Σελίδες

Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2018

Σήμερα στο Eurogroup πλειστηριασμοί και Ελληνικό για τα 5,7 δισ. ευρώ

Σήμερα στο Eurogroup πλειστηριασμοί και Ελληνικό για τα 5,7 δισ. ευρώ

3
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Σήμερα στο Eurogroup πλειστηριασμοί και Ελληνικό για τα 5,7 δισ. ευρώ
Της Δήμητρας Καδδά
 
Με στόχο να γίνει εφικτή η έγκριση εκταμίευσης της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ το ταχύτερο δυνατό και με μεγαλύτερο "αγκάθι" αυτό των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, αναχώρησε σήμερα ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος για τις Βρυξέλλες και για την διπλή σύνοδο του Eurogroup που έχει – για μία ακόμη φορά – ως πρώτο θέμα την Ελλάδα. Έχοντας επιχειρήσει να διαμορφώσει ένα θετικό επενδυτικό κλίμα στην περιοδεία του σε Παρίσι και Λονδίνο, αυτό που προσπαθεί σήμερα να πετύχει είναι - κατ ελάχιστο - μία θετική δήλωση προόδου.
Όπως ανάφερε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Les Echosσήμερα στο Eurogroup, "θα επαληθευθεί η πρόοδος στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων. Απομένουν δύο ζητήματα κυρίως τεχνικής φύσης. Θα μιλήσουμε κυρίως για το μέλλον, το πρόγραμμα επιτήρησης μετά την έξοδό μας και για το χρέος.Όλα αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να διευθετηθούν το αργότερο τον Ιούνιο, ώστε όλα τα κομμάτια του παζλ να είναι στη θέση τους τη στιγμή της εξόδου από το πρόγραμμα".
Ουσιαστικά η έγκριση της δόσης θα έπρεπε να έχει ήδη προχωρήσει και αυτό που επιχειρείται πλέον είναι να κλείσει το θέμα "3η αξιολόγηση" για να στραφεί το βάρος στα επόμενα βήματα. Δηλαδή, στην υπερ-διαπραγμάτευση που έχει ήδη ξεκινήσει για το χρέος και την μετά μνημονίου εποχή με το σενάριο αυξημένης επιτήρησης να ισχυροποιείται τις προηγούμενες ημέρες μέσα από τις δηλώσεις της κας Λαγκάρντ αλλά και την ανάλυση του οίκου Fitch.
Βεβαίως, η ελληνική πλευρά επιμένει στην καθαρή έξοδο αν και κρατώντας πλέον τις… αποστάσεις. Ο ΥΠΟΙΚ  μιλώντας στην Les Echos είπε για  το ζήτημα "ελπίζω αυτή η διαδικασία εξόδου να είναι όσο το δυνατό παρόμοια με αυτή που γνώρισαν η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Κύπρος. Κάποια στιγμή, πρέπει να δείξουμε εμπιστοσύνη προς την ελληνική κυβέρνηση και τους ελληνικούς θεσμούς, στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και να πιστέψουμε στην ικανότητα της Ελλάδας να σταθεί στα πόδια της"…
 
 Η διπλή συνεδρίαση και η σύνοδος του ESM

Το Eurogroup συνεδριάζει αρχικά σε επίπεδο ευρωζώνης (με πρώτο θέμα την Ελλάδα). Όπως αναφέρεται στην ατζέντα οι ΥΠΟΙΚ "θα ενημερωθούν για την πρόοδο υλοποίησης των εκκρεμών προαπαιτούμενων της 3ης επικαιροποίησης του μνημονίου" Γίνεται μάλιστα σαφές ότι "η πλήρης εφαρμογή" είναι "προϋπόθεση" για την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ ευρώ.
Επισημαίνεται στην ατζέντα ότι στο προηγούμενο Eurogroup, αυτό του Ιανουαρίου, είχε δοθεί εντολή να κλείσει το θέμα σε επίπεδο EWG. Ωστόσο, "ξαναγυρνά" σε πολιτικό επίπεδο η συζήτηση αφού έφτασε ο χρόνος για την επόμενη σύνοδο χωρίς να υπάρξει στο μεσοδιάστημα αποτέλεσμα. Στην ίδια πρώτη σύνοδο θα συζητηθεί και η Ιρλανδίαο μετασχηματισμός του ESM, αλλά και o νέος αντιπρόεδρος της ΕΚΤ.
Θα ακολουθήσει διευρυμένη σύνοδος του Eurogroup. Θα γίνει σε επίπεδο 27 κρατών μελών και θα έχει ως θέμα την τραπεζική ενοποίηση.
Επίσης, έχει προγραμματιστεί και μία 3η σύνοδος πάλι σε επίπεδο ΥΠΟΙΚ. Θα λάβει χώρα η συνεδρίαση του Συμβουλίου των Διοικητών του ESM (σ.σ. αποτελείται από τους ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης που ουσιαστικά θα αλλάξουν "καπέλο" αφού θα βρίσκονται στον ίδιο χώρο για την υπουργική σύνοδο). Στόχος είναι (σύμφωνα με την ατζέντα), οι Διοικητές του ESM να εγκρίνουν το επικαιροποιημένο Μνημόνιο με τα 88 νέα προαπαιτούμενακαι τους υπόλοιπους όρους της υπεραξιολόγησης που ξεκινά.
Πρέπει να ακολουθήσει και μία 2η σύνοδος, σε επίπεδο Διοικητικού Συμβουλίου, για να δοθεί το τελικό πράσινο φως για την υποδόση.
Τα νέα αυτά 88 προαπαιτούμενα θα θέσουν επί τάπητος οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών που προς το παρόν αναμένονται στις 26 Φεβρουαρίου και για λίγες ημέρες στην Αθήνα. Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι θα έχουν αφήσει πίσω τους την 3η αξιολόγηση για να στρέψουν την προσοχή τους όχι μόνο στα νέα "αγκάθια" της 4ης αξιολόγησης, αλλά και στο ελληνικό σχέδιο για την επόμενη μέρα (για το οποίο ασκούνται πιέσεις να προηγηθεί των αποφάσεων για το χρέος και να συνδεθεί με την μεταμνημονιακή εποπτεία).​

Αμφίβολη η έγκριση της δόσης 5,7 δισ. τη Δευτέρα - Στον "αέρα" η σύνοδος του ΔΝΤ

6
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Αμφίβολη η έγκριση της δόσης 5,7 δισ. τη Δευτέρα - Στον "αέρα" η σύνοδος του ΔΝΤ
Της Δήμητρας Καδδά
Με βάση την πολιτική συμφωνία για την τρίτη αξιολόγηση που επιτεύχθηκε τον Ιανουάριο, μία σειρά από βήματα στο πεδίο του μνημονίου με την ΕΕ αλλά και της διαπραγμάτευσης με το ΔΝΤ θα έπρεπε να έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Θα έπρεπε να δρομολογηθεί η εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ, αλλά και να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες "προσαρμογής" του προγράμματος του ΔΝΤ με την τρίτη αξιολόγηση.
Πλέον, επιχειρείται μία επιτάχυνση στο παρά... ένα για μην δημιουργηθούν επιπρόσθετα "βαρίδια" στη μεγάλη διαπραγμάτευση που κλιμακώνεται.  Η καθυστέρηση που παρατηρείται έχει δύο σκέλη:
• Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μέσα στο δεύτερο 15θήμερο του Φεβρουαρίου θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί όλα τα προαπαιτούμενα (σ.σ. εκκρεμούσαν 15 επί συνόλου 110 τον Ιανουάριο) προκειμένου η έγκριση καταβολής της δόσης να γίνει εφικτή πριν από την υπουργική σύνοδο της 19ης Φεβρουαρίου. Ο λόγος για τη σύνοδο του Eurogroup που λαμβάνει χώρα την Καθαρά Δευτέρα (μαζί με σύνοδο του ESM) και σε αυτή τα βλέμματα έπρεπε να επικεντρωθούν στα επόμενα μεγάλα, κρίσιμα και χρονικά συμπυκνωμένα βήματα.
• Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού,  εντός του Φεβρουαρίου θα έπρεπε επίσης να συνεδριάσει και το ΔΣ του ΔΝΤ για να αποφασίσει για το θέμα Ελλάδα με βάση μία ανανεωμένη Επιστολή Προθέσεων της ελληνικής κυβέρνησης. Για τις 15/2 είχε άλλωστε οριστεί και η ολοκλήρωση της πρώτης (και μοναδικής) αξιολόγησης του προγράμματός του που συνδέεται με δάνειο 1,6 δισ. ευρώ και προς το παρόν παραμένει στα "χαρτιά".
Οι εκκρεμότητες
Ωστόσο, τα μέτωπα παραμένουν. Όπως έκανε σαφές αξιωματούχος της Ευρωζώνης χθες, παραμένουν τουλάχιστον τρεις εκκρεμότητες (σ.σ. στην αρχή της εβδομάδας ο απολογισμός "έδειχνε", σύμφωνα με πληροφορίες, οκτώ εκκρεμότητες). Σήμερα κληρώνει για το θέμα του ΔΕΣΦΑ, εκκρεμεί το ζήτημα του Ελληνικού, ενώ το μεγαλύτερο μέτωπο είναι αυτό της ομαλοποίησης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης ερωτηθείς αν στο Eurogroup θα εγκριθεί η εκταμίευση των 5,7 δισ. ευρώ απάντησε ότι δεν μπορεί να γνωρίζει αυτή τη στιγμή, σημειώνοντας ωστόσο ότι τα προβλήματα που εκκρεμούν είναι τεχνικής φύσεως, δηλώνοντας πάντως βέβαιος ότι η ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων θα γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Χωρίς χρονοδιάγραμμα άλλωστε τελεί και η σύνοδος του ΔΝΤ, με τον εκπρόσωπο του Ταμείου χθες να απαντά ότι δεν έχει οριστεί ημερομηνία για την επιστροφή των κλιμακίων του στην Αθήνα (πηγές των κοινοτικών θεσμών αλλά και του ΥΠΟΙΚ αναφέρουν ότι αναμένονται στις 26/2), αλλά και να κάνει σαφές ότι δεν έχει οριστεί για τον Φεβρουάριο  σύνοδος του ΔΣ του ΔΝΤ για την Ελλάδα.
Η μεγάλη αξιολόγηση
Το ζητούμενο είναι, εξηγούν αρμόδιες πηγές, να καλυφθεί ο χαμένος χρόνος και να ξεκινήσει χωρίς σκιές και με τη δόση "ξεμπλοκαρισμένη" η έλευση των θεσμών στην Αθήνα. Αναμένεται να είναι ολιγοήμερη και στόχος είναι να τεθούν οι "βάσεις" για την τέταρτη αξιολόγηση των 88 προαπαιτούμενων, του Εθνικού Σχεδίου για την επόμενη ημέρα που πρέπει να ολοκληρωθεί τάχιστα για να ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο μαζί με ένα νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.
Η πρόοδος θα πρέπει να είναι εμφανής έως την επόμενη σύνοδο του Eurogroup, αυτή της 11ης Μαρτίου όταν επιχειρείται επί τάπητος να τεθεί το θέμα του χρέους.

Σκιά πλειστηριασμών στην εκταμίευση των 5,7 δισ. ευρώ

8
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Σκιά πλειστηριασμών στην εκταμίευση των 5,7 δισ. ευρώ
Της Δήμητρας Καδδά​
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται μια προσπάθεια ολοκλήρωσης των τελευταίων εκκρεμοτήτων της 3ης αξιολόγησης μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα, ούτως ώστε να καταστεί εφικτή η έγκριση εκταμίευσης της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ στο Eurogroup της Δευτέρας.
Προς το παρόν ο στόχος είναι αμφίβολος αφού, σύμφωνα πληροφορίες, στην αρχή της εβδομάδος ήταν σε εκκρεμότητα 8 επί συνόλου 110 προαπαιτούμενων.Δηλαδή ουσιαστικά υπήρχε σχεδόν μηδενική πρόοδος όλη την προηγούμενη εβδομάδα.
Όσο για την σημερινή κατάσταση, αξιωματούχος ευρωζώνης που μίλησε το μεσημέρι έκανε λόγο για 3 εκκρεμότητες: τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, τον ΔΕΣΦΑ (για τον οποίο εξελίξεις αναμένονται αύριο), αλλά και για την υπόθεση του Ελληνικού.
Αρμόδιες πηγές αναφέρουν το μεγαλύτερο μέτωπο είναι στην πραγματικότητα αυτό της ομαλοποίησης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Θα πρέπει να διεξάγονται αδιάλειπτα και σε όλη την ελληνική επικράτεια και στόχος είναι αυτή η διαδικασία να ενεργοποιηθεί από τις 21 Φεβρουαρίου. Μένει έτσι να φανεί αν οι θεσμοί θα περιμένουν να το δουν ιδίοις όμμασι πριν συνεδριάσουν για την εκταμίευση της δόσης.
Προς το παρόν στο Eurogroup της Δευτέρας αναμένεται να συζητηθεί εκ νέου σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών στο Ελληνικό πρόγραμμα, αλλά και να συνεδριάσει ο ESM (επίσης σε επίπεδο ΥΠΟΙΚ) για την έγκριση του επικαιροποιημένου κειμένου του μνημονίου.
Το παρών θα δώσει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το οποίο, όπως ανέφερε ξανά σήμερα ο εκπρόσωπος του, για να μετάσχει πλήρως (ενεργοποιώντας το πρόγραμμα που έχει συνάψει με την Ελλάδα), θα πρέπει πρώτα να γίνουν παρεμβάσεις στο χρέος.
Πάντως οι συζητήσεις για το χρέος και το μεσοπρόθεσμο πακέτο σε τεχνικό επίπεδο έχουν αρχίσει να γίνονται από τον Ιανουάριο, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για έναν νέο γύρο επαφών που αναμένεται να γίνουν και αυτές τις ημέρες.
Το επόμενο βήμα μετά το Eurogroup θα είναι η απόφαση του ESM για την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δις ευρώ (η οποία σύμφωνα με κοινοτικές πηγές δεν πρόκειται να αργήσει), αλλά και η έναρξη της καθόδου των κλιμακίων των Θεσμών στην Αθήνα μέσα στην προσεχή εβδομάδα.
Οι επικεφαλής αναμένονται στις 26 Φεβρουαρίου και για λίγες ημέρες. Στόχος είναι να έχουν αφήσει πίσω τους πλέον την 3η αξιολόγηση και να θέσουν επί τάπητος τα 88 προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης και το ελληνικό σχέδιο για την επόμενη μέρα (για το οποίο ασκούνται πιέσεις να προηγηθεί των αποφάσεων για το χρέος και να συνδεθεί με την μεταμνημονιακή εποπτεία).

Les Echos: Η Ελλάδα βλεπει σήμερα το τέλος του τούνελ στις Βρυξέλλες

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Les Echos: Η Ελλάδα βλεπει σήμερα το τέλος του τούνελ στις Βρυξέλλες
"Ο ορίζοντας συνεχίζει να είναι ξεκάθαρος για την Ελλάδα στις Βρυξέλλες. Ως συνέχεια της πολιτικής συμφωνίας που επετεύχθη κατά την τελευταία τους συνάντηση στα τέλη Ιανουαρίου, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να κλείσουν και επίσημα σήμερα στο Eurogroup την "τρίτη αξιολόγηση” του ελληνικού προγράμματος", γράφει η γαλλική οικονομική εφημερίδα Les Echos σημειώνοντας ότι η Ελλάδα βλέπει πλέον το τέλος του τούνελ. "Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει πολλή δουλειά. Μπορούμε να την προσεγγίζουμε στο μέλλον με εμπιστοσύνη", δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή στη γαλλική εφημερίδα.
Η Les Echos σημειώνει ότι "Οι Ευρωπαίοι θα εκταμιεύσουν γρήγορα τη νέα δόση ενίσχυσης ύψους 6,7 δισ. Ευρώ. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) πρόκειται να συνεδριάσει σήμερα για το σκοπό αυτό. Το ποσό αυτό θα επιτρέψει στο ελληνικό κράτος να αποπληρώσει τα καθυστερούμενα ποσά και να αρχίσει να χτίζει ένα χρήσιμο μαξιλάρι όταν θα πρέπει να βρει χρηματοδότηση στις αγορές".
Το "μετά" είναι τώρα το επίκεντρο των συζητήσεων, καθώς η Ελλάδα ολοκληρώνει το καλοκαίρι το πρόγραμμα διαρθρωτικής προσαρμογής - υπό την προϋπόθεση ότι θα ολοκληρώσει την "τέταρτη αξιολόγηση" τον Ιούνιο.
Ξεκίνησε η τεχνική συζήτηση για τη γαλλική πρόταση μείωσης του χρέους.
Η γαλλική εφημερίδα σημειώνει ότι η Γαλλία έχει θέσει ζήτημα μείωσης του ελληνικού δημοσίου χρέους συνδέοντας το με μια ρήτρα ανάπτυξης στο μέλλον. Η συζήτηση μεταξύ των υπουργών θα ξεκινήσει κατά την επόμενη συνεδρίασή τους τον Μάρτιο, αλλά οι τεχνικές ομάδες εργασίας εργάζονται ήδη σε αυτό που οι Βρυξέλλες ονομάζουν "γαλλικός μηχανισμός". Η Γαλλίδα υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ναταλί Λουαζό δήλωσε ότι η γαλλική θέση υπέρ μιας "φιλόδοξης αντιμετώπισης" της υπερχρέωσης της Ελλάδας "συζητείται όλο και περισσότερο στη ζώνη του ευρώ".
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου