Σελίδες

Τετάρτη 4 Απριλίου 2018

Μόνο τα 12 προαπαιτούμενα είναι… σχεδόν έτοιμα

Μόνο τα 12 προαπαιτούμενα είναι… σχεδόν έτοιμα

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Μόνο τα 12 προαπαιτούμενα είναι… σχεδόν έτοιμα
Της Δήμητρας Καδδά
Σχεδόν 12 επί συνόλου 88 προαπαιτούμενων της τέταρτης αξιολόγησης είναι έτοιμα, σύμφωνα με πληροφορίες από  ελληνικές διαπραγματευτικές πηγές. Το "σχεδόν" έχει σχέση με εκκρεμότητες που υπάρχουν ακόμη και  σε κάποιες από τις 12 αυτές "έτοιμες" δράσεις και οι οποίες θα πρέπει να επιλυθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες για να θεωρηθούν τελεσίδικα έτοιμες.
Η κατάσταση στην 4η αξιολόγηση συζητήθηκε στις δυο τηλεδιασκέψεις που - σύμφωνα με πληροφορίες - έλαβαν χώρα την προηγούμενη εβδομάδα (σ.σ. πριν δηλαδή τον εορτασμό του καθολικού Πάσχα) μεταξύ του διαπραγματευτικού επιτελείου της κυβέρνησης και των Θεσμών. 
Το επόμενο "ραντεβού" για την αποτίμηση της κατάστασης είναι πιο επίσημο και πολύ πιο σημαντικό. Θα λάβει χώρα σε μία περίπου εβδομάδα (στις 12 Απριλίου), η σύνοδος του EWG η οποία θα προετοιμάσει το Eurogroup του Απριλίου στη Σόφια, αλλά και τις συναντήσεις στην Ουάσιγκτον που θα προηγηθούν.  
Έτσι, αυτό που επιχειρείται, είναι να υπάρξει πρόοδος και να δείξουν οι υπουργοί "καλό πρόσωπο", προχωρώντας μία σειρά από ζητήματα τα οποία δεν χρήζουν πολιτικής διαπραγμάτευσης. Και τούτο για να διατηρηθεί "ζωντανός" ο στόχος επίτευξης της "τεχνικής συμφωνίας"  τον Μάιο.
Η κατάσταση που διαμορφώνεται εξηγεί και τη χθεσινή πίεση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προς το υπουργικό του συμβούλιο για επιτάχυνση. Και φέρεται να καθρεφτίζει διαφορετικές "ταχύτητες" στην απόδοση και στη διάθεση για εφαρμογή μεταξύ των υπουργείων…
Στόχος είναι να μην δημιουργηθεί "βαρίδι" στις τεχνικές και πολιτικές διαπραγματεύσεις που παράλληλα έλαβαν χώρα την προηγούμενη εβδομάδα για το χρέος, (χθες μέρος του σχεδίου διέρρευσε μέσω της Handelsblatt), αλλά και για τη μετα-μνημονιακή εποπτεία, αλλά και να μην διαταραχθεί περαιτέρω το οικονομικό κλίμα το οποίο όπως έδειξαν οι δείκτες οικονομικής συγκυρίας που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα, έχει πλέον αρχίσει να επηρεάζεται από την ασάφεια αναφορικά με τις γεωπολιτικές εξελίξεις αλλά και από το θολό προς το παρόν μέλλον του ελληνικού ζητήματος.
Τα ανοικτά μέτωπα
Όπως είναι εδώ και καιρό σαφές, κάποια από τα προαπαιτούμενα (περίπου 10 τον αριθμό) δεν πρόκειται να κλείσουν "ομαλά" μέχρι το τέλος της 4ης αξιολόγησης. Ο λόγος για παράδειγμα για δράσεις των ιδιωτικοποιήσεων όπως αυτές για το Ελληνικό και για το Καζίνο, οι οποίες φέρεται να είναι αποδεκτό και από τους θεσμούς ότι θα υλοποιηθούν μέσα στο 2018 (δηλαδή ότι θα περιληφθούν στο μετα-μνημονιακό πρόγραμμα). Ένα άλλο μέτωπο είναι το Κτηματολόγιο, ενώ υπάρχουν πολλές "ουρές" και στο πεδίο της ενέργειας. Το ίδιο ισχύει για το δημόσιο (με το θέμα της στελέχωσης των υπουργείων να είναι εφικτό να ολοκληρωθεί εν μέρει εντός του ορίζοντα της πολιτικής συμφωνίας).
Προς το παρόν λοιπόν η πρόοδος είναι σχεδόν μηδενική, τουλάχιστον στους επίσημους "αριθμούς", δεδομένου ότι και πριν από 15 μέρες περίπου ένα στα δέκα προαπαιτούμεναφαινόταν και τότε ως "ολοκληρωμένο". 
Διαπραγματευτικές πηγές εξηγούν ότι καθώς κάθε δράση αποτελείται από πολλά επιμέρους βήματα, πρόοδος υπάρχει σε κάποια πεδία που δεν έχουν φτάσει στο στάδιο της ολοκλήρωσης. Ωστόσο, γίνεται αποδεκτό ότι υπάρχουν πεδία (ακόμη και "βατά" πολιτικά), στα οποία παρατηρείται "αδράνεια"...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου