Οι προϋποθέσεις παροχής ιατροφαρμακευτικής κάλυψης
Αυξάνονται οι απαιτούμενες ημέρες ασφάλισης, από 50 σε 75, προκειμένου ο ΕΦΚΑ, από τον επόμενο χρόνο και εφεξής, να χορηγεί ασφαλιστική κάλυψη στους μισθωτούς.
Για τους μη μισθωτούς, ο ελάχιστος απαιτούμενος χρόνος ασφάλισης ορίζεται στους 3 μήνες, υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές από το 2017 και μετά.
Για την περίοδο 1/3/2018 - 28/2/2019, η ασφαλιστική ικανότητα και κατά συνέπεια η ιατροφαρμακευτική κάλυψη χορηγούνται εφόσον ο ασφαλισμένος μισθωτός έχει πραγματοποιήσει 50 ημέρες ασφάλισης. Αν πρόκειται για μη μισθωτό, η προϋπόθεση είναι δύο μήνες ασφάλισης, αλλά και η καταβολή των ελάχιστων εισφορών από την 1/1/2017. Παράλληλα, επαναπροσδιορίζονται τα πρόσωπα που θεωρούνται μέλη οικογένειας προσώπων και συνταξιούχων, λόγω αναπηρίας ή γήρατος ή δικαιούχων εξωιδρυματικού επιδόματος, τα οποία μπορούν να υπαχθούν στις ρυθμίσεις για παροχές υγειονομικής περίθαλψης.
Αναλυτικά, με τροπολογία που κατέθεσε χθες προς ψήφιση στη Βουλή το υπουργείο Εργασίας, έρχονται αλλαγές στις προϋποθέσεις χορήγησης ασφαλιστικής ικανότητας, με στόχο την εφαρμογή ενιαίων προϋποθέσεων για όλους τους ασφαλισμένους των Ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ.
Σημαντικά προβλήματα
Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ άλλων, αυξάνεται από τον επόμενο χρόνο –για την ασφαλιστική ικανότητα δηλαδή, που θα ισχύει το διάστημα μεταξύ 1/3/2019 και 29/2/2020– ο απαιτούμενος χρόνος ασφάλισης για τους μισθωτούς σε 75 ημέρες, από 50 που ίσχυε. Η αύξηση αναμένεται να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα κυρίως στους μισθωτούς που εργάζονται περιστασιακά, καθώς δύσκολα θα μπορούν να συμπληρώσουν τα απαιτούμενα ένσημα.
Ειδικά για τους μη μισθωτούς, ορίζεται ως βασική προϋπόθεση, εκτός από την ασφάλιση για τουλάχιστον 3 μήνες, η καταβολή των εισφορών με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου και κατά συνέπεια ασφαλιστική ικανότητα θα μπορούν να λάβουν ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι αλλά και αγρότες ακόμη κι αν έχουν χρέη που προέρχονται από το 2016 και πίσω. Οι ειδικοί εκτιμούν πως η διάταξη αυτή θα δώσει σημαντική ανάσα σε χιλιάδες μη μισθωτούς, οι οποίοι μέσα στην κρίση αδυνατούσαν να πληρώσουν τις εισφορές τους με αποτέλεσμα να μην έχουν δικαίωμα ιατροφαρμακευτικής κάλυψης.
Ειδικά για την περίοδο 1/3/2018 - 28/2/2019, η ασφαλιστική ικανότητα χορηγείται εφόσον ο ασφαλισμένος μισθωτός έχει πραγματοποιήσει 50 ημέρες ασφάλισης ή δύο μήνες ασφάλισης, αν πρόκειται για μη μισθωτό ο οποίος έχει καταβάλει στον ΕΦΚΑ τις ελάχιστες εισφορές από την 1/1/2017.
Ευπαθείς ομάδες
Επίσης, λαμβάνεται μέριμνα και χορηγείται ασφαλιστική ικανότητα από 1/3/2018 έως 28/2/2019 χωρίς προϋποθέσεις σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως οι μακροχρόνια άνεργοι και οι ασφαλισμένοι των πρώην ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ που έχουν οφειλές για τα έτη 2011, 2012 και 2013 και ο μέσος όρος του οικογενειακού τους εισοδήματος για τα έτη αυτά δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ.
Για τους μετακλητούς εργάτες γης - πολίτες τρίτων χωρών και τους μετακλητούς αλλοδαπούς αλιεργάτες παρέχεται ασφαλιστική ικανότητα για υγειονομική περίθαλψη από την πρώτη ημέρα εργασίας τους (αντί της προϋπόθεσης των 3 μηνών που ίσχυε σήμερα). Για τους υπαλλήλους του Δημοσίου, των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού, των ΝΠΔΔ και των ΝΠΙΔ κατά τη διάρκεια άδειας άνευ αποδοχών πέραν του ενός μηνός προβλέπεται η δυνατότητα χορήγησης ασφαλιστικής ικανότητας με την προϋπόθεση καταβολής ασφαλιστικής εισφοράς.
Στο πλαίσιο της πάγιας διάταξης προβλέπεται, μάλιστα, ότι στα προστατευόμενα μέλη της οικογένειας προστίθενται:
α) Τα ανάδοχα άγαμα τέκνα.
β) Τα άγαμα τέκνα που σπουδάζουν σε ΙΕΚ.
γ) Τα τέκνα με αναπηρία άνω του 67% που εργάζονται ή απασχολούνται είτε για βιοποριστικούς λόγους είτε για λόγους εργασιοθεραπείας.
δ) Οι ορφανοί πατρός και μητρός εγγονοί και αδελφοί μέχρι του 24ου έτους της ηλικίας τους και εφόσον συνεχίζουν τις σπουδές τους μέχρι του 26ου έτους της ηλικίας τους (αντί του 18ου που ίσχυε).
ε) Τα εκτός γάμου εγγόνια, εφόσον ο γονέας δεν ασφαλίζεται από ίδιο δικαίωμα.
β) Τα άγαμα τέκνα που σπουδάζουν σε ΙΕΚ.
γ) Τα τέκνα με αναπηρία άνω του 67% που εργάζονται ή απασχολούνται είτε για βιοποριστικούς λόγους είτε για λόγους εργασιοθεραπείας.
δ) Οι ορφανοί πατρός και μητρός εγγονοί και αδελφοί μέχρι του 24ου έτους της ηλικίας τους και εφόσον συνεχίζουν τις σπουδές τους μέχρι του 26ου έτους της ηλικίας τους (αντί του 18ου που ίσχυε).
ε) Τα εκτός γάμου εγγόνια, εφόσον ο γονέας δεν ασφαλίζεται από ίδιο δικαίωμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου