Σελίδες

Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018

Το ΣΔΟΕ στη μάχη κατά αυθαιρεσιών σε παραλίες και αιγιαλό Ξεκινούν αυτοψίες σε παραλιακές περιοχές με σκοπό τον εντοπισμό αυθαίρετων παρεμβάσεων και κατασκευών

Το ΣΔΟΕ στη μάχη κατά αυθαιρεσιών σε παραλίες και αιγιαλό

Ξεκινούν αυτοψίες σε παραλιακές περιοχές με σκοπό τον εντοπισμό αυθαίρετων παρεμβάσεων και κατασκευών
Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου 2018 12:54
Στόχος είναι να αντιμετωπιστούν οι περιπτώσεις στις οποίες κέντρα διασκέδασης, μπαρ, εστιατόρια, ξενοδοχεία και άλλες επιχειρήσεις των κλάδων της μαζικής εστίασης, της ψυχαγωγίας και τουρισμού, καταλαμβάνουν παράνομα δημόσιες εκτάσεις.
Από την έντυπη έκδοση
Τάξη στο χάος που επικρατεί σε χιλιάδες παραλίες της χώρας κατά τους εαρινούς και τους θερινούς μήνες επιχειρεί να βάλει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Στόχος είναι να αντιμετωπιστούν οι περιπτώσεις στις οποίες κέντρα διασκέδασης, μπαρ, εστιατόρια, ξενοδοχεία και άλλες επιχειρήσεις των κλάδων της μαζικής εστίασης, της ψυχαγωγίας και τουρισμού, καταλαμβάνουν παράνομα δημόσιες εκτάσεις, πέραν αυτών που έχουν εκμισθώσει στις ζώνες του αιγιαλού και της παραλίας, ή εγκαθιστούν αυθαίρετες κατασκευές στις εκτάσεις του αιγιαλού και της παραλίας που έχουν εκμισθώσει, για να εξυπηρετήσουν τις δραστηριότητές τους, παραβιάζοντας του όρους των συμβάσεων που έχουν υπογράψει με τους δήμους ή με το Δημόσιο.
Για την αντιμετώπιση όλων αυτών των προβλημάτων, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών επιστρατεύει το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος για ελέγχους και αυτοψίες σε παραλιακές περιοχές και με σκοπό τον εντοπισμό αυθαίρετων παρεμβάσεων και άλλων ενεργειών των επιχειρηματιών, με τις οποίες παραβιάζονται οι συμβάσεις παραχώρησης της χρήσης του αιγιαλού και της παραλίας που έχουν συναφθεί με τους δήμους ή το Δημόσιο. Οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ θα πραγματοποιούν αιφνιδιαστικές επισκέψεις στους χώρους που έχουν εκμισθωθεί σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και θα εξετάζουν εάν οι επιχειρήσεις αυτές τηρούν πιστά τους όρους των συμβάσεων παραχώρησης της χρήσης του αιγιαλού και της παραλίας, τις οποίες έχουν συνάψει. Σε όσες περιπτώσεις διαπιστώνουν παραβάσεις θα επιβάλλουν τα προβλεπόμενα πρόστιμα, ενώ θα εισηγούνται ακόμη και μέτρα άμεσης απομάκρυνσης ή και καταστροφής των παράνομων εγκαταστάσεων και κατασκευών.
Επιπλέον, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών σχεδιάζει να προχωρήσει στην αναμόρφωση της νομοθεσίας για τη χρήση του αιγιαλού και της παραλίας, προωθώντας νομοθετικές ρυθμίσεις για την τροποποίηση και επικαιροποίηση του ισχύοντος από το 2001 νόμου 2971. Την εξέλιξη αυτή προανήγγειλε η υφυπουργός Οικονομικών Αικ. Παπανάτσιου μιλώντας στη Βουλή.
Τι θα εξετάζουν οι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», εντός των προσεχών μηνών το ΣΔΟΕ θα αρχίσει να ασκεί τις νέες αρμοδιότητες, για την προστασία των συμφερόντων του Δημοσίου στις ζώνες του αιγιαλού και της παραλίας και τον εντοπισμό αυθαίρετων καταπατήσεων και κατασκευών, οι οποίες του δόθηκαν με το Προεδρικό Διάταγμα υπ’ αριθμόν 142/2017, για τον νέο οργανισμό του υπουργείου Οικονομικών. Το συγκεκριμένο Π.Δ. δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 23 Νοεμβρίου 2017 και τέθηκε σε ισχύ από τις αρχές Δεκεμβρίου.
Το σχέδιο δράσης, που έχουν ήδη καταρτίσει οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΣΔΟΕ, προβλέπει την πραγματοποίηση αιφνιδιαστικών επισκέψεων από τους υπαλλήλους της υπηρεσίας σε εκτάσεις της ζώνης του αιγιαλού και της παραλίας, οι οποίες έχουν παραχωρηθεί με συμβάσεις μισθώσεων σε κέντρα διασκέδασης, μπαρ, καφετέριες, εστιατόρια, ξενοδοχεία, επιχειρήσεις εκμετάλλευσης θαλάσσιων σκαφών (τζετ σκι, θαλασσίων ποδηλάτων κ.λπ.) και άλλες επιχειρήσεις συναφών δραστηριοτήτων. Οι υπάλληλοι του Σώματος είτε μόνοι τους είτε μαζί με υπαλλήλους άλλων συναρμοδίων δημοσίων υπηρεσιών θα πραγματοποιούν αυτοψίες και ελέγχους για να διαπιστώνουν εάν τηρούνται πιστά οι όροι των συμβάσεων που έχουν συνάψει οι επιχειρήσεις είτε με τους δήμους είτε απευθείας με το Δημόσιο. Ειδικότερα, θα ελέγχουν εάν οι επιχειρηματίες ασκούν τις δραστηριότητές τους στα όρια των εκτάσεων που τους έχουν παραχωρηθεί ή εάν έχουν επεκταθεί πέραν των νομίμων αυτών ορίων και έχουν καταπατήσει επιπλέον εκτάσεις, τοποθετώντας αυθαίρετα δικές τους εγκαταστάσεις ή άλλες κατασκευές (π.χ. εάν έχουν καταλάβει περισσότερα τετραγωνικά μέτρα από τα προβλεπόμενα στις συναφθείσες συμβάσεις, για να εγκαταστήσουν ομπρέλες και ξαπλώστρες ή τραπεζοκαθίσματα ή εξέδρες ή πίστες για την πραγματοποίηση συναυλιών κ.λπ.).
Επιπλέον, οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ θα εξετάζουν εάν οι εγκαταστάσεις και οι κατασκευές στους χώρους που έχουν εκμισθωθεί από τις επιχειρήσεις είναι οι αναγραφόμενες στις συμβάσεις, ή εάν έχουν προστεθεί αυθαίρετα και παράνομα και άλλες μη προβλεπόμενες εγκαταστάσεις. Σε κάθε περίπτωση που θα εντοπίζουν παραβιάσεις των όρων των συμβάσεων παραχώρησης της χρήσης του αιγιαλού και της παραλίας θα επιβάλλουν τα πρόστιμα που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία, ενώ θα εισηγούνται στις συναρμόδιες υπηρεσίες του Δημοσίου κι άλλες κυρώσεις, όπως π.χ. την απομάκρυνση ή ακόμη και την καταστροφή των αυθαίρετων εγκαταστάσεων και κατασκευών.
Επικαιροποίηση του νόμου
Πέραν της επιστράτευσης του ΣΔΟΕ στον «πόλεμο» κατά των αυθαιρεσιών και των καταπατήσεων στις ζώνες του αιγιαλού και της παραλίας, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών σχεδιάζει να προχωρήσει και στην αναμόρφωση της ίδιας νομοθεσίας για τη χρήση των δημόσιων εκτάσεων στις παραλιακές ζώνες. Συγκεκριμένα, η υφυπουργός Οικονομικών Αικ. Παπανάτσιου, απαντώντας στη Βουλή σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νικ. Ξυδάκη, επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Στόχος μας είναι να τροποποιήσουμε τον ν. 2971 (σ.σ. για τον αιγιαλό και την παραλία). Ήδη υπάρχει έτοιμο προσχέδιο που έχουν επεξεργαστεί οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Έχουν γίνει και οι διεργασίες με το υπουργείο Εσωτερικών και είναι αυτή τη στιγμή στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Είναι στα συναρμόδια Υπουργεία. Σε ένα εύλογο διάστημα, λοιπόν, θα φέρουμε νομοθετική ρύθμιση, για να μπορέσουμε να επικαιροποιήσουμε τον συγκεκριμένο νόμο. Είναι ο ν. 2971/2001. Από το 2001 μέχρι το 2018 είναι πάρα πολλά τα χρόνια. Χρειάζεται κάποια επικαιροποίηση. Δεν αρκούν μόνο οι υπουργικές αποφάσεις που παίρνουμε κάθε χρόνο».
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», το νομοσχέδιο που έχουν ετοιμάσει οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει τη ρύθμιση ζητημάτων όπως η αυστηροποίηση των όρων και των προϋποθέσεων παραχώρησης της χρήσης του αιγιαλού και της παραλίας, η αυστηροποίηση των ποινών σε περίπτωση εντοπισμού καταπατήσεων και αυθαιρεσιών, ο καθορισμός ανταλλάγματος και στις περιπτώσεις παραχώρησης έργων στον αιγιαλό, η παράταση προθεσμιών για τον καθορισμό αιγιαλού σε ορθοφωτοχάρτες, η απλοποίηση των διαδικασιών εκτέλεσης και επισκευής έργων για αναπτυξιακούς σκοπούς με την εξασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η κα Παπανάτσιου προχώρησε στην εξαγγελία για την επικαιροποίηση της νομοθεσίας περί αιγιαλού και παραλίας απαντώντας σε ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νικ. Ξυδάκη, ο οποίος στη δική του εισήγηση είχε κάνει λόγιο για όργιο παρανομιών και αυθαιρεσιών στις περισσότερες παραλιακές περιοχές της χώρας.
Συγκεκριμένα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε πως οι περισσότερες παραλίες είναι κατειλημμένες από επιχειρηματίες οι οποίοι έχουν πάρει τα δικαιώματα χρήσης, αλλά ουδείς γνωρίζει εάν τηρούν τους όρους της συμβάσεως παραχώρησης και το εάν έχουν απλώσει τις πρόχειρες αυτές κατασκευές στην έκταση την οποία ορίζει ο νόμος. «Ουδείς τους ελέγχει και ουδείς μπορεί να προστατεύσει τον οποιονδήποτε παραθεριστή θέλει να απολαύσει την παραλία. Καταπατάται και το Σύνταγμα και η οποιαδήποτε καλώς νοούμενη τουριστική επιχειρηματικότητα» ανέφερε σχετικά ο κ. Ξυδάκης, επικαλούμενος προσωπική του εμπειρία από τη Μύκονο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου