Σελίδες

Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018

Η προληπτική γραμμή «φουντώνει» την κόντρα κυβέρνησης-Στουρνάρα

Η προληπτική γραμμή «φουντώνει» την κόντρα κυβέρνησης-Στουρνάρα

Η άμεση απάντηση της κυβέρνησης στις νέες παραινέσεις του Γ. Στουρνάρα να εξεταστεί η επιλογή της προληπτικής γραμμής. Γιατί «κατηγορείται» ο διοικητής της ΤτΕ για «αύξηση της αβεβαιότητας, που δυσχεραίνει την ομαλή έξοδο από το πρόγραμμα».
Η κόντρα ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα αναζωπυρώνεται παρά σβήνει.
Στις χθεσινές νέες επισημάνσεις της ΤτΕ ΕΛΛ -0,30%, όπως αποτυπώνονται στην έκθεση και αναγνώστηκαν από τον Γιάννη Στουρνάρα από το βήμα της γενικής συνέλευσης, η αντίδραση ήταν άμεση και συντονισμένη.
Αρχικά ο κ. Στουρνάρας επανέλαβε, μάλλον με πιο ήπιο τόνο, όσα είχε τονίσει με την ενδιάμεση έκθεση νομισματικής πολιτικής, ότι είναι δηλαδή προτιμότερο να υπάρχει μια προληπτική γραμμή στήριξης, για κάθε ενδεχόμενο, μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος.
«Το ενδεχόμενο προσφυγής σε προληπτικό πρόγραμμα στήριξης, ιδιαίτερα μάλιστα εάν οι συνθήκες στις χρηματοπιστωτικές αγορές συνηγορούν, δεν θα πρέπει να δραματοποιείται, καθώς οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί δημιουργήθηκαν για να χρησιμοποιούνται όταν υπάρχει ανάγκη» είπε, προσθέτοντας ότι το ταμειακό «μαξιλάρι» συνεπάγεται άμεσα πρόσθετο δανεισμό, ο οποίος επιβαρύνει με τη σειρά του το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους. Κατά την άποψη του Γ. Στουρνάρα, «μαξιλάρι», δοκιμαστικές έξοδοι (επιβεβλημένες) και προληπτική γραμμή μπορούν να συνδυαστούν.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει πολλές φορές επισημάνει σε δημόσιες τοποθετήσεις του ότι από τη στιγμή που θα υπάρχει «μαξιλάρι», η προληπτική γραμμή είναι «πλεονασμός».
Στις δηλώσεις Στουρνάρα, απάντησε άμεσα ο εκπρόσωπος του δημοσίου στη γενική συνέλευση της TτE, γενικός γραμματέας δημοσιονομικής πολιτικής Φραγκίσκος Κουτεντάκης. «Ως εκπρόσωπος του ελληνικού δημοσίου και με πλήρη σεβασμό στην ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος, θεωρώ υποχρέωσή μου να διαχωρίσω τη θέση της κυβέρνησης από την άποψη που διατυπώνεται στη φετινή έκθεση του Διοικητή σχετικά με το προληπτικό πρόγραμμα στήριξης», είπε, προσθέτοντας μάλιστα ότι «η συγκεκριμένη θέση για προληπτικό πρόγραμμα, ανεξάρτητα από προθέσεις, δημιουργεί αντικειμενικές αμφιβολίες για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αυξάνει την αβεβαιότητα και δυσχεραίνει την ομαλή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα».
Σε αντίστοιχο μήκος κύματος και ο Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΠΕ και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΤτE Γρηγόρης Στεργιούλης, δηλώνοντας πως συμμερίζεται την «καλοπροαίρετη τεχνική προσέγγιση του Διοικητή», υπογράμμισε ότι «η πιθανή εκμετάλλευση αυτού του προβληματισμού μπορεί να δημιουργήσει αναίτια αβεβαιότητα στην εθνική προσπάθεια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου