Σελίδες

Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2018

Τα ληξιπρόθεσμα … σπρώχνουν στη λύση των δόσεων του Απόστολου Αλωνιάτη ΟΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΑΑΔΕ – ΣΕ 8 ΕΡΩΤΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ – ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΡΕΧΕΤΕ ΜΕ ΤΗ ΘΗΛΙΑ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ.


Τα ληξιπρόθεσμα … σπρώχνουν στη λύση των δόσεων
του Απόστολου Αλωνιάτη*
ΟΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΑΑΔΕ – ΣΕ 8 ΕΡΩΤΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ – ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΡΕΧΕΤΕ ΜΕ ΤΗ ΘΗΛΙΑ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ.

Με τα ληξιπρόθεσμα προς το δημόσιο να ξεπερνούν τα 101 δις ενώ  προς τα ασφαλιστικά ταμεία τα 31 δις, και τις κατασχέσεις να είναι πάνω από το κεφάλι των φορολογουμένων δεκάδες πολίτες προσβλέπουν την τακτοποίηση των οφειλών τους στην πληρωμή τους με δόσεις.

Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός δυστυχώς δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα μέχρι σήμερα, μιας και από την μια αφήνει έξω από την ρύθμιση χιλιάδες οφειλέτες και από την άλλη τα κριτήρια που βάζει είναι τόσο ασφυκτικά που δεν μπορούν να τα «πιάσουν» και ενεργές επιχειρήσεις.

Στην πρώτη περίπτωση ανήκουν επιχειρηματίες που αναγκάστηκαν να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους για να μην συσσωρεύουν χρέη ή βγήκαν στην σύνταξη για τον ίδιο λόγο.

Χιλιάδες οφειλέτες  από την μια πλευρά δεν έχουν την πτωχευτική ικανότητα, και η επιχείρηση τους δεν είναι ενεργή , άρα δεν μπορούν να μπουν στον εξωδικαστικό και από την άλλη επειδή τα χρέη τους προέρχονται από τις επιχειρήσεις τους δεν μπορούν να ενταχθούν στο νόμο Κατσέλη. 

Αποτέλεσμα να βρίσκονται ανυπεράσπιστοι μπροστά σε δημόσιο και τράπεζες και η υπερφορολόγηση συνεχίζεται δημιουργώντας νέα ληξιπρόθεσμα.

Ηλεκτρονικά οι ρυθμίσεις.

Την τελευταία στιγμή κατόρθωσε η ΑΑΔΕ να δώσει στους φορολογούμενους την δυνατότητα να ρυθμίσουν  τις οφειλές τους στην εφορία πριν αυτές καταστούν ληξιπρόθεσμες.

Με την έναρξη λειτουργίας της εφαρμογής αυτής  δόθηκαν και οδηγίες από την ΑΑΔΕ.

Αναλυτικά το κείμενο των ερωτήσεων - απαντήσεων, έχει ως εξής:
  1.          i.            «Με ποια σειρά να κάνω τις αιτήσεις ρύθμισης Ρ2 που αφορούν διαφορετικό αριθμό δόσεων;

Στη Ρ2 υπάρχει η λίστα «Επιλογή Ρύθμισης» α) Έως 24 δόσεις και β) Έως 12 δόσεις. Επιλέγοντας πρόγραμμα ρύθμισης έως 24 δόσεις μπορείτε μόνο  να ρυθμίσετε οφειλές που προέρχονται από έκτακτη αιτία. Υποβάλλετε την αίτηση στο Taxisnet και πληρώνετε την πρώτη δόση με την Τ.Ρ.Ο. στην τράπεζα. Όταν η κατάσταση της «Ρ2 – 24 δόσεις» γίνει «Επικυρωμένη» και εφόσον υπάρχουν κι άλλες οφειλές που δεν εντάσσονται στην παραπάνω περίπτωση, επιλέγετε τη ρύθμιση «Ρ2 – 12 δόσεις» και εμφανίζονται όλες οι οφειλές που δεν έχουν ρυθμιστεί με την προηγούμενη ρύθμιση).
  1.        ii.            Πού πληρώνω τη δόση της ρύθμισής μου;

Η πρώτη δόση πληρώνεται στην Τράπεζα, εντός 3 εργάσιμων ημερών, με την Ταυτότητα Ρυθμισμένης Οφειλής (Τ.Ρ.Ο.). Οι επόμενες δόσεις πληρώνονται με τον ίδιο τρόπο ή δίνοντας πάγια εντολή στην Τράπεζα. Η πάγια εντολή δεν δίνεται αυτόματα με την υποβολή της αίτησής σας.
  1.       iii.            Πού μπορώ να βρω την ΤΡΟ (Ταυτότητα Ρυθμισμένης Οφειλής);

Από το μενού: Ρυθμίσεις -> 2. Προβολή Αίτησης επιλέγουμε «Προβολή Αίτησης». Στα «στοιχεία ρύθμισης» εμφανίζεται η Τ.Ρ.Ο.
  1.      iv.            Έχω οφειλές σε περισσότερες από μία Δ.Ο.Υ. Πώς θα ρυθμίσω τα χρέη μου;

Για κάθε Δ.Ο.Υ. πρέπει να υποβληθεί ξεχωριστή αίτηση επιλέγοντας  από τη λίστα «Επιλογή Δ.Ο.Υ. οφειλής». Στη ρύθμιση «Ρ2-24 δόσεις» εμφανίζονται μόνο οι Δ.Ο.Υ. που υπάρχουν οφειλές που μπορούν να ρυθμιστούν σε 24 δόσεις. Στη ρύθμιση «Ρ2-12 δόσεις»  εμφανίζονται  όλες τις Δ.Ο.Υ. με τις αντίστοιχες οφειλές.
  1.        v.            Υπέβαλα την αίτηση και δεν πλήρωσα εντός 3 εργάσιμων ημερών. Τι να κάνω;

Αν δεν γίνει η πληρωμή εντός 3 εργάσιμων ημερών τότε πρέπει να υποβληθεί νέα αίτηση και να πληρωθεί εντός 3 εργάσιμων ημερών στην τράπεζα.
  1.      vi.            Ενώ έχω υποβάλλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος (Ε1) των τελευταίων 5 ετών και τις εκκαθαριστικές δηλώσεις Φ.Π.Α. των τελευταίων 5 ετών καθώς και τις περιοδικές του τρέχοντος έτους μου εμφανίζει σχετικό μήνυμα και δεν μπορώ να προχωρήσω στη ρύθμιση.

Σε αυτήν την περίπτωση εκτυπώστε το μήνυμα του TAXISnet και απευθυνθείτε στην αρμόδια Δ.Ο.Υ
  1.     vii.            Τηρώ τη ρύθμιση των άρθρων 1−17 του Ν.4321/2015 (σ.σ. 100 δόσεις)ή/και τη ρύθμιση του άρθρου 51 του Ν. 4305/2014 και συγχρόνως έχω νέες οφειλές βεβαιωμένες μετά την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση και με νόμιμη προθεσμία καταβολής τους μετά τις 15.12.2015. Τι πρέπει να κάνω προκειμένου να μην απολεσθεί η ρύθμισή μου;

α) Μπορείτε να τις εξοφλήσετε εντός της νόμιμης προθεσμίας καταβολής τους. β) Μπορείτε να υπαγάγετε τις νέες οφειλές εντός της νόμιμης προθεσμίας καταβολής τους στην πάγια ρύθμιση του Ν.4152/2013-Ρ2 με αίτησή σας στο TAXISnet, ενώ ειδικά για τις νέες οφειλές που εμπίπτουν στο πεδίο του ΚΦΔ υπάρχει επιπλέον η δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση του άρθρου 43 του Ν.4174/2013, σύμφωνα με τα οριζόμενα σε αυτήν, με αίτησή σας στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. Δικαστικού, για όσο διάστημα υφίσταται τεχνική αδυναμία διαδικτυακής υποστήριξης της ρύθμισης.
  1.   viii.            Ποιες οφειλές υπάγονται, ενδεικτικά, στη ρύθμιση του άρθρου 43 του Ν.4174/2013;

Στη ρύθμιση του άρθρου 43 του Ν.4174/2013, υπάγονται βεβαιωμένες οφειλές που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Κ.Φ.Δ. (ενδεικτικά: φόρος εισοδήματος Φ.Π. και Ν.Π, Φ.Π.Α., ΕΝ.Φ.Ι.Α. κ.λπ.) και δεν έχουν τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο (αναστολή πληρωμής ή διευκόλυνση ή άλλη νομοθετική ρύθμιση τμηματικής καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών). Στις οφειλές αυτές συγκαταλέγονται και τυχόν συμβεβαιωμένες υπέρ τρίτων (Ν.Π.Δ.Δ. κλπ.), εφόσον δεν ορίζεται διαφορετικά.»

Πότε χάνονται οι ρυθμίσεις

Ας δούμε συνοπτικά τις προϋποθέσεις για την διατήρηση  των ρυθμίσεων των 100 και 12 δόσεων.

Διατήρηση της ρύθμισης των 100 δόσεων

·       Να μην χαθούν τρεις συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις
·       Να υποβληθούν όλες οι φορολογικές δηλώσεις
·       Να εξοφλούνται όλες οι νέες υποχρεώσεις εμπρόθεσμα
·       Να ρυθμίζονται όσες υποχρεώσεις δεν εξοφλούνται σε 12 δόσεις

Διατήρηση της ρύθμισης των 12 δόσεων
·       Να μην χαθεί πάνω από μια δόση (πληρώνεται με την επόμενη δόση με προσαύξηση 15%)
·       Να μην καθυστερήσει η καταβολή της τελευταίας δόσης πάνω από έναν μήνα.
·       Πλήρης συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ

Απόστολος Αλωνιάτης

* Οικονομολόγος – φοροτεχνικός, Α΄ Αντιπρόεδρος Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.Φ.Ο.Μ), Οικονομικός Διευθυντής της PROSVASIS AEBE, Συγγραφέας.

 Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Finance & Markets Voice, την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου