Σελίδες

Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2018

Mεταμνημονιακές δεσμεύσεις ετοιμάζει η κυβέρνηση

Mεταμνημονιακές δεσμεύσεις ετοιμάζει η κυβέρνηση

ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ
Η χώρα θα δείξει στους δανειστές και στις αγορές ότι έχει την ιδιοκτησία του προγράμματός της, των μελλοντικών μεταρρυθμίσεων και των στρατηγικών ανάπτυξης, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στο Ρόιτερς.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Ενα δικό της μεταμνημονιακό πλαίσιο δεσμεύσεων θα διαμορφώσει η κυβέρνηση ώς το Πάσχα, σε μια προσπάθεια να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στις αγορές, αλλά και να εμφανίσει ταυτόχρονα την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο ως καθαρή.
Σε χθεσινή συνέντευξή του στο Ρόιτερς, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μίλησε για το πλαίσιο αυτό, που φαίνεται πως αποτελεί μέρος του σχεδίου των δανειστών για την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο, αλλά και για τα ανάμεικτα συναισθήματά του, όπως τα χαρακτήρισε, για τα μέχρι τώρα επιτεύγματα της κυβέρνησης.
Μίλησε, επίσης, για ένα έργο που μπορεί να έχει καλό ή κακό τέλος και εξέφρασε την πεποίθηση πως αν επανεκλεγεί η κυβέρνηση θα χτίσει πάνω στις βάσεις που τέθηκαν και το τέλος θα είναι καλό. «Η διαφορά μεταξύ ενός καλού τέλους και ενός κακού είναι πού κόβεις την ταινία, έτσι; Η ταινία είναι ακόμη σε εξέλιξη», σημείωσε, σε μια αποστροφή που έμοιαζε με προαναγγελία του νέου αφηγήματος της κυβέρνησης, ενόψει εκλογών.
Το νέο πλαίσιο θα δίνει έμφαση στις μεταρρυθμίσεις, στην κοινωνική πολιτική και στην ανάπτυξη, όπως είπε ο κ. Τσακαλώτος. Η χώρα θα δείξει στους δανειστές και στις αγορές ότι έχει την ιδιοκτησία του προγράμματός της, των μελλοντικών μεταρρυθμίσεων και των στρατηγικών ανάπτυξης, σημείωσε. «Δεν μας έχει επιβληθεί, δεν πρόκειται για συμβιβασμό. Πρόκειται γι’ αυτά που θέλουμε να κάνουμε», είπε. Διευκρίνισε, εξάλλου, ότι το πλαίσιο αυτό θα είναι ενισχυμένο, σε σύγκριση με όσα περιελάμβαναν οι δεσμεύσεις των άλλων χωρών που βγήκαν από το μνημόνιο. Τα προγράμματα εποπτείας μετά την έξοδο από τα μνημόνια ήταν συνηθισμένη πρακτική για άλλες χώρες που έλαβαν βοήθεια, είπε. Η Ελλάδα, όμως, ετοιμάζει το δικό της πρόγραμμα, που περιλαμβάνει περισσότερες πρωτοβουλίες.
Ενα ερώτημα που προκύπτει είναι ποιες κυρώσεις θα προβλέπονται σε περίπτωση μη τήρησης των δεσμεύσεων του νέου πλαισίου, είτε αυτό θα έχει ελληνική σφραγίδα είτε ευρωπαϊκή. Αλλά σε αυτό δεν αναφέρθηκε ο κ. Τσακαλώτος στη συνέντευξή του.
Σε κάθε περίπτωση, οικονομικοί παράγοντες εκτιμούν πως το νέο πλαίσιο θα διαμορφωθεί σε συνεργασία με τους δανειστές.
Η χώρα δεν έχει κανένα λόγο να ζητήσει προληπτική πιστωτική γραμμή, δήλωσε, εξάλλου, ο κ. Τσακαλώτος και απευθύνθηκε σε «αυτούς που νομίζουν ότι χρειαζόμαστε κάτι περισσότερο όπως μια προληπτική πιστωτική γραμμή ή οτιδήποτε άλλο» (στους οποίους περιλαμβάνεται ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας) για να πει: «Απλώς αναβάλλουν την απάντηση στο καίριο ερώτημα και δεν βλέπω κανένα λόγο να γίνεται αυτό».
Η κυβέρνηση αναμένει καθαρή έξοδο, είπε ο κ. Τσακαλώτος. Ο ίδιος πρόσθεσε: «Εχουμε την αίσθηση ότι έχουμε αποκτήσει αξιοπιστία τα τελευταία τρία χρόνια».
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η απάντηση του κ. Τσακαλώτου για τον σχηματισμό του «μαξιλαριού ασφαλείας». Είπε ότι θα καλύπτει τις ανάγκες της χώρας για διάστημα «αρκετά μεγαλύτερο του έτους», αν χρειαστεί, αλλά παραμένει σε εκκρεμότητα η σύνθεσή του, πόσα κεφάλαια θα προέλθουν από την Ελλάδα και πόσα από τον ESM και συμπλήρωσε ότι ανυπομονεί γι’ αυτήν τη συζήτηση.
Σχετικά με το χρέος, τόνισε ότι αναμένεται να ξεκινήσουν σύντομα οι συζητήσεις για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσής του, σε υποεπιτροπή του Euroworking Group, με τη γαλλική πρόταση να συνδέει το μέγεθος της ελάφρυνσης με τον ρυθμό ανάπτυξης. Για το ΔΝΤ, εξάλλου, ανέφερε ότι στρατηγική του είναι να διαμορφωθεί μια συμφωνία που θα καθιστά βιώσιμο το χρέος για να μπουν στο ελληνικό πρόγραμμα.
Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου