Σελίδες

Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018

Τα κλειδιά της 4ης αξιολόγησης και η… επιμονή της ΤτΕ

Τα κλειδιά της 4ης αξιολόγησης και η… επιμονή της ΤτΕ

Ξεκινούν τα πρώτα ραντεβού με τους δανειστές για την τέταρτη αξιολόγηση, με 11 προαπαιτούμενα ήδη κλεισμένα. Επιμένει η Τράπεζα της Ελλάδος στην ανάγκη για προληπτική γραμμή στήριξης. Τα μηνύματα που στέλνει ο Γ. Στουρνάρας με την έκθεση της ΤτΕ.

Το εναρκτήριο λάκτισμα της τέταρτης αξιολόγησης, με τις τρεις αλλεπάλληλες συναντήσεις σήμερα το μεσημέρι στο Χίλτον, γίνεται με 11 από τα 88 προαπαιτούμενα κλεισμένα και παρότι ένα -οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί- από τα 110 προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης παραμένει σε εκκρεμότητα. Σε αυτό το μέτωπο θα μπορούσε να θεωρήσει κανείς ότι γίνεται μια καλή αρχή, αν υποτεθεί ότι και το θέμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα διευθετηθεί εντός των ημερών.
Τα «αγκάθια» της τέταρτης αξιολόγησης όμως δεν αφορούν στα «κλασικά» προαπαιτούμενα. Το μεγάλο παζάρι θα παιχτεί στα μέτωπα της μεταμνημονιακής εποπτείας, των δεσμεύσεων που θα κληθεί να αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση -και οι επόμενες κυβερνήσεις, αν λάβουμε υπόψη τις δηλώσεις Σεντένο-, της διευθέτησης του χρέους και της λήψης ή μη προληπτικής γραμμής στήριξης.
Η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν χρειάζεται προληπτική γραμμή. Η παρέμβαση Ντράγκι την περασμένη εβδομάδα στο Eurogroup αναφορικά με την άνοδο των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων υποδεικνύει προς άλλη κατεύθυνση, παρότι η ΕΚΤ ουδέποτε έχει πάρει επίσημα θέση υπέρ της προληπτικής γραμμής στήριξης.
Οι πρόσφατες δηλώσεις Σεντένο αναφορικά με τη χρήση όλων των διαθέσιμων εργαλείων τη μεταμνημονιακή περίοδο, επίσης αφήνουν περιθώριο σε ερμηνείες προτροπών προς αυτή την κατεύθυνση.
Για την Τράπεζα της Ελλάδος, δεν υπάρχει λόγος ερμηνείας. Ξεκάθαρα, ο Γιάννης Στουρνάρας πήρε θέση υπέρ του προληπτικού πλαισίου με την ενδιάμεση έκθεση νομισματικής πολιτικής, γραμμή την οποία αναμένεται να τηρήσει και στη σημερινή ετήσια έκθεση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε ειδικό κεφάλαιο της ετήσιας έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδος, στο οποίο περιγράφονται οι στρατηγικές εξόδου από προγράμματα οικονομικής πολιτικής, αναλύονται τα παραδείγματα άλλων χωρών και εξηγούνται οι επιπτώσεις και τα πλεονεκτήματα τόσο της προληπτικής γραμμής πίστωσης όσο και του αποθεματικού ασφαλείας.
Στην έναρξη της ανάλυσης, επισημαίνεται ότι είναι απαραίτητη, σε κάθε περίπτωση, η πλήρης εφαρμογή του τρίτου προγράμματος και τονίζεται πως τόσο οι δοκιμαστικές έξοδοι στις αγορές όσο και το «μαξιλάρι ασφαλείας» έχουν αποδείξει τη χρησιμότητά τους.
Η Τράπεζα της Ελλάδος συνεχίζει να υπεραμύνεται της επιλογής προληπτικής γραμμής στήριξης, σημειώνοντας πως θα έχει δύο απτά αποτελέσματα:
1. Θα λειτουργούσε ως δικλίδα ασφαλείας ότι η οικονομική πολιτική θα παραμείνει συνετή ενώ ταυτόχρονα
2. θα λειτουργούσε υποστηρικτικά για την ελληνική οικονομία, μειώνοντας το κόστος δανεισμού και εξασφαλίζοντας ότι δεν θα απολεσθεί η δυνατότητα χρήσης των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρο δανεισμού από την ΕΚΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου