Σελίδες

Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2018

«Καυτός» Ιανουάριος με αλλαγές σε απεργίες και επιδόματα παιδιών

«Καυτός» Ιανουάριος με αλλαγές σε απεργίες και επιδόματα παιδιών

ΡΟΥΛΑ ΣΑΛΟΥΡΟΥ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Δύο προαπαιτούμενα «φωτιά», το ένα με ιδιαίτερα υψηλό πολιτικό συμβολισμό –η αλλαγή στη διαδικασία απόφασης για απεργία από τα πρωτοβάθμια σωματεία– και το άλλο με έντονες κοινωνικές αντιδράσεις από μερίδα επιδοματούχων –η αναδιάρθρωση των κριτηρίων για τη λήψη οικογενειακών επιδομάτων–, περιλαμβάνονται στην ατζέντα του υπουργείου Εργασίας για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.
Με στόχο όλα να έχουν κλείσει πριν από το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, η κυβέρνηση σχεδιάζει την κατάθεση στη Βουλή ενός πολυνομοσχεδίου, πιθανότατα αμέσως έπειτα από τα Φώτα, στο οποίο θα περιλαμβάνονται και οι σχετικές διατάξεις για την απεργία και τα επιδόματα.
Αλλωστε, η διάταξη για την απεργία στα πρωτοβάθμια - επιχειρησιακά σωματεία είναι ήδη έτοιμη. Είχε μάλιστα κατατεθεί στη Βουλή με τη μορφή τροπολογίας στις αρχές Δεκεμβρίου, αποσύρθηκε όμως με συνοπτικές διαδικασίες λίγες ώρες μετά, καθώς διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε η απαιτούμενη κυβερνητική απαρτία και η διάταξη θα ψηφιζόταν μεν, με τις ψήφους της Ν.Δ. δε.
Σε επίπεδο κυβερνώντος κόμματος πάντως, έχουν γίνει οι απαιτούμενες ζυμώσεις και διεργασίες, ώστε η διάταξη να περάσει αναίμακτα. Ετσι, στην ουσία της, η διάταξη για την απεργία δεν αναμένεται να αλλάξει. Εχει ήδη καταρτιστεί σε συμφωνία με τους δανειστές και προβλέπει πως για τη συζήτηση και τη λήψη απόφασης κήρυξης απεργίας, απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον του 1/2 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών στα πρωτοβάθμια σωματεία. Η αλλαγή αφορά το άρθρο 8 του συνδικαλιστικού νόμου 1264/1982, που προβλέπει πως για να ληφθεί απόφαση στις συνελεύσεις των σωματείων, απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον του 1/3 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών ή του 1/4 ή ακόμη και του 1/5 αν δεν υπάρχει απαρτία.
Βέβαια, στις περιπτώσεις αυτές, της ακόμη χαμηλότερης απαρτίας, απαιτείται αυξημένο ποσοστό πλειοψηφίας για τη λήψη απόφασης. Από το υπουργείο Εργασίας μάλιστα επισημαίνουν πως δεν αλλάζει η διάταξη που ορίζει ότι, στις περιπτώσεις πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων ευρύτερης περιφέρειας ή πανελλαδικής έκτασης, η απεργία κηρύσσεται με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, με αποτέλεσμα να μην προκληθούν αναταράξεις στις περιπτώσεις σωματείων σε μεγάλες επιχειρήσεις με πολλά υποκαταστήματα ανά την Ελλάδα.
Στο πολυνομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται επίσης διάταξη που συμφωνήθηκε με τους δανειστές και προβλέπει ότι οι εργαζόμενοι εταιρειών που οδηγούνται σε πτώχευση θα έχουν πλέον προτεραιότητα στη λίστα των πιστωτών έναντι τόσο του Δημοσίου όσο και των τραπεζών.
Να σημειωθεί πάντως ότι η διάταξη για τις απεργίες έχει ήδη προκαλέσει έντονη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΚΚΕ, το οποίο «σηκώνει» πολιτικά το θέμα, ενώ αντιδράσεις υπάρχουν και από τα συνδικάτα, τα οποία υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση διαλύει το μόνο όπλο που απέμεινε στους εργαζομένους, δηλαδή την απεργία.
Στους δρόμους αναμένεται να βρεθούν και οι εκπρόσωποι των τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών, καθώς η μεταρρύθμιση στο σύστημα των οικογενειακών επιδομάτων, η οποία θα περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο προκειμένου να ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2018, προβλέπει μεν σημαντικά αυξημένα κονδύλια, περιλαμβάνει όμως και νέα δικαιότερη κατανομή αυτών, με στόχο τη στήριξη του πρώτου και δεύτερου παιδιού.
Βάσει των διατάξεων που επεξεργάζονται στο υπουργείο Εργασίας, σημαντικές μειώσεις στα επιδόματα (σε σχέση με το 2017) θα έχει περίπου το 7,5% των συνολικά 804.000 οικογενειών που λαμβάνουν τη συγκεκριμένη παροχή. Στον αντίποδα, περίπου 680.000 οικογένειες που έχουν έως 2 παιδιά θα δουν αυξήσεις από 57% έως και 110%. Συνολικά, από το κοινωνικό πακέτο θα διατεθούν 910 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των οικογενειακών επιδομάτων, αυξάνοντας την αρχική πρόβλεψη των 650 εκατ. ευρώ κατά 40%.  Επιπρόσθετα, στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται η μετεξέλιξη του ΟΓΑ σε Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), η διοίκηση του οποίου θα διαχειρίζεται την καταβολή συνολικά των προνοιακών επιδομάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου