Σελίδες

Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018

Αποχαιρέτα το «καλό πακέτο μέτρων» του 2019

Αποχαιρέτα το «καλό πακέτο μέτρων» του 2019

Το σενάριο συμβιβασμού για να μην μειωθεί το αφορολόγητο από την 1/1/2019

«Κούρεμα» ή και πλήρες πάγωμα στο πακέτο με τα «καλά μέτρα» του 2019 ώστε να αποφευχθεί η περικοπή της έκπτωσης φόρου από  την 1/1/2019 προβλέπει η συμβιβαστική πρόταση που είναι ήδη στα υπόψιν ενόψει των κρίσιμων διαπραγματεύσεων του Μαίου και του Ιουνίου. Η υλοποίηση αυτής της πρότασης προβλέπει ότι θα γίνει ένα βήμα πίσω από το ΔΝΤ (το οποίο θα πρέπει να δεχτεί ότι το πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να φτάσει τουλάχιστον στο 2,5% του ΑΕΠ) χωρίς να συνυπολογίζεται η περικοπή των συντάξεων και ένα βήμα πίσω από την ελληνική κυβέρνηση η οποία θα πρέπει να δεχτεί να αναβάλλει ή τουλάχιστον να κσθυστερήσει μέχρι να προκύψουν στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2019 μέτρα όπως η επιδότηση στέγασης και συμμετοχής στην φαρμακευτική δαπάνη.
Η μάχη των αριθμών δεν έχει ξεκινήσει ακόμη επισήμως καθώς οι δύο πλευρές –ελληνική διαπραγματευτική ομάδα και δανειστές- περιμένουν να πάρουν στα χέρια τους και τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2017 (σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η χρονιά κλείνει τελικώς με πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ παρά το έκτακτο κοινωνικό μέρισμα) αλλά και τα στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας κατά το 1ο τρίμηνο του 2018 τα οποία θα είναι διαθέσιμα στις 4 Ιουνίου. Η ελληνική πλευρά θέλει πάση θυσία να αποφύγει τη μείωση του αφορολογήτου καθώς κάτι τέτοιο θα φόρτωνε μέσα στην προεκλογική χρονιά με 650 ευρώ επιπλέον φόρους όλους τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Ειδικά οι τελευταίοι –σε ποσοστό που προσεγγίζει το 75%- θα έχουν ούτως ή άλλως να αντιμετωπίσουν την περικοπή των συντάξεων η οποία θα φτάσει έως και στο 18% του ετήσιου εισοδήματος. Ο συνδυασμός μείωσης συντάξεων και μείωσης αφορολογήτου, οδηγεί σε απώλεια έως και 2,5 συντάξεων σε σύνολο 12.
Το «καλό πακέτο» του 2019 περιλαμβάνει:
  1. Την επέκταση του προγράμματος σχολικών γευμάτων με όφελος περίπου 190 εκατομμύρια ευρώ για τους μαθητές
  2. Τη δημιουργία νέων μονάδων προσχολικής εκπαίδευσης και νηπιαγωγείων με επενδυτικό κόστος 140 εκατομμύριων ευρώ προκειμένου να εφαρμοστεί και η υποχρεωτική φοίτηση των παιδιών στο προνήπιο.
  3. Ο ανασχεδιασμός των οικογενειακών επιδομάτων και του επιδόματος τέκνων με κόστος 260 εκατ. ευρώ. Το μέτρο αυτό έχει ήδη ενεργοποιηθεί από την 1/1/2018 και πλέον τίθεται ένα ερώτημα αν θα παραμείνει το επίδομα στο σημερινό επίπεδο ή όχι.
  4. Το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου με κόστος 600 εκατ. ευρώ. Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή μέτρα καθώς προβλέπει επιδότηση τόσο των οικογενειών με χαμηλό εισόδημα που μένουν στο ενοίκιο όσο και των ατόμων που αποπληρώνουν στεγαστικό δάνειο.
  5. Την υλοποίηση ενεργητικών πολιτικών για την απασχόληση από τον ΟΑΕΔ με στόχο τη μείωση της ανεργίας και δημοσιονομικό κόστος 260 εκατ. ευρώ.
  6. Την επιδότηση της συμμετοχής ασφαλισμένων στα συνταγογραφούμενα φάρμακα ώστε η συμμετοχή να γίνει πλέον ακόμη και μηδενική σε ορισμένες περιπτώσεις.
  7. Τις επενδύσεις είτε σε υποδομές ενέργείας είτε σε υποδομές του πρωτογενή τομέα είτε ακόμη και σε επιδοτήσεις μέσω του αναπτυξιακού νόμου συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ.
  8. Ο συνολικός λογαριασμός περιλαμβάνει και «πρόσθετες εξισορροπητικές παρεμβάσεις» οι οποίες δεν έχουν εξειδικευτεί με δημοσιονομικό κόστος περίπου 660 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου