Σελίδες

Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018

Άνεργοι πάνω από τέσσερα χρόνια- Ανησυχητικά τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Άνεργοι πάνω από τέσσερα χρόνια- Ανησυχητικά τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Δραματικές διαστάσεις λαμβάνει η μακροχρόνια ανεργία στη χώρα μας, ενώ συμπιέζεται η πλήρης απασχόληση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το δ’ τρίμηνο του 2017:
– Επτά στους δέκα ανέργους, βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας για τουλάχιστον ένα έτος.
– Ένας στους τρεις ανέργους, βρίσκεται εκτός αγοράς εργασίας για χρονικό διάστημα άνω των τεσσάρων ετών.
Στο 21,2% αυξήθηκε η ανεργία, με τους ανέργους να ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο.
Το 64,6% των ανέργων ή 650.200 άτομα,είναι εγγεγραμμένο στον ΟΑΕΔ, αλλά δεν λαμβάνει κάποιας μορφής επίδομα.

Ένας στους πέντε εργαζόμενους, απασχολείται με ευέλικτη μορφή εργασίας

Εν τω μεταξύ, την ανακατανομή και ενίσχυση των κοινοτικών πόρων που προορίζονται για τα κράτη- μέλη, με βάση και το ποσοστό ανεργίας, ζήτησε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, κατά την σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Απασχόλησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Βρυξέλλες.
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί ως προς τα ποιοτικά στοιχεία της ανεργίας, είναι το γεγονός ότι οι άνεργοι στην συντριπτική τους πλειονότητα (809.400 άτομα ή 80,4%), δηλώνουν πως θα δεχθούν εργασία έστω και με όρους μερικής απασχόλησης, όταν το 2012 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στο 46,8%.
Κατά το δ’ τρίμηνο του 2017, η απασχόληση μειώθηκε κατά 2,3%, σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του 2017, ενώ αυξήθηκε κατά 2,4%, σε σχέση με το δ’ τρίμηνο του 2016.
Ανάλογα, οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 3,8%, σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, ενώ μειώθηκαν κατά 10,4%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016.
Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας παρατηρούνται στις γυναίκες, στα άτομα ηλικίας 15 – 19 ετών, στη Δυτική Μακεδονία και στα άτομα που έχουν ολοκληρώσει έως λίγες τάξεις Δημοτικού.
Στην αντίπερα όχθη, άνδρες, άτομα ηλικίας 30 – 44 ετών, Βόρειο Αιγαίο, άτομα που έχουν ολοκληρώσει μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση και άτομα ξένης υπηκοότητας συγκεντρώνουν τα υψηλότερα ποσοστά απασχόλησης.
Η ανεργία, φτάνει στο 53,1% για ηλικίες 15 – 19 ετών και στο 42,3% για ηλικίες 20 – 24 ετών, ενώ διατηρείται σε υψηλά επίπεδα (32%) και στις ηλικίες 25 – 29 ετών. Σημάδια υποχώρησης καταγράφονται στις ηλικίες 30 – 44 ετών (20,3%), όπως επίσης και από 45 έως 64 ετών (17,1%), αλλά και άνω των 65 ετών (11,2%).
Το ποσοστό μερικής απασχόλησης ανέρχεται σε 9,5%, ενώ το ποσοστό των ατόμων που έχουν προσωρινή εργασία σε 6,9%.

Επαγγέλματα με ζήτηση

Τα επαγγέλματα που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό των απασχολουμένων είναι οι εργαζόμενοι στην παροχή υπηρεσιών και πωλητές (23,2%), και οι αυτοαπασχολούμενοι (19,7%). Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο η μεγαλύτερη αύξηση εμφανίζεται στα ανώτερα διευθυντικά και διοικητικά στελέχη, ενώ σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, η μεγαλύτερη αύξηση εμφανίζεται στους χειριστές βιομηχανικών εγκαταστάσεων, μηχανημάτων και εξοπλισμού.
Σύμφωνα μάλιστα με τον ειδικό δείκτη της ΕΛΣΤΑΤ για την απασχόληση στο λιανικό εμπόριο, κατά το δ’ τρίμηνο του 2017 παρατηρείται αύξηση της απασχόλησης κατά 0,7% σε σχέση με τον αντίστοιχο δ’ τρίμηνο του 2016, ενώ παρέμεινε αμετάβλητη συγκριτικά με το γ’ τρίμηνο του 2017.
Το μεγαλύτερο ποσοστό ανέργων εργαζόταν στους κλάδους ξενοδοχείων και εστίασης (19,0%). Σε ότι αφορά στο επάγγελμα της προηγούμενης εργασίας τους, το μεγαλύτερο ποσοστό (30,3%) απασχολούνταν στην παροχή υπηρεσιών ή ως πωλητές.
Το ποσοστό των ανέργων που δεν έχουν εργαστεί στο παρελθόν (νέοι άνεργοι) είναι 19,7%.
Δημήτρης Κωστάκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου