Σελίδες

Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018

Υπόθεση Novartis: 50 εκατ. στους 10 πολιτικούς, λένε οι 3 προστατευόμενοι μάρτυρες

Υπόθεση Novartis: 50 εκατ. στους 10 πολιτικούς, λένε οι 3 προστατευόμενοι μάρτυρες

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Υπόθεση Novartis: 50 εκατ. στους 10 πολιτικούς, λένε οι 3 προστατευόμενοι μάρτυρες
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 12:47
Του Παναγιώτη Στάθη 
Μίζες που αγγίζουν τα 50 εκατομμύρια ευρώ για 8 πρώην υπουργούς και 2 πρώην πρωθυπουργούς, περιγράφουν στις τουλάχιστον 20 καταθέσεις τις οποίες έχουν συγκεντρώσει οι εισαγγελείς διαφθοράς, μεταξύ των οποίων  και 3 προστατευόμενων μαρτύρων, οι οποίοι άνοιξαν την έρευνα για την υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας Novartis
Σύμφωνα με πληροφορίες:
- Τα 10 πολιτικά πρόσωπα  (πρώην υπουργοί και πρωθυπουργοί) σύμφωνα με τους μάρτυρες πήραν σχεδόν 45-50 εκατομμύρια ευρώ.
- Συνολικά 30 πολιτικά και μη πρόσωπα (υπουργοί, πρωθυπουργοί, 4-5 γενικοί γραμματείς, μέλη επιτροπών, διοικητές δημοσίων οργανισμών, σύμβουλοι πολιτικών προσώπων κλπ) φέρονται να πήραν περί τα 60 εκατομμύρια σε μίζες.
- "Το μεγάλο πάρτυ", κατά την έκφραση μάρτυρα, "έγινε προ των μνημονίων". Έτσι η μερίδα του λέοντος φέρεται να διατέθηκε, σύμφωνα με τη μαρτυρία του ενός προστατευόμενου μάρτυρα, για την αγορά των περίφημων εμβολίων γρίπης. Εκεί φέρεται να διατέθηκε για μίζες ποσό 40 εκατομμυρίων σε 3 πολιτικά πρόσωπα (δεν αφορά δηλαδή μόνο υπουργό).
Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι μάρτυρες έδωσαν και συμπληρωματικά στοιχεία από τα οποία προκύπτει η γνώση των πληροφοριών που έθεσαν στις αρχές και τα οποία βέβαια θα εμπλουτιστούν και θα διασταυρωθούν στη συνέχεια από την έρευνα των εισαγγελιών διαφθοράς με επικεφαλής την κα Ελενη Τουλουπάκη και τους εισαγγελείς, Στ. Μανώλη και Χρ. Ντζούρα.
Διπλάσια Δαπάνη 
Η έρευνα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, κατέδειξε ένα τεράστιο πάρτυ στο χώρο της υγείας και κυρίως στο χώρο του φαρμάκου. Από αυτή φαίνεται πως από το 2000 μέχρι το 2015 από όλες τις φαρμακευτικές εταιρείες έχει προκληθεί ζημία στο δημόσιο πουξεπερνά τα 23 δισ. ευρώ. Όσον αφορά τους χειρισμούς της Novartis η ζημιά το ίδιο χρονικό διάστημα υπολογίζεται σε τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ.
Η ζημία προκύπτει από το γεγονός ότι για λόγους διαφθοράς ή αμέλειας από το 2000 και μετά η Ελλάδα δαπανούσε σε φαρμακευτική δαπάνη το διπλάσιο από τον μέσο όρο της ΕΕ.
Πως γινόταν
Το όλο σκηνικό γινόταν μέσω:
- Της τιμολόγησης των φαρμάκων της Novartis. 
-Tην έγκριση των δικών της φαρμάκων για να μπουν στην αγορά και στα ασφαλιστικά ταμεία σε αντίθεση με τα φάρμακα άλλων εταιριών που καθυστερούσαν να εγκριθούν.
- Την ταχύτερη αποζημίωση της Novartis από τα ασφαλιστικά Ταμεία, από ό,τι οι άλλες εταιρίες για τα δικά τους φάρμακα.
Τα φάρμακα τα οποία δίδονταν με αυξημένες τιμές αφορούσαν κυρίως τους τομείς της ογκολογίας και της οφθαλμολογίας.

Novartis: Μίζες 50 εκατ. φέρονται να διακινήθηκαν σε πολιτικά πρόσωπα

Συνολική ζημιά για το Δημόσιο που φτάνει τα 23 δισ. ευρώ εκ των οποίων μόνο από τη Novartis προέρχονται τα 3 δισ. υπολογίζει η δικογραφία. Οι προστατευόμενοι μάρτυρες εμπλέκουν 30 άτομα, μεταξύ αυτών συνεργάτες υπουργών και γενικοί γραμματείς.
Πάνω από πενήντα εκατομμύρια ευρώ μίζες φέρεται ότι διακινήθηκαν σε πολιτικά πρόσωπα, προκειμένου να τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης η Novartis.
Σύμφωνα με καταθέσεις τριών προστατευόμενων μαρτύρων, οι οποίες περιλαμβάνονται στη δικογραφία που απέστειλαν οι εισαγγελείς κατά της διαφθοράς στη Βουλή, τα 40 εκατ. εξ αυτών δόθηκαν πριν από το 2010για την προμήθεια των εμβολίων κατά της γρίπης.
Οι εν λόγω μάρτυρες θεωρούνται αξιόπιστοι από τις εισαγγελικές αρχές, καθώς έχουν προσκομίσει στοιχεία που δείχνουν ότι έχουν γνώση και ότι ήταν κοντά στα επίδικα γεγονότα.
Έκτος από τις τρεις, όπως μεταδίδει το Real.gr, στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη 17 με 18 καταθέσεις, βάσει των οποίων με τις μίζες εμπλέκονται 30 πρόσωπα, στα οποία περιλαμβάνονται εκτός των πολιτικών, πρώην γενικοί γραμματείς, πρώην μέλη επιτροπών τιμών φαρμάκων και σύμβουλοι ή συνεργάτες υπουργών.
Η συνολική ζημιά του δημοσίου από τις παράνομες πρακτικές των φαρμακευτικών εταιριών μόνο σε σχέση με το φάρμακο υπολογίζεται σε 23 δισ. ευρώ από το 2000 έως το 2015, ενώ για την Novartis η ζημιά την ίδια περίοδο φθάνει τα 3 δισ. ευρώ.
Πηγή: Real.gr

Σκάνδαλο Novartis: Μίζες 50 εκατ. ευρώ με 30 εμπλεκόμενους

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας περίπου 40 εκατ. ευρώ φαίνεται να διακινήθηκαν πριν το 2010 σε τρία πολιτικά πρόσωπα μόνο για υπόθεση εμβολίων.

Περίπου 50 εκατ. ευρώ παράνομων αμοιβών φαίνεται να περιλαμβάνει η δικογραφία που εστάλη στη Βουλή για την υπόθεση της Novartis, σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές.
Όπως αναφέρουν η δικογραφία για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που διαβιβάστηκε στη Βουλή περιλαμβάνει 20 καταθέσεις μεταξύ των οποίων και τριών προστατευόμενων μαρτύρων, οι οποίες συνολικά αναφέρονται σε ποσά δωροδοκίας που διακινήθηκαν το διάστημα από το 2006 έως τις αρχές του 2015, τα οποία φτάνουν τα 50 εκατ. ευρώ. Από αυτά σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας περίπου 40 εκατ. ευρώ φαίνεται να διακινήθηκαν πριν το 2010 σε τρία πολιτικά πρόσωπα μόνο για υπόθεση εμβολίων.
Πληροφορίες από την εισαγγελία αναφέρουν ότι συνολικά στην υπόθεση "δωροδοκία" εμπλέκονται 30 πρόσωπα, κρατικοί αξιωματούχοι όπως πρώην γενικοί γραμματείς, πρώην σύμβουλοι, και συνεργάτες υπουργών, πρώην διοικητές δημοσίων οργανισμών και πρώην μέλη επιτροπών τιμολόγησης φαρμάκων. Η έρευνα των εισαγγελέων συνεχίζεται σε ότι αφορά την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα στην οποία εμπλέκονται πολύ περισσότερα πρόσωπα όπως γιατροί, μεσάζοντες, παρένθετα πρόσωπα κ.α.
Κατά τις εκτιμήσεις της έρευνας η συνολική ζημιά του δημοσίου από τις παράνομες πρακτικές φαρμακευτικών εταιρειών από το 2000 και μετά, υπολογίζεται σε 23 δισ. ευρώ, ενώ η ζημιά που προσδιορίζεται εξειδικευμένα για τη Novartis φτάνει τα 3 δισ. ευρώ.


Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου