Σελίδες

Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

Αντικειμενικές: Ψάχνουν εκτιμητές για τη… μισή Ελλάδα

Αντικειμενικές: Ψάχνουν εκτιμητές για τη… μισή Ελλάδα

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Αντικειμενικές: Ψάχνουν εκτιμητές για τη… μισή Ελλάδα
Του Σπύρου Δημητρέλη
Νέα πρόσκληση ενδιαφέροντος για την επιλογή εκτιμητών που θα υπολογίσουν και θα προτείνουν τις νέες αντικειμενικές αξίες απηύθυνε το υπουργείο Οικονομικών. Από την πρόσκληση προκύπτει ότι το όλο εγχείρημα των αντικειμενικών αξιών βρίσκεται κοντά στο να παραμείνει… εγχείρημα καθώς αναζητούνται εκτιμητές για 2.694 δημοτικές ενότητες, δηλαδή ουσιαστικά για τη μισή Ελλάδα.
Το πρόβλημα, όπως έγραψε την Κυριακή τοCapital.gr, προέκυψε επειδή ενδιαφέρθηκαν να συμμετάσχουν στη διαδικασία μόλις περίπου 200 πιστοποιημένοι εκτιμητές. Με βάση την προκήρυξη θα έπρεπε να οριστούν τέσσερις εκτιμητές ανά ζώνη κάτι το οποίο δεν έγινε για τις περιοχές που βγήκαν και πάλι στην νέα προκήρυξη. Ποιες περιοχές δεν έχουν εξασφαλίσει τους απαιτούμενους εκτιμητές; Ιωάννινα, Σπάρτη, Ρέθυμνο, Άγιος Νικόλαος, Λάρισα, Γρεβενά, σχεδόν όλη η Πελοπόννησος, όλη η Ευρυτανία, η Δράμα, η Αλεξανδρούπολη, η Νάξος και δεκάδες άλλες περιοχές.
Η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος λήγει αύριο 31 Ιανουαρίου και για την 1η Φεβρουαρίου έχει οριστεί νέα κλήρωση για τον ορισμό εκτιμητών σε κάθε ζώνη. Και αυτό μόνο εφόσον εξασφαλιστούν οι ελάχιστοι απαιτούμενοι εκτιμητές. Από την προκήρυξη προκύπτει ότι εκτιμητές εξασφαλίστηκαν κατά κύριο λόγο μόνο για τα αστικά κέντρα της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας και γενικά στις περιοχές που πραγματοποιούνται κάποιες συναλλαγές ακινήτων επιτρέποντας στην κτηματαγορά να λειτουργεί στοιχειωδώς.
Τα παραπάνω δείχνουν ότι το χρονοδιάγραμμα για ορισμό νέων τιμών ζώνης έως τις 31 Μαρτίου είναι πολύ δύσκολο να τηρηθεί. Και αυτό διότι οι εκτιμητές θα πρέπει να παραδώσουν τις εισηγήσεις τους μετά από ένα 20ήμερο. Με βάση τις εισηγήσεις θα γίνουν υπολογισμοί της ανώτερης, κατώτερης και μέσης προτεινόμενης τιμής ζώνης.
Εφόσον οι νέες προτεινόμενες τιμές ζώνης απέχουν σημαντικά από τις υφιστάμενες αντικειμενικές τότε θα επιληφθεί  δευτεροβάθμια επιτροπή που θα υποβάλλει στην ηγεσία του ΥΠΟΙΚ την τελική πρόταση.
Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο, σε διαβούλευση με τους θεσμούς, να οριστεί νέο χρονοδιάγραμμα για τον καθορισμό των νέων αντικειμενικών και έτσι να μην υπάρξει τελικά καμία αλλαγή στον φετινό ΕΝΦΙΑ.

Ορατός ο κίνδυνος "ναυαγίου" για τις νέες αντικειμενικές αξίες

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Ορατός ο κίνδυνος "ναυαγίου" για τις νέες αντικειμενικές αξίες
Του Σπύρου Δημητρέλη
Υπαρκτή είναι η πιθανότητα το όλο εγχείρημα της ευθυγράμμισης των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές αξίες να καθυστερήσει σημαντικά και όλο το σχετικό χρονοδιάγραμμα να τιναχθεί στον αέρα. Αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών δεν εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξα για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων με βάση τον υφιστάμενο σχεδιασμό. Τι σημαίνει αυτό; Ότι για άλλη μια χρονιά ο ΕΝΦΙΑ θα διατηρηθεί στη σημερινή του μορφή και θα υπολογιστεί με βάση τις εξωπραγματικές αντικειμενικές αξίες.
Χαρακτηριστικό της αστοχίας που παρατηρείται στην επιτυχή εφαρμογή του όλου σχεδιασμού για τις αντικειμενικές αξίες είναι το γεγονός ότι, λόγω περιορισμένου ενδιαφέροντος, δεν εξασφαλίστηκε ο απαιτούμενος αριθμός πιστοποιημένων εκτιμητών για τον καθορισμό των νέων τιμών ζώνης. Αν και βάση της προβλεπόμενης διαδικασίας θα έπρεπε να επιλεγούν τουλάχιστον τέσσερις εκτιμητές ανά τιμή ζώνης, αυτό δεν κατέστη δυνατό. "Τέσσερις εκτιμητές ανά τιμή ζώνης επελέγησαν μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα", λέει στο capital.gr αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. "Σε πολλές από τις υπόλοιπες περιοχές επελέγη μόνο ένας εκτιμητής και προκειμένου να καλυφθεί το κενό πρόκειται να γίνει νέα πρόσκληση ενδιαφέροντος".
Με αυτά και με αυτά, όμως, ο χρόνος τρέχει και το χρονοδιάγραμμα για καθορισμό νέων τιμών ζώνης το αργότερο έως το τέλος Μαρτίου 2018, όπως προβλέπει το επικαιροποιημένο κείμενο του μνημονίου στο πλαίσιο της συμφωνίας για την τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, έχει αρχίσει να πιέζει το υπουργείο Οικονομικών.
Ακόμη και αν τελικά ολοκληρωθεί η υποβολή τεσσάρων εισηγήσεων ανά τιμή ζώνης και στις 10.000 ζώνες στις οποίες είναι χωρισμένη η Ελλάδα λόγω του αντικειμενικού συστήματος, θα πρέπει να ακολουθήσει η διαδικασία αξιολόγησής τους. Στις περιπτώσεις που οι αποκλίσεις μεταξύ των προτάσεων των εκτιμητών και των υφιστάμενων τιμών ζώνης είναι σημαντικές, τότε θα πρέπει να επιληφθεί η δευτεροβάθμια επιτροπή που θα δημιουργηθεί στο ΥΠΟΙΚ. Τον τελευταίο λόγο θα έχει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.
Αφού ολοκληρωθεί όλη αυτή η διαδικασία θα πρέπει να γίνει ένας αξιόπιστος και λεπτομερής υπολογισμός της επίπτωσης που θα έχουν οι νέες τιμές ζώνης στο ύψος του ποσού που βεβαιώνεται με τον ΕΝΦΙΑ και του ποσού που εισπράττεται εμπρόθεσμα. Αφού γίνει αυτός ο υπολογισμός θα πρέπει να πραγματοποιηθούν στη συνέχεια όλες οι απαιτούμενες παρεμβάσεις στους συντελεστές και τα κλιμάκια του φόρου προκειμένου η βεβαίωση και τα έσοδα του ΕΝΦΙΑ να διατηρηθούν στο σημερινό επίπεδο, δηλαδή στα 3,2 δισ. και 2,65 δισ. ευρώ αντίστοιχα.
Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών δεν βάζουν στοίχημα ότι αυτή η διαδικασία θα ολοκληρωθεί έγκαιρα. Και εμμέσως πλην σαφώς αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο τελικά και το φετινός ΕΝΦΙΑ να είναι ίδιος με αυτόν του 2017 και 2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου