Σελίδες

Σάββατο 17 Μαρτίου 2018

Γερμανός πρέσβης στην Αθήνα: Η μεταμνημονιακή θα είναι νέα εποχή, αλλά θα έχει κανόνες

Γερμανός πρέσβης στην Αθήνα: Η μεταμνημονιακή θα είναι νέα εποχή, αλλά θα έχει κανόνες

«Τα τελευταία χρόνια ήταν ταραγμένα. Έχω την αίσθηση ότι έχουμε αφήσει αυτήν την εποχή πίσω μας και ότι τώρα μπορούμε να εργασθούμε για σημαντικά και αξιόλογα θέματα στο συνολικό εύρος των σχέσεών μας, διότι υπάρχουν πάρα πολλά πάνω στα οποία μπορούμε χτίσουμε», δηλώνει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρεσβευτής της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα Γενς Πλέτνερ, στην πρώτη του συνέντευξη 24 ώρες, μόνο, μετά την ορκωμοσία της νέα γερμανικής κυβέρνησης.
Στο ερώτημα ποιά πολιτική θα ακολουθήσει ο νέος Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, απέναντι στην Ελλάδα, ο κ. Πλέτνερ απαντά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «δεν θα υπάρξει μια ελληνική πολιτική του Όλαφ Σολτς, αλλά θα υπάρξει μια πολιτική της συνολικής κυβέρνησης, η οποία έχει πολλές όψεις», όπως επίσης ότι «θα υπάρξει μια συνέχεια της σταθερής, αξιόπιστης σχέσης μεταξύ του κ. Τσίπρα και της καγκελαρίου Μέρκελ». «Θα πρέπει να υποθέσουμε ότι θα έχουμε μια συγκεκριμένη συνέχεια, αλλά από την άλλη πλευρά γνωρίζουμε ότι εφέτος είναι για την Ευρώπη μια σημαντική χρονιά και ότι θα πρέπει να κάνουμε βήματα προς τα εμπρός και γι΄ αυτό είναι αναγκαίο το θάρρος για κάτι νέο», επισημαίνει
Ο κ. Πλέτνερ, πιστεύει πως η Ελλάδα «έκανε πολύ σταθερά και ιδιαίτερα σημαντικά βήματα, ιδίως τα τελευταία δύο χρόνια» και «δεν θα πρέπει κανείς να υποτιμήσει όσα επετεύχθησαν μέχρι τώρα. Οι πιθανότητες να λήξει με επιτυχία το πρόγραμμα είναι πολύ καλές και εάν εκμεταλλευτούμε αυτούς τους τελευταίους έξι μήνες, ώστε να γίνουν ξανά σημαντικά βήματα, οι προοπτικές είναι πάρα πολύ καλές».
Ο Γερμανός πρεσβευτής θεωρεί «τεχνητή συζήτηση» το «εάν θα είναι μια καθαρή ή μισή έξοδος (από το πρόγραμμα τον Αύγουστο), διότι οι κανόνες θα ισχύουν, όπως ακριβώς ίσχυσαν για την Πορτογαλία, την Ισπανία ή την Ιρλανδία. Και φυσικά δεν θα υπάρξει μια συνέχεια του προγράμματος με κάποιο όνομα. Θα αρχίσει μια νέα εποχή, αλλά αυτή η εποχή, έχει τους κανόνες της».
Για το εάν θα συμφωνήσει το Βερολίνο, να γίνει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους απαντά: «Οι διαπραγματεύσεις θεωρώ πως θα ξεκινήσουν τους επόμενους μήνες και γι αυτό και δεν μπορώ να δώσω ούτε εγώ κάποια απάντηση ακόμα σε αυτήν ερώτηση».
Για τις γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα ο Γερμανός πρεσβευτής τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Πιστεύω, ότι ναι είμαστε στην αρχή της ανάκαμψης, υπάρχει νέο ενδιαφέρον για την Ελλάδα».
Για το προσφυγικό δηλώνει πως «πρέπει να παραμείνει προτεραιότητα στην Ευρώπη. Είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα και χρειαζόμαστε ευρωπαϊκή λύση. Αυτό περιλαμβάνεται στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνουμε εφέτος».
Αναφερόμενος στους δύο Έλληνες στρατιώτες που κρατούνται στην Τουρκία, ο κ. Πλέτνερ εκφράζει την θλίψη του διότι «αυτό το επεισόδιο μεταξύ δύο εταίρων του ΝΑΤΟ δεν έχει ακόμα μπορέσει να επιλυθεί. Ελπίζω ότι θα συμβεί στο άμεσο μέλλον, ότι θα βρεθεί γρήγορα μια λύση».
Για την «επικαιροποίηση» της Συνθήκης της Λωζάννης, που ζητά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τονίζει εμφατικά ότι «ο παλιός κανόνας pacta sunt servanta (οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται), έχει καθιερωθεί με επιτυχία και η τήρησή του έχει μεγάλα πλεονεκτήματα για όλες τις χώρες».
Για την παρεμπόδιση από την Τουρκία των ερευνών φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «πως είναι προς το συμφέρον όλων να μην προσθέτουμε ακόμα περισσότερες εντάσεις» στην περιοχή, ενώ εκφράζει την ελπίδα «πως και τέτοια θέματα θα μπορούν να επιλύονται χωρίς πολεμικά πλοία».
Ο κ. Πλέτνερ βρίσκει «πολύ αξιέπαινο το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις και των δύο χωρών ασχολούνται με σοβαρότητα και πραγματικό ενδιαφέρον για την επίλυση» του ονόματος με την ΠΓΔΜ, η οποία «θα ήταν και για τις δύο πολύ θετική». «Αυτό δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα μόνο θα έδινε», αλλά ότι «θα αποκτούσε ξανά τον φυσικό της ρόλο, δηλαδή να είναι η χώρα-πυρήνας στην περιοχή», επισημαίνει σημειώνοντας ότι «η δυνατότητα ενός σύνθετου ονόματος συζητήθηκε ήδη πριν μερικά χρόνια στην Ελλάδα και θεωρήθηκε ως μια αποδεκτή περίπτωση».
Για το θέμα του αλυτρωτισμού φρονεί ότι «δεν μπορεί να επιλυθεί με το πάτημα ενός κουμπιού, ούτε με αλλαγή νόμων» και υπογραμμίζει ότι «εάν η ΠΓΔΜ θέλει να γίνει μέλος της ΕΕ, μια χώρα δηλ. η οποία να είναι προσηλωμένη στην Ευρώπη, νομίζω πως αυτό θα είναι η καλύτερη εγγύηση και για την Ελλάδα».
Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε, με πρωτοβουλία του, στον «θαυμάσιο χώρο του Βυζαντινού Μουσείου». Ο κ. Πλέτνερ εξέφρασε μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ τις ευχαριστίες του στους Έλληνες «για την εξαιρετική υποδοχή την οποία βίωσα και βιώνω καθημερινά στην Ελλάδα, μια υπέροχη χώρα την οποία θαυμάζουμε και αγαπάμε». Αναφερόμενος στα 4 εκατομμύρια Γερμανών τουριστών που αναμένονται φέτος στη χώρα μας, είπε ότι είναι «απόδειξη εμπιστοσύνης και αγάπης» στη χώρα μας, ενώ και ο μικρός του γιός, ο οποίος μαθαίνει ελληνικά και τον διορθώνει, «έχει γνωρίσει μόνο την Ευρώπη και θέλει να πάει οπωσδήποτε στην Κρήτη για να δει τι απέγινε...»
Πηγή: enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου