Σελίδες

Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018

Νέο διυπηρεσιακό όργανο κατά του φορολογικού εγκλήματος Ποιος είναι ο ρόλος του νέου φορέα

Νέο διυπηρεσιακό όργανο κατά του φορολογικού εγκλήματος
Ποιος είναι ο ρόλος του νέου φορέα
22 Ιαν 2018 - 08:52
Picture 0 for Νέο διυπηρεσιακό όργανο κατά του φορολογικού εγκλήματος
Του Γιώργου Λαμπίρη

Στη σύσταση μικτού διυπηρεσιακού συντονιστικού οργάνου, με αρμοδιότητα την καταπολέμηση του φορολογικού εγκλήματος, προχωράει το υπουργείο Οικονομικών.

Ο συγκεκριμένος φορέας θα έχει ως κύριο ρόλο του, το συντονισμό των ερευνών για την αντιμετώπιση του φορολογικού εγκλήματος, σε υποθέσεις που μπορεί να είναι έντονα βλαπτικές για τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποιοι συμμετέχουν στο συντονιστικό όργανο

Όπως προβλέπει απόφαση που συνυπογράφουν ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, το διυπηρεσιακό όργανο θα απαρτίζεται από συγκεκριμένους εκπροσώπους της φορολογικής και δικαστικής διοίκησης. Ποιο συγκεκριμένα θα απαρτίζεται από τον εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος και έναν αναπληρωτή ή από εισαγγελικό λειτουργό, ο οποίος ενισχύει το έργο του εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος.

Το νέο φορέα του υπουργείου Οικονομικών θα απαρτίζουν επίσης δύο εκπρόσωποι της ΑΑΔΕ, οι οποίοι θα ορίζονται με απόφαση του Γιώργου Πιτσιλή, μαζί με τους αναπληρωτές τους. Επίσης, θα συμμετάσχουν δύο εκπρόσωποι της Διεύθυνσης Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι ορίζονται με πράξη του προϊσταμένου της διεύθυνσης, μαζί με τους αναπληρωτές τους. Στο ίδιο όργανο θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους δύο εκπρόσωποι της Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος με απόφαση του ειδικού γραμματέα ΣΔΟΕ, με τους αντίστοιχους αναπληρωτές τους, ένα άτομο από την Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, με απόφαση του προέδρου της Αρχής, μαζί με έναν αναπληρωτή, καθώς και ένας εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας με έναν αναπληρωτή του.

Οι κύριες αρμοδιότητες

Το διυπηρεσιακό όργανο θα παρακολουθεί την πορεία σοβαρών υποθέσεων που βλάπτουν το δημόσιο συμφέρον, ενώ θα φροντίζει για την έγκαιρη διαβίβαση των πορισμάτων από φορολογικούς ελέγχους στην ΑΑΔΕ, στο πλαίσιο των χρονικών προθεσμιών που ορίζει η νομοθεσία. Επιπλέον, θα μπορεί να υποβάλλει προτάσεις προς τον εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος, σχετικά με υποθέσεις στις οποίες κρίνει ότι θα πρέπει να δίνεται προτεραιότητα. Ωστόσο οι προτάσεις αυτές δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα για την εισαγγελική αρχή.

Υπεύθυνος για τη δράση του συντονιστικού οργάνου είναι ο εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος, ενώ ο νέος φορέας δεν έχει δικαίωμα παρέμβασης στην επιλογή των υποθέσεων που επιλέγει να ελέγξει η ΑΑΔΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου