Σελίδες

Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018

Στο κάδρο η ηλεκτρονική πληρωμή χαρτοσήμου για παρακρατηθέντες φόρους Περιλαμβάνεται στο σχεδιασμό της ΑΑΔΕ

Στο κάδρο η ηλεκτρονική πληρωμή χαρτοσήμου για παρακρατηθέντες φόρους
Περιλαμβάνεται στο σχεδιασμό της ΑΑΔΕ
31 Ιαν 2018 - 09:01
Picture 0 for Στο κάδρο η ηλεκτρονική πληρωμή χαρτοσήμου για παρακρατηθέντες φόρους
Του Γιώργου Λαμπίρη

Στο σχεδιασμό της ΑΑΔΕ περιλαμβάνεται η εφαρμογή μηχανογράφησης για ηλεκτρονική πληρωμή του χαρτοσήμου, που αφορά σε παρακρατηθέντες φόρους.

Για το θέμα κατέθεσε ερώτηση ο ανεξάρτητος βουλευτής, Χάρης Θεοχάρης με τη φορολογική αρχή να τοποθετείται για το συγκεκριμένο ζήτημα. Όπως αναφέρει η ΑΑΔΕ, ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν προχωρήσει σε κινήσεις που απαιτούνται για την τροποποίηση της εφαρμογής.

Όπως μάλιστα σημειώνεται, έως και τις 31 Δεκεμβρίου του 2013, πριν την έναρξη ισχύος του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, ήταν εφικτή η πληρωμή των τελών χαρτοσήμου για αμοιβές τρίτων, υποβάλλοντας δήλωση απόδοσης του φόρου εισοδήματος που παρακρατούνταν με ηλεκτρονικό τρόπο.

Η Αρχή αναφέρει ότι από τότε έως και σήμερα, δεν έχουν πραγματοποιηθεί οι απαραίτητες τροποποιήσεις, που θα έπρεπε να έχουν γίνει, ούτως ώστε το σύστημα να μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί για την καταβολή των τελών χαρτοσήμου ηλεκτρονικά.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τον Κώδικα Τελών Χαρτοσήμων, το τέλος εφαρμόζεται για αμοιβές, οι οποίες καταβάλλονται σε τρίτους, και σε αυτή την περίπτωση επιβάλλεται τέλος 3% συν εισφορά τηςη τάξεως του 20% υπέρ του ΟΓΑ.

Επιπλέον, τα τέλη χαρτοσήμου που οφείλονται για τις συγκεκριμένες αμοιβές σε τρίτους και γίνεται παρακράτηση φόρου εισοδήματος – απο 1η Οκτωβρίου του 1989 και ύστερα - αποδίδονται στο Δημόσιο με τον ίδιο τρόπο και ταυτόχρονα με τον παρακρατούμενο φόρο εισοδήματος που επιβάλλεται στις αμοιβές αυτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου