Πρόεδρος Eurogroup: Δεν αποκλείει και προληπτική γραμμή για την Ελλάδα, μετά τα μνημόνια
11:36 πμ, Τετάρτη 21 Φεβ 2018
Οικονομία
Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου
Όλες οι επιλογές πρέπει να είναι διαθέσιμες και να αξιολογηθούν, σε ό,τι αφορά την χρήση ή μη ενός προληπτικού προγράμματος από την Ελλάδα μετά την 20η Αυγούστου 2018 και την έξοδο από το 3ο πρόγραμμα διάσωσης, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Eurogroup, ο οποίος μετέφερε σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τις αποφάσεις και τις συζητήσεις στο σώμα των ΥΠΟΙΚ της ζώνης του Ευρώ.
Ο Μάριο Τσεντένο, ερωτηθείς σχετικά εξήγησε εκτενώς ότι βασικότερο ερώτημα (σε σχέση με το αν χρειάζεται ένα προληπτικό πρόγραμμα) είναι το συντρέχουν δύο θεμελιώδεις συνθήκες, από τις οποίες θα κριθεί η επίτυχία της διάσωσης, έπειτα από 8 χρόνια προγράμματος διάσωσης και καθώς η Ελλάδα έχει ανάγκη να ανακτήσει την ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων:
1) να συντρέχουν οι κατάλληλες δημοσιονομικές συνθήκες, κάτι το οποίο εξετάζουν οι θεσμοί και στη βάση αυτών των εξηγήσεων ξεκινά η πρόσβαση στις αγορές, ενώ η Ελλάδα δημιουργεί και ένα "δημοσιονομικό μαξιλάρι".
2) να συντρέχει και ο "εσωτερικός όρος", να μην αντιστραφούν οι μεταρρυθμίσεις, παρά τον πολιτικό κύκλο - (κάτι που, όπως είπε, έχει γίνει στην Πορτογαλία και οδήγησε στην αύξηση των επενδύσεων).
Το πώς θα βγει η Ελλάδα στις αγορές είναι μεν ελληνική απόφαση, όμως, όλοι οι μηχανισμοί πρέπει να είναι διαθέσιμοι και να αξιολογηθούν, υποστήριξε ο Πρόεδρος του Eurogroup, εξηγώντας ότι πρέπει να δούμε όλα τα διαθέσιμα μέσα.
Επανέλαβε, δε και υπερθεμάτισε για την ανάγκη σταθερότητας "παρά τον πολιτικό κύκλο".
Ο Mάριο Τσεντένο ενημερώνοντας τους ευρωβουλευτές δήλωσε πως "όσον αφορά το μέλλον, η κυριότητα του προγράμματος μεταρρυθμίσεων είναι το κλειδί για μια διαρκή επιτυχία. Το ξέρω από την εμπειρία μου ως Πορτογάλου Υπουργού Οικονομικών".
Ενημέρωσε δε ξανά ότι "ξεκινήσαμε την τεχνική εργασία για πιθανά νέα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους" στη βάση της ομόφωνης δέσμευσης της ομάδας του Eurogroup, η οποία υποβλήθηκε τον Ιούνιο του 2016.
"Η απόφαση αυτή θα ληφθεί μόνο πιο κοντά στο τέλος του προγράμματος", διευκρίνισε ο ίδιος.
"Τα νέα από την Αθήνα και τα σχόλια από τα θεσμικά όργανα είναι ενθαρρυντικά", σημείωσε.
"Η Ελλάδα επέστρεψε στην ανάπτυξη πέρυσι. Η χώρα βρίσκεται στη διαδικασία επαναφοράς της πρόσβασης στην αγορά και οι προοπτικές είναι θετικές", τόνισε.
Επανέλαβε δε ότι "το Eurogroup θα εξετάσει πώς να διευκολύνει την επιστροφή της Ελλάδας στη βιώσιμη χρηματοδότηση από τις αγορές. Η στρατηγική μακροπρόθεσμης ανάπτυξης της κυβέρνησης θα είναι καθοριστική".
Πηγή: real.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου