Σελίδες

Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018

Αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό - νέα πρόσωπα και καραμπόλες

Αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό - νέα πρόσωπα και καραμπόλες

Πριν από το τέλος της εβδομάδας θα ανακοινωθούν οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Ποιοι φεύγουν - ποιοί έρχονται. Σύγκρουση Μαξίμου – ΝΔ για το "ηθικό πλεονέκτημα".
antistrofi-metrisi-gia-ton-anasximatismo---nea-proswpa-kai-karampoles
 
Επιχειρήματα για να "χτίσει" ένα νέο αφήγημα με στόχο να αντιστρέψει το κλίμα αναζητεί το επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου μετά την αποπομπή της Ράνιας Αντωνοπούλου από την κυβέρνηση και την παραίτηση του Δημήτρη Παπαδημητρίου, λίγες ώρες αργότερα. Ο πρωθυπουργός που θα μιλήσει απόψε στην Τρίπολη για την περιφερειακή ανάπτυξη, θα επιχειρήσει να υποβαθμίσει το ζήτημα, μένοντας στο τυπικό της υπόθεσης και στην επιστροφή των χρημάτων από την πρώην αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας. Παράλληλα, θα επαναφέρει το σκάνδαλο της Novartis, θα "θυμηθεί" τα δάνεια των κομμάτων και θα επιτεθεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σύγκρουση για το ηθικό πλεονέκτημα

Ωστόσο, το ζήτημα που προέκυψε με την Ράνια Αντωνοπούλου είναι περισσότερο ηθικό καθώς μαζί με τον σύζυγό της και υπουργό Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου διαθέτουν, σύμφωνα με το πόθεν έσχες, μία ιδιαιτέρως μεγάλη περιουσία, ενώ η διάταξη για την επιδότηση ενοικίου σε εξωκοινοβουλευτικά στελέχη της κυβέρνησης ψηφίστηκε τον Αύγουστο του 2015, μαζί με τις περικοπές που περιλάμβανε το 3ο μνημόνιο - δηλαδή από την τότε κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Στα αξιοσημείωτα της χθεσινής ημέρας ήταν πως η κα Αντωνοπούλου ουδέποτε παραιτήθηκε, όπως υποστήριξε ο πρωθυπουργός, ενώ ο σύζυγός της βρισκόταν στην Τρίπολη και μιλούσε για την περιφερειακή ανάπτυξη, όπου δεν θεώρησε σκόπιμο να πει το παραμικρό για το επίμαχο ζήτημα.
Στο Μαξίμου επικράτησε έντονος εκνευρισμός τόσο από την στάση της πρώην αναπληρώτριας υπουργού, όσο και για το γεγονός ότι τους χαλούσε επικοινωνιακά το αφήγημα σε σχέση με την Novartis. Ο Αλέξης Τσίπρας πόνταρε και συνεχίζει να ποντάρει πολλά πάνω στο λεγόμενο ηθικό πλεονέκτημα θέλοντας με αυτό τον τρόπο να αποδείξει πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι το ίδιο με τα άλλα κόμματα που κυβέρνησαν την χώρα, αλλά γνωρίζει πως με υποθέσεις τύπου Αντωνοπούλου κινδυνεύει να το χάσει.
Στη ΝΔ υποστηρίζουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπεί το παλιό πολιτικό σύστημα, γεγονός που επιβεβαιώνεται από την υπόθεση της Ράνιας Αντωνοπούλου Μάλιστα στην αξιωματική αντιπολίτευση εκφράζουν απορία, γιατί δεν τέθηκε σε πρώτο χρόνο εκτός κυβέρνησης και ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του στην Βουλή για την υπόθεση Novartis, αμφισβήτησε το ηθικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα. «Σε κάθε περίπτωση, οι πολίτες το γνωρίζουν πλέον πολύ καλά: Δεν υπήρξε ποτέ ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς. Το μόνο που επιβεβαιώνεται πια καθημερινά, είναι η ταχύτατη διολίσθηση του κ. Τσίπρα και της Κυβέρνησης στο δρόμο της ηθικής απαξίωσης» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ανασχηματισμός με το ζόρι

Στη ΝΔ τονίζουν από χθες, ότι με την τρόικα στην Αθήνα και τα εθνικά θέματα ορθάνοιχτα, ο Αλέξης Τσίπρας αναγκάζεται μετά και τις χθεσινές εξελίξεις να προχωρήσει σε ένα «μίνι» ανασχηματισμό, που θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα την Τετάρτη, ή το αργότερο μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
Μπορεί στα σχέδια του Μαξίμου να υπήρχε στις αρχές του χρόνου ένας δομικός ανασχηματισμός, ωστόσο οι εξελίξεις στο Σκοπιανό, σε συνδυασμό με τις προκλήσεις από την Τουρκία, τον μπλόκαραν. Τώρα ο πρωθυπουργός προσπαθεί να κάνει ένα μικρό «λίφτινγκ» στο υπουργικό του συμβούλιο, χωρίς όμως να απομακρύνει στελέχη από τα κορυφαία υπουργεία.
Ήδη υπάρχουν τρεις θέσεις κενές, που αφήνουν η Ράνια Αντωνοπούλου, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου και ο Κώστας Ζουράρις. Άλλα πρόσωπα που σύμφωνα με πληροφορίες είναι προτεινόμενα προς αποχώρηση, είναι η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, ο αναπληρωτής υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, ενώ ερώτημα αποτελεί ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος πιθανότατα θα μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο. Επίσης, επισφαλής θεωρείται η θέση του Γιώργου Σταθάκη, αν και η εμπλοκή του στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές στην τρέχουσα συγκυρία ενδέχεται να ματαιώσει το σενάριο για μετακίνησή του.

Οι "καραμπόλες"

Στην περίπτωση που υπάρχουν μετακινήσεις υπουργών, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα προκύψουν ορισμένες "καραμπόλες" στο κυβερνητικό σχήμα. Δεν αποκλείεται την θέση του Γιάννη Μουζάλα να πάρει ο Δημήτρης Βίτσας. Στην περίπτωση αυτή θα αδειάσει θέση στο υπουργείο Άμυνας για την οποία ακούγεται το όνομα του Γιάννη Μπαλάφα. Υπάρχει ωστόσο και το σενάριο της αναβάθμισης του Γιάννη Μπαλάφα από υφυπουργός σε αναπληρωτή υπουργό μεταναστευτικής πολιτικής, ώστε να μην γίνει η μετακίνηση από το πεντάγωνο, με το σκεπτικό ότι ο κύριος Βίτσας έχει καταφέρει να διαχειριστεί με επιτυχία - αν μη τι άλλο - την δύσκολη συνύπαρξη με τον Πάνο Καμμένο. Στο υπουργείο Παιδείας μάλλον θα τοποθετηθεί βουλευτής των ΑΝΕΛ (ο Κώστας Ζουράρις περιλαμβάνεται στους συνεργαζόμενους με τον Πάνο Καμμένο) ενώ θεωρείται πιθανό να αναλάβει χαρτοφυλάκιο για πρώτη φορά ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο οποίος έχει στηρίξει την κυβέρνηση, ακόμα και στο ακανθώδες ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου