Σελίδες

Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018

Ξεκίνησε η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου - Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τη διαδικασία

Ξεκίνησε η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου - Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τη διαδικασία

5:08 μμ, Τετάρτη 10 Ιάν 2018
Με τη διαδικασία του επείγοντος ξεκίνησε σήμερα το απόγευμα η συζήτηση τουπολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης στις πέντε συναρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές.
«Όλοι ξέρετε γιατί εισηγείται η κυβέρνηση αυτή τη διαδικασία, τη διαδικασία του επείγοντος. Στις 22 Ιανουαρίου είναι το Eurogroup που θα ολοκληρώσει με επιτυχία, ελπίζω, την τρίτη αξιολόγηση», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, προσθέτοντας: «Οι θεσμοί πρέπει το αργότερο Τρίτη να έχουν στα χέρια τους ψηφισμένο το νομοσχέδιο, ώστε να κάνουν την εισήγησή τους ενόψει του Eurogroup.Το θετικό είναι ότι έχουμε τέσσερις ημέρες για μία ολοκληρωμένη συζήτηση».
Ο υπουργός δεν αρνήθηκε ότι κάποιες διατάξεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο θα μπορούσαν να τύχουν και αυτοτελούς συζήτησης, αλλά επέμεινε ότι η ψήφιση πρέπει να προχωρήσει, λόγω της ανάγκης της έγκαιρης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.
Με τη διαδικασία αυτή συμφώνησε, όπως ήταν αναμενόμενο, ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αντέδρασε η αντιπολίτευση. «Αποδεχόμαστε τη διαδικασία», δήλωσε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ η Μαρία Τριανταφύλλου. «Ξεκινάμε στραβά. Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι απαξίωση του κοινοβουλίου και της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Σας ήταν γνωστή και η ημερομηνία του Euroworking Group και του Eurogroup. Δεν μπορούμε να κάνουμε δεκτή αυτή τη διαδικασία» τόνισε ο Χρήστος Δήμας από τη ΝΔ.
Οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου είναι σε ποσοστό 95% με 98% προαπαιτούμενα για την αξιολόγηση, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών και είπε ότι μεταξύ αυτών είναι και διατάξεις όπως εκείνες για τα καζίνο, που έχουν σχέση με την επένδυση στο Ελληνικό.
«Θα περίμενα από εσάς κύριε Δήμα να είστε περισσότερο μετριοπαθής, διότι ήσασταν βουλευτής όταν η κυβέρνησή σας το 2012 πέρασε το νομοσχέδιο με ένα άρθρο σε δύο μόνο συνεδριάσεις, μία στην επιτροπή και μία στην Ολομέλεια και μετά από μια εβδομάδα άλλαξε κιόλας με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου», πρόσθεσε ο κ. Τσακαλώτος.
«Να θυμηθείτε τη στάση που τηρούσατε εσείς το 2012 ως αντιπολίτευση και να αναλογιστείτε τη στάση που τηρείτε σήμερα και μετά να μιλήσετε για μετριοπάθεια» απάντησε ο κ. Δήμας.
«Προκαλεί εντύπωση η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης», σχολίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, και υπογράμμισε ότι επί των προηγούμενων κυβερνήσεων τα νομοσχέδια περνούσαν από τη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος με ένα άρθρο. Αντίθετα, στην περίπτωση του πολυνομοσχεδίου θα γίνουν όλες οι συνεδριάσεις κανονικά, αλλά θα είναι η μία συνεδρίαση κοντά στην άλλη.
«Το νομοσχέδιο αυτό δεν είναι νομοσχέδιο μόνο με προαπαιτούμενα. Η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης είναι να φέρει διατάξεις από τους κομμωτές και τις μανικιουρίστες μέχρι τις απεργίες. Υπάρχουν διατάξεις που δεν έχουν καμία σχέση με μνημονιακές υποχρεώσεις. Προτείνουμε, όπως έχει γίνει και άλλες φορές, να αποσυρθούν οι διατάξεις που δεν χρειάζεται να ψηφιστούν ως την Τρίτη. Παράλληλα, εφόσον βάζετε όλα αυτά τα ζητήματα, δεν γίνεται να μην έρθουν όλοι οι φορείς που θίγονται από τις ρυθμίσεις αυτές, σημείωσε από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.
«Δεν μας κάνει εντύπωση η διαδικασία αυτή. Είναι η γνωστή μνημονιακή διαδικασία, που μόνο ως κοροϊδία μπορεί να χαρακτηριστεί. Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται προαπαιτούμενα για την αξιολόγηση και μη. Αλλά όλα είναι προαπαιτούμενα που τσακίζουν την εργατική τάξη. Βεβαίως, πρέπει να αποσυρθεί η διάταξη που επιδιώκει να τσακίσει το δικαίωμα της απεργίας. Δεν θα τα καταφέρετε όμως», ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.
«Με αφοπλιστική ειλικρίνεια και ο ίδιος ο υπουργός παραδέχθηκε ότι πολλά από αυτά θα μπορούσαν να είναι αυτοτελή νομοσχέδια. Αλλά επίκειται το Eurogroup» τόνισε ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος από τους Ανεξάρτητους Έλληνες.
«Η χρονιά δεν μπήκε καλά. Ό,τι και να σας φέρουνε τα ψηφίζετε, αλλά εμείς παραλάβαμε ένα νομοσχέδιο με 1.533 σελίδες και 400 άρθρα. Σαφέστατα δεν προλαβαίνουμε ούτε απλή ανάγνωση να κάνουμε, πόσο μάλλον να τοποθετηθούμε επί της ουσίας», είπε ο Μάριος Γεωργιάδης από την Ένωση Κεντρώων.
«Δεν συμφωνούμε με τις διαδικασίες του επείγοντος, καταλαβαίνουμε το θέμα με τις ημερομηνίες, αλλά έχει ολοκληρωθεί το staff level agreement και άρα μπορούσε να έρθει νωρίτερα το νομοσχέδιο. Επίσης, δεν κατανοούμε γιατί περιλαμβάνονται και διατάξεις που δεν έχουν σχέση με την αξιολόγηση. Είναι ευτελισμός της διαδικασίας. Δεν μπορούμε να τα καταπίνουμε όλα αμάσητα» ,υποστήριξε ο Γιώργος Μαυρωτάς από το Ποτάμι.
«Απορρίπτουμε τη διαδικασία του επείγοντος. Η Βουλή ως το Eurogroup έχει τον χρόνο να το επεξεργαστεί. Υπάρχει και θέμα συνταγματικότητας, και θέμα καλής νομοθέτησης» επισήμανε ο Γιώργος Γερμενής από τη Χρυσή Αυγή.
Η εισήγηση της κυβέρνησης να προχωρήσει η επεξεργασία και συζήτηση του νομοσχεδίου με τη διαδικασία του επείγοντος, που προβλέπει και ακρόαση φορέων (σ.σ. θα γίνει στην αυριανή συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών επιτροπών, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία. Οι επιτροπές θα κάνουν ακόμη δύο συνεδριάσεις, αύριο πρωί και απόγευμα και το πολυνομοσχέδιο θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής μεθαύριο (Παρασκευή 12 Ιανουαρίου) και τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου.
Πηγή: enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου