Σελίδες

Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018

Δεν υπάρχει νομοθεσία για το ποιος θεωρείται άνεργος


Δεν υπάρχει νομοθεσία για το ποιος θεωρείται άνεργος

07/03/2018 06:48
http://www.stockwatch.com.cy/sites/default/files/styles/size_4/public/news-images/b_anergia4.jpg?itok=tvUmfMK9
Στο στάδιο επεξεργασίας ενός νέου νομοσχεδίου αναφορικά με τις διαδικασίες που σχετίζονται με τους ανέργους βρίσκεται το υπουργείο εργασίας, εντοπίζοντας ελλείψεις στην υφιστάμενη νομοθεσία.
Στο νομοσχέδιο αναφέρθηκε η υπουργός εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου η οποία συμμετείχε στη συνεδρίαση της επιτροπής εργασίας, εκφράζοντας τη θέση ότι εδώ και χρόνια δεν υπάρχει συγκεκριμένη νομοθεσία για το ποιος θεωρείται άνεργος.
 «Υπάρχουν θέματα που πρέπει να περιληφθούν σε μια νέα νομοθεσία» είπε η κ. Αιμιλιανίδου.
Πρόσθεσε ότι σε αυτό το πλαίσιο, έχει ολοκληρωθεί η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα ανέργων για την οποία ζητήθηκε εξουσιοδότηση από όλους, ώστε όσοι ενδιαφέρονται να μπορούν να συμμετέχουν με κωδικό που θα εκδίδει το υπουργείο ώστε οι εργοδότες να μπορούν να εντοπίζουν άτομα διαθέσιμα προς εργασία και να υπάρχει ευκολότερη πρόσβαση στην αγορά εργασίας.
ΕΕΕ και κατάρτιση μέσω ΑνΑΔ
Σε ότι αφορά το ΕΕΕ η κ. Αιμιλιανίδου σημείωσε ότι υπάρχουν συνολικά 27.380 δικαιούχοι εκ των οποίων οι 11 χιλ. είναι άτομα με αναπηρία. Πρόσθεσε ότι όλα τα άτομα στέλνονται για εργασία ή για κατάρτιση και πως εάν αρνηθούν διακόπτεται το ΕΕΕ, με τη διαδικασία εισροής και εκροής δικαιούχων να είναι συνεχής.
Απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή σχετικά με τα εξαμηνιαία προγράμματα κατάρτισης του υπουργείου  που προσφέρονται μέσω της ΑνΑΔ και με ευρωπαϊκούς πόρους, η κ. Αιμιλιανίδου, είπε ότι υπάρχει σκέψη για επέκταση ώστε μετά τη λήξη τους, να συνεχίζεται η εργασία με εθνικούς πόρους.
Παράλληλα, αναφέρθηκε σε σκέψεις για την ετοιμασία εντύπου που θα καλείται να συμπληρώσει ο εργοδότης σε περίπτωση μη τελικής πρόσληψης του ατόμου.
Κώδικας δεοντολογίας για επιθεώρηση εργασίας
Το θέμα της αδήλωτης εργασίας χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα πιο σημαντικά, με την υπουργό να τονίζει τη σημασία ολοκλήρωσης του νομοσχεδίου που αφορά στη δημιουργία της ενιαίας υπηρεσίας επιθεώρησης εργασίας.
Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο έφτασε μέχρι την Ολομέλεια, ωστόσο κατόπιν εισήγησης του ΔΗΣΥ επέστρεψε πίσω για την ετοιμασία κώδικα δεοντολογίας.
Σύμφωνα με την κ. Αιμιλιανίδου, η ετοιμασία του κώδικα βρίσκεται προς το τέλος ενώ, σημείωσε πως σε καμία περίπτωση δεν θα περιλαμβάνει τον τρόπο που θα διεξάγονται οι έλεγχοι από την υπηρεσία επιθεώρησης.
Τα μέλη της επιτροπής, ενημερώθηκαν επίσης, ότι στις 15 Μαρτίου η κ. Αιμιλιανίδου θα υπογράψει συμφωνία παραχώρησης δικαιωμάτων μηχανογραφικού συστήματος με της ελληνίδα υπουργό εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, με στόχο την απλοποίηση των διαδικασιών που θα διέπουν τις νέες ρυθμίσεις για την αδήλωτη εργασία.
Στις δηλώσεις της η υπουργός αναφέρθηκε στο στόχο της κυβέρνησης για θέσπιση ενιαίου κατώτατου μισθού, λέγοντας ότι θα είναι εφικτό όταν η ανεργία υποχωρήσει κάτω από το 5% και φτάσουμε σε συνθήκες πλήρους απασχόλησης, εκτιμώντας ότι αυτό θα γίνει εντός των επόμενων ετών.
Οι προτεραιότητες του υπουργείου εργασίας
Η κ. Αιμιλιανίδου σταχυολόγησε τις κυριότερες δράσεις που περιλαμβάνονται στον προγραμματισμό του υπουργείου εργασίας για την επόμενη πενταετία θέτοντας ως προτεραιότητα την υλοποίηση της εθνικής στρατηγικής για τα άτομα με αναπηρία και της στρατηγικής για τη βία στην οικογένεια.
Υπενθύμισε ότι για τα δύο θέματα το υπουργικό συμβούλιο έχει ήδη εγκρίνει σχετικά εθνικά σχέδια δράσης.
Η υπουργός αναφέρθηκε και στην προσπάθεια αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών κοινωνικής ευημερίας, που όπως ανέφερε οδεύει προς ολοκλήρωση με βασικό στόχο την ένταξη του κοινωνικού λειτουργού της γειτονιάς σε συνέργια με τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης.
Αναφερόμενη στο θέμα των συνταξιούχων που ήταν στρατεύσιμοι κατά την περίοδο της εισβολής και τέλεσαν μεγαλύτερη θητεία από τους 24 μήνες, εξήγησε στην επιτροπή συγκεκριμένη φόρμουλα, βάσει της οποίας γίνονται σχεδιασμοί για να πιστώνεται επιπλέον ποσό στις συντάξεις των δικαιούχων. Το ποσό της πίστωσης δεν θα λαμβάνεται υπόψη στο πλαίσιο του επιδόματος χαμηλοσυνταξιούχου.
Όπως αναφέρθηκε, για να εφαρμοστεί η συγκεκριμένη ρύθμιση, χρειάζεται αλλαγή του μηχανογραφημένου συστήματος του ΤΚΑ.
Κληθείσα να σχολιάσει το κλείσιμο παιδοκομικών σταθμών που θα λειτουργήσουν εκ νέου υπό την αιγίδα της αρχιεπισκοπής, η κ. Αιμιλιανίδου σημείωσε ότι η συμφωνία ήταν γνωστή από το 2017.
«Δεν είναι πολιτική το κράτος να δημιουργεί παιδοκομικούς σταθμούς, αλλά να μην γίνεται διάκριση και να εξυπηρετούνται περιπτώσεις ευάλωτων μωρών και παιδιών» είπε.
«Ο στόχος μας είναι να μπορέσουμε να επιδοτούμε τα τροφεία που χρειάζονται για όλα τα παιδιά στους παιδοκομικούς σταθμούς για όσους το έχουν ανάγκη και αυτό θα γίνει με ενίσχυση και όχι με κρατικούς λειτουργούς και σε κρατικούς σταθμούς», πρόσθεσε.
Της Μαρίας Χαμπή


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου