Σελίδες

Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018

Σχέδιο ένταξης στον εξωδικαστικό και για οφειλές πάνω από 50.000 ευρώ Οι συζητήσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές

Σχέδιο ένταξης στον εξωδικαστικό και για οφειλές πάνω από 50.000 ευρώ
Οι συζητήσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές
18 Ιαν 2018 - 08:53
Picture 0 for Σχέδιο ένταξης στον εξωδικαστικό και για οφειλές πάνω από 50.000 ευρώ
Του Γιώργου Λαμπίρη

Σε συζητήσεις με τους δανειστές βρίσκεται το κυβερνητικό επιτελείο, με αντικείμενο την ένταξη του συνόλου των οφειλετών στα ευεργετήματα του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, συζητείται επί της ουσίας η ένταξη και της μειοψηφίας των οφειλετών, που μένουν εκτός ρύθμισης – ποσοστό περίπου 10% - στη διαδικασία του εξωδικαστικού. Πρόκειται για περιπτώσεις οφειλών που υπερβαίνουν τις 50.000 ευρώ

Ας σημειωθεί ότι από την 1η Φεβρουαρίου αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή και η ένταξη των ελευθέρων επαγγελματιών με οφειλές έως 50.000 ευρώ, μέσω της ειδικής πλατφόρμας, ούτως ώστε να μπορούν να προβούν σε ρύθμιση των ανεξόφλητων υποχρεώσεών τους.

Με ορίζοντα υλοποίησης στο επόμενο τρίμηνο

Αναφορικά με το ενδεχόμενο ένταξης των ελευθέρων επαγγελματιών με οφειλή πάνω από 50.000 ευρώ, είναι ένα εγχείρημα που αναμένεται να υλοποιηθεί εντός του επόμενου τριμήνου. 

Ποιοι κινδυνεύουν να χάσουν τη ρύθμιση

Θυμίζουμε ότι από την 1η Φεβρουαρίου μερίδα δικαιούχων που έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων, αναμένεται να χάσει τη δυνατότητα αυτή. Σε περίπτωση που κάποιος καθυστερήσει έστω και μία ημέρα να αποπληρώσει την οφειλή του - αντί για 15 ημέρες που είχαν πέρυσι περιθώριο οι οφειλέτες -, θα τίθεται αυτομάτως εκτός ρύθμισης. Σε αυτή την περίπτωση τα χρέη θα ανέρχονται και πάλι στο αρχικό τους ύψος, ενώ χάνονται οι εκπτώσεις καθώς και οι μειώσεις που χορηγήθηκαν.

Την ίδια στιγμή αναμένεται η θέση του οικονομικού επιτελείου σχετικά με την πολυαναμενόμενη ρύθμιση των 12 δόσεων. Σημειώνεται ότι σχετικά, το υπουργείο Οικονομικών έχει προχωρήσει στην εκπόνηση ειδικής μελέτης με κοστολογημένα αποτελέσματα, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένεται ότι θα γίνουν γνωστά μέσα στον Ιανουάριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου