Σελίδες

Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018

Σε ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς από την Εφορία τα ακριβά ακίνητα μεγαλοοφειλετών

Οι αλλαγές που έφερε το πολυνομοσχέδιο 
Μπορεί από την 1η Μαΐου να επανεκκινούν με ηλεκτρονικό μόνον, αυτή τη φορά, τρόπο οι πλειστηριασμοί ακινήτων για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, ακόμη και για χρέη της τάξης των 500 ευρώ, ωστόσο στην πράξη κατά κύριο λόγο θα αφορούν μόνο τους μεγαλοοφειλέτες και τους έχοντες μεγάλη ακίνητη περιουσία.
Από το 2015 και μέχρι σήμερα έγιναν ελάχιστοι πλειστηριασμοί κατοικιών (μόλις 11) για οφειλές προς το Δημόσιο και αυτοί ακόμη απέβησαν άκαρποι, καθώς δεν υπήρξε ενδιαφέρον από τρίτους. Αυτό που αλλάζει από 1ης Μαΐου είναι ότι, κατά πρώτον, θα διεξάγονται πλέον ηλεκτρονικά, όπως θα ισχύσει και για τους πλειστηριασμούς με επισπεύδουσες τις Τράπεζες από 21 Φεβρουαρίου, και κατά δεύτερον θα έχουν τιμή εκκίνησης την εμπορική και όχι την αντικειμενική τους αξία.
Η περίπτωση να βγει σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό από το Δημόσιο σε βάρος ενός οφειλέτη η πρώτη και μοναδική του κύρια κατοικία, με εμβαδόν περίπου 100 τ.μ. ανάλογα με την οικογενειακή του κατάσταση, είναι από ελάχιστη έως μηδενική, όπως άλλωστε ίσχυσε και τα τελευταία τρία χρόνια με τους πλειστηριασμούς του δημοσίου ενώπιον των Ειρηνοδικείων. 
Η προστασία της πρώτης και μοναδικής κύριας κατοικίας για τους οφειλέτες του Δημοσίου βασίζεται σε δύο εγκυκλίους. Στις 26/10/2017 με έγγραφό της προς τα δικαστικά τμήματα των εφοριών η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αναφέρει ότι «η υποχρέωση έκδοσης προγράμματος πλειστηριασμού εντός των προθεσμιών που ορίζει ο νόμος δεν υφίσταται, εφόσον σπουδαίος λόγος (π.χ όταν πρόκειται για ακίνητο του οφειλέτη το οποίο αποδεδειγμένα αποτελεί την κύρια και μοναδική κατοικία του και η οποία καλύπτει τις στοιχειώδεις ανάγκες στέγασης, η αξία του οποίου δεν απέχει σημαντικά από τα όρια που τίθενται από τις κείμενες διατάξεις για την απαλλαγή Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτου ως πρώτη κατοικία)». Σε ανάλογη προτροπή  προς τους προισταμένους των εφοριών κινείται και εγκύκλιος του 2010 από τους οποίους ζητείται να μην εκπλειστηριάζουν κύριες κατοικίες οφειλετών, εφόσον υπάγονται στην κατηγορία των λαικών κατοικιών.
Με βάση τα παραπάνω διασφαλίζονται από το πρόγραμμα πλειστηριασμών ακινήτων της εφορίας άγαμοι οφειλέτες με κύρια και μοναδική κατοικία  70 τ.μ αντικειμενικής αξίας 200.000 ευρώ. Εάν πρόκειται για τετραμελή οικογένεια με δύο παιδιά η προστασία αφορά κατοικία 110 τ.μ και αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ. 
του Θάνου Πασχ'αλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου