Τα πέντε προβλήματα που δημιουργούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί
08:51
Οικονομία
Σε νέα γενιά "κόκκινων" δανείων και ανεξέλεγκτες καταστάσεις θα οδηγήσει η διαφαινόμενη ένταση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για χρέη προς το Δημόσιο, από τις 21 Φεβρουαρίου, που θεσμοθετεί η κυβέρνηση στο πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης.
Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα εν δυνάμει εκτεθειμένοι στον κίνδυνο ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για χρέη στο Δημόσιο είναι 1,7 εκατ. φορολογούμενοι που χρωστούν σήμερα στην Εφορία πάνω από 500 ευρώ και άγνωστος αριθμός από τα υπόλοιπα 3,5 εκατ. οφειλετών που μπορούν να περάσουν το όριο αυτό τους επόμενους μήνες.
Μέχρι στιγμής το Δημόσιο δεν έχει επιθετική τακτική στο θέμα των πλειστηριασμών σε φυσική μορφή. Ωστόσο η συνεχής αύξηση των οφειλών των ιδιωτών σε Εφορία (100,7 δισ. ευρώ στο τέλος Νοεμβρίου) και ασφαλιστικά ταμεία (23 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο) σε συνδυασμό με τις πιέσεις από την τρόικα δείχνει ότι το εργαλείο των πλειστηριασμών που ξεκινούν από τις 21 Φεβρουαρίου θα χρησιμοποιηθεί περισσότερο στο μέλλον δημιουργώντας ανεξέλεγκτες καταστάσεις.
Τούτο με δεδομένο ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των υπερχρεωμένων νοικοκυριών έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και στις τράπεζες και στο Δημόσιο. Συνεπώς η εύκολη και φθηνή λύση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις τράπεζες και ανεξέλεγκτες καταστάσεις με τους οφειλέτες οι οποίοι δεν είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές, αλλά έχουν αποδεδειγμένα αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεών τους.
Παράλληλα οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί από Δημόσιο και ιδιώτες μπορεί να προκαλέσουν πέντε προβλήματα.
1. Ο πολίτης να βρεθεί ανάμεσα στις «διασταυρωμένες απαιτήσεις» του Δημοσίου και ενός ιδιώτη και εν προκειμένω κάποιας τράπεζας.
2. Η διανομή του τιμήματος του πλειστηριασμού αν κάποιος έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές σε Δημόσιο και σε ιδιώτη με εμπράγματα δικαιώματα (όπως π.χ. μια τράπεζα με προσημείωση κατοικίας).
3. Δεν υπάρχει και μάλλον δεν πρόκειται να υπάρξει και στο μέλλον πρόβλεψη για προστασία πρώτης κατοικίας για χρέη στο Δημόσιο.
4. Το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι περισσότερο ηθικό παρά πρακτικό και αφορά την επιλογή των υπερθεματιστών κάθε πλειστηριασμού. Όπως είναι γνωστό στις e-δημοπρασίες μπορούν να συμμετέχουν μόνο όσοι πιστοποιούνται από τον αρμόδιο για τον πλειστηριασμό συμβολαιογράφο. Στις περιπτώσεις κατοίκων του εξωτερικού δεν υπάρχει έλεγχος πόθεν έσχες (καθώς δεν θα υπάρχει ελληνικό ΑΦΜ) για τα χρήματα που θα δίνονται ως τίμημα οπότε δημιουργούνται κίνδυνοι ακόμη και για ξέπλυμα παράνομου χρήματος.
5. Αφορά τα υποκείμενα των πλειστηριασμών και τη συνταγματικότητα της μειωμένης δημοσιότητας που παρέχουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.
Πηγή πληροφοριών: Ελεύθερος Τύπος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου