Σελίδες

Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018

Φόροι - εισφορές Σοκ και δέος για δικηγόρους, μηχανικούς και γιατρούς

Φόροι - εισφορές

Σοκ και δέος για δικηγόρους, μηχανικούς και γιατρούς

Τα ποσά που θα κληθούν να πληρώσουν ξεπερνούν ακόμη και το μισό ετήσιο εισόδημά τους. Τα 6 από τα 10 ευρώ δηλαδή πηγαίνουν στο κράτος

  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ30/01/2018 08:00 | ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ30/01/2018 17:47 |
Σοκ και δέος για δικηγόρους, μηχανικούς και γιατρούς
  65  17 Google +1  0
Γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί και συμβολαιογράφοι, όσοι δηλαδή συνεχίσουν κόντρα στην κρίση να κερδίζουν κάποια αξιόλογα εισοδήματα, βρίσκονται σε απόγνωση. Το κοκτέιλ φόρων και εισφορών που γεύονται είναι εκρηκτικό.

Τα ποσά που καλούνται να πληρώσουν στο κράτους σε φόρους και  ασφαλιστικές εισφορές φθάνουν ή ακόμη και ξεπερνούν το μισό ετήσιο εισόδημά τους. Οι περισσότεροι έχουν γίνει συνέταιροι με το κράτος, ενώ πολλοί... μπαίνουν και μέσα. Σε ένα περιβάλλον υπερφορολόγησης και υπέρογκων ασφαλιστικών εισφορών η τάξη των επιστημόνων οδηγείται σε εξαφάνιση.  

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και δεν μπορεί κανείς να τους αμφισβητήσει. Δικηγόροι, μηχανικοί, συμβολαιογράφοι πληρώνουν φέτος σε φόρους και εισφορές έως 56% του εισοδήματός τους, ενώ το 2019 οι επιβαρύνσεις τους θα εκτιναχθούν στο 62%. Οι φόροι και οι εισφορές τρώνε φέτος το μισό εισόδημα των γιατρών, ενώ το επόμενο έτος οι επιβαρύνσεις αυξάνονται στο 55% του εισοδήματός τους.

Για παράδειγμα, δικηγόρος με πραγματικό ετήσιο εισόδημα 40.000 ευρώ θα πρέπει να πληρώσει φέτος σε φόρους και εισφορές το ποσό των 21.343 ευρώ (8.320 ευρώ σε φόρο και 13.023 ευρώ σε εισφορές). Δηλαδή το 53,74% του ετήσιου εισοδήματός του και του μένουν για να ζήσει, ή μάλλον για να πληρώσει και τους έμμεσους φόρους, 18.657 ευρώ ή 1.555 ευρώ τον μήνα.

Σε αυτά θα πρέπει να υπολογίσει κανείς και τον ΕΝΦΙΑ που πρέπει να καταβάλει για τα ακίνητα που έχει στην κατοχή του, τα τέλη κυκλοφορίας για το αυτοκίνητο που έχει για να μετακινείται, τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης, τα έξοδα σε λογαριασμούς (ηλεκτρικό ρεύμα, τηλέφωνο, κοινόχρηστα, σουπερμάρκετ, βενζίνη κ.λπ.). Αν πληρώνει και δόση στεγαστικού δανείου, τότε στην τσέπη του τού μένουν ελάχιστα για να επιβιώσει και όχι για να αποταμιεύσει, όπως κανονικά θα έπρεπε να ισχύει ώστε να αναπτυχθεί το τραπεζικό σύστημα και κατ' επέκταση η οικονομία.
Μάλιστα το 2019 θα δει τον λογαριασμό που θα πρέπει να εξοφλήσει στο κράτος να φουσκώνει ακόμη περισσότερο λόγω αλλαγής της βάσης υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών (υπολογίζεται στο σύνολο του εισοδήματος χωρίς την έκπτωση 15% και χωρίς να αφαιρούνται οι εισφορές). Ετσι, το συνολικό ύψος των επιβαρύνσεων εκτοξεύεται στα 23.707,38 ευρώ, ποσό που αγγίζει το 60% του εισοδήματός του. Στην τσέπη του θα μείνουν τα 16.293 ευρώ - ούτε το 1/3 δηλαδή των εσόδων που θα βγάλει.  

Νέο ισχυρό σοκ

Το χτύπημα είναι τριπλό φέτος για τους επιστήμονες. Οι μηχανικοί, εκτός από τις τρέχουσες εισφορές, θα κληθούν να καταβάλουν τις εισφορές για το δεύτερο εξάμηνο του 2016 και τις εισφορές για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2017. Οι γιατροί θα πρέπει να πληρώσουν τις εισφορές για το δεύτερο εξάμηνο του 2016 και τις εισφορές για επικούρηση για όλο το 2017. Οι ασφαλισμένοι του πρώην ΤΑΝ (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές) χρωστούν τις εισφορές όλου του 2016 και θα πρέπει να πληρώσουν και τις εισφορές για επικούρηση και εφάπαξ.
Οσοι δεν καταβάλουν αυτές τις εισφορές, θα χάσουν την ασφαλιστική ενημερότητα και ικανότητά τους, ακόμα και αν καταβάλουν εμπρόθεσμα τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές τους.

Νέοι επιστήµονες

Ταυτόχρονα αυξάνονται οι εισφορές κλάδου σύνταξης των νέων επιστημόνων. Γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι που συμπληρώνουν 3ετία ή 5ετία από την έναρξη επαγγέλματος θα κληθούν να καταβάλουν εντός του 2018 αυξημένα ασφάλιστρα. Και αυτό γιατί όσοι το 2018 συμπληρώνουν 3ετία μεταπηδούν από το 14% στο 17%, ενώ όσοι συμπληρώνουν 5ετία μεταπηδούν από το 17% στο 20%.

Με τις επιβαρύνσεις αυτές, έναν μηχανικό για παράδειγμα δεν τον συμφέρει να δουλεύει και να πληρώνει στο κράτος πάνω από το 50% από εκείνα που βγάζει.  Και αν κάποιος πιστεύει ότι όποιος βγάζει αυτά τα εισοδήματα πρέπει να θεωρείται πλούσιος, θα πρέπει να υπολογίσει τι μένει στην τσέπη των αυτοαπασχολουμένων μετά την πληρωμή των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών.

Γιατρός με ετήσιο δηλωθέν εισόδημα 50.000 ευρώ επιβαρύνεται με ασφαλιστικές εισφορές 30,95% συν 120 ευρώ υπέρ ΟΑΕΔ, σύνολο 24.686 ευρώ (για το 2018 και μόνο γι' αυτό το έτος θα έχει μια μικρή έκπτωση 15% στο εισόδημα που αποτελεί τη βάση υπολογισμού των εισφορών). Σε αυτό το ποσό θα προστεθεί ο συνολικός φόρος που ανέρχεται σε 11.412 ευρώ (περιλαμβάνεται φόρος κλίμακας 9.670 ευρώ, τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ και εισφορά αλληλεγγύης 1.092 ευρώ). Το άθροισμα αυτών των δύο επιβαρύνσεων ανέρχεται στο ποσό των 24.685 ευρώ,  ποσό που αγγίζει το 50% των εισοδημάτων του. Στην τσέπη του μηνιαίως του μένουν καθαρά 2.109 ευρώ καθαρά για να καλύψει τις ανάγκες της οικογένειάς του και να πληρώσει και όλες τις άλλες υποχρεώσεις που έχει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου