρύς και ασήκωτος Δεκέμβρης του 2018

Λογαριασμός 5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους για να στηριχτεί το υπερ-πλεόνασμα

09 Δεκ 2017
O βαρύς και ασήκωτος Δεκέμβρης του 2018
Ανάπτυξη ακούνε και ανάπτυξη δεν βλέπουνε τα νοικοκυριά κατά το τρέχον έτος. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έδειξαν ότι η ισχνή ανάπτυξη κατά το 3ο τρίμηνο της φετινής χρονιάς οφείλεται όχι μόνο στη μείωση των επενδύσεων σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα αλλά και στον αρνητικό ρυθμό της κατανάλωσης ιδιαίτερα της ιδιωτικής. Η υπερφορολόγηση κάνει κακό στην οικονομία και ας μην θέλει να το παραδεχτεί ανοικτά η κυβέρνηση. Το καθοριστικό 4ο τρίμηνο βρίσκεται στο τέλος του και τίποτα δεν δείχνει ότι θα υπάρξει ο «εκρηκτικός ρυθμός ανάπτυξης» που αναζητά η κυβέρνηση για να επιτύχει τον ετήσιο στόχο του +2,5%. Πώς θα μπορούσε άλλωστε όταν ολόκληρο το τελευταίο τρίμηνο και ειδικά ο τελευταίος μήνας του χρόνου είναι γεμάτος από φορολογικές υποχρεώσεις συνολικού ύψους άνω των 5 δις. ευρώ.  
Με βάση τις αναθεωρημένες προβλέψεις του προϋπολογισμού, τα φορολογικά έσοδα μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να φτάσουν στα 47,205 δις. ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών αντιλήφθηκε ότι οι μαξιμαλιστικοί στόχοι που είχε θέσει με το μεοσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής (σ.σ ειδικά σε ότι αφορά στο κομμάτι των φορολογικών εσόδων προέβλεπαν εισπράξεις 48,243 δις.ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου δεν ήταν εφικτό να υλοποιηθούν και έτσι ο πήχης κατέβηκε κατά περίπου 1 δις. ευρώ. Μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου, τα φορολογικά έσοδα είχαν ανέλθει στα 37,8 δις. ευρώ κάτι που σημαίνει ότι υπολείπονται περί τα 10 δις. ευρώ για την περίοδο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου προκειμένου να κλείσει η χρονιά. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο Νοέμβριος έκλεισε με τα φορολογικά έσοδα να περιορίζονται κάτω από τα 5 δις. ευρώ παρά το γεγονός ότι για δεύτερη φορά φέτος συνέπεσε η προθεσμία πληρωμής της δόσης του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων να συμπέσει χρονικά τόσο με τον ΕΝΦΙΑ όσο και με 2ηδόση του ΦΠΑ για την περίοδο του 3ου τριμήνου.
Υπό αυτά τα δεδομένα, τα φορολογικά έσοδα του Δεκεμβρίου θα πρέπει να ξεπεράσουν τα 5,5 δις. ευρώ για να κλείσει ομαλά ο προϋπολογισμός. Η... επιτυχία έχει προεξολφηθεί και από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αλλά και από τους εκπροσώπους των Ευρωπαϊκών θεσμών. Αυτό όμως που δεν έχει εκτιμηθεί είναι ο αντίκτυπος από τα πολλαπλά φορολογικά χτυπήματα στην κατανάλωση και μάλιστα κατά τον πιο καθοριστικό μήνα του χρόνου λόγω των εορτών των Χριστουγέννων.
Στις 15 ή στις 16 Δεκεμβρίου, το υπουργείο Οικονομικών θα καταβάλλει το κοινωνικό μέρισμα διοχετεύοντας στην αγορά ρευστότητα περίπου 720 εκατ. ευρώ. Έχει ήδη διατεθεί και το ποσό των περίπου 230 εκατ. ευρώ λόγω της επιστροφής των εισφορών υγείας που είχαν παρακρατηθεί παράνομα ενώ νωρίτερα από ότι συνήθως –και σε κάθε περίπτωση πριν από τα Χριστούγεννα θα δοθούν και οι συντάξεις του Ιανουαρίου με σημαντική «παραφωνία» την πίστωση ενός «κουτσουρεμένου» κατά 50% ΕΚΑΣ. Η διοχέτευση της ρευστότητας έχει... ταπεινά κριτήρια: να κυκλοφορήσει χρήμα στην αγορά όχι μόνο για να κινηθούν τα καταστήματα αλλά και για να πληρωθούν οι συσσωρευμένες φορολογικές υποχρεώσεις. Έτσι, με το κλείσιμο της χρονιάς θα πρέπει να πληρωθούν:
1.Τα τέλη κυκλοφορίας του 2018. Το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να μην αλλάξει τίποτα στον τρόπο υπολογισμού. Έτσι, η ΑΑΔΕ ανέβασε τα ίδια ειδοποιητήρια με πέρυσι (μοναδική περίπτωση αλλαγής στον τρόπο υπολογισμού είναι να αυξηθεί η παλαιότητα ενός οχήματος και να αλλάξει κλίμακα) και ζητά περίπου 1,1 δις. ευρώ μέχρι την τελευταία εργάσιμη του έτους. Για μια ακόμη χρονιά οι ιδιοκτήτες ΙΧ έχουν τη δυνατότητα να καταφύγουν στην λύση της πιστωτικής κάρτας και να πληρώσουν την οφειλή τους σε έως και 12 δόσεις. Η μή καταβολή συνεπάγεται πρόστιμο ισόποσο των τελών ενώ ο εντοπισμός όσων δεν πληρώσουν θα γίνει από τους πρώτους μήνες του έτους με την αποστολή σχετικών ειδοποιητηρίων στους ξεχασιάρηδες.
2.Η πρώτελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ ύψους περίπου 600 εκατ. ευρώ. Η τελευταία δόση θα πληρωθεί μεν μέχρι το τέλος Ιανουαρίου αλλά θα λογιστεί ως έσοδο του 2017.
3.Η τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων ύψους περίπου 600 εκατ. ευρώ. Το 2019 θα κλείσει τελικώς με λιγότερες εισπράξεις από τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων σε σχέση με το 2016.
4.Ο ΦΠΑ Νοεμβρίου για τις επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία 3ηςκατηγορίας (ή διπλογραφικού συστήματος όπως είναι η νέα ονομασία).
Το μόνο παρήγορο είναι ότι οι φορολογούμενοι γλίτωσαν την 1ηδόση των αναδρομικών για τις ασφαλιστικές εισφορές που εκκρεμούν για το 2017. Το υπουργείο Εργασίας θα αναρτήσει τα αναδρομικά στο τέλος Ιανουαρίου με στόχο να πληρωθούν μέχρι το τέλος Φεβρουάριου.

Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου