Σελίδες

Τετάρτη 25 Απριλίου 2018

Γιατί το δικαστήριο απέρριψε επιστροφή φόρου μεταβίβασης με το νόμο του 1950

Γιατί το δικαστήριο απέρριψε επιστροφή φόρου μεταβίβασης με το νόμο του 1950
Το σκεπτικό της απόφασης του Διοικητικού Πρωτοδικείου
25 Απρ 2018 - 09:02
Picture 0 for Γιατί το δικαστήριο απέρριψε επιστροφή φόρου μεταβίβασης με το νόμο του 1950
Του Γιώργου Λαμπίρη

Αρνητική ήταν η απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών και συγκεκριμένα του 32ου μονομελούς τμήματος, σε συνέχεια προσφυγής πολίτη, ο οποίος είχε κινηθεί δικαστικά κατά της ΔΟΥ Βύρωνα, ζητώντας με αίτησή του την επιστροφή ποσού 6.247,88 ευρώ.

Τι ζητούσε ο φορολογούμενος στην αίτησή του

Το συγκεκριμένο ποσό είχε καταβληθεί ως φόρος μεταβίβασης, σύμφωνα με τη σχετική δήλωση για τη μεταβίβαση του συγκεκριμένου ακινήτου. Ο φορολογούμενος ζητούσε στην αίτησή του να του επιστραφεί το ποσό που είχε καταβάλει, ως ποσό αχρεωστήτως καταβληθέν, το οποίο δεν όφειλε να καταβάλει.

Ο βασιλικός νόμος του 1950

To δικαστήριο βασίστηκε σε βασιλικό νόμο του 1950 και συγκεκριμένα στο νόμο 1587, όπου στο άρθρο 16 αναφέρεται πως για την επιστροφή του φόρου απαιτείται αίτηση του δικαιούχου προς την αρμόδια υπηρεσία για τη μεταβίβαση. Ωστόσο η αίτηση θα πρέπει να υποβληθεί σε διάστημα που δεν ξεπερνάει τον ένα χρόνο από τη στιγμή που επιδόθηκε η δήλωση μεταβίβασης, σε περίπτωση ματαίωσης της υπογραφής του συμβολαίου μεταβίβασης.

Στην περίπτωση αυτή τη δικαστήριο δεν έλαβε υπόψη του τις γενικότερες διατάξεις περί επιστροφής φόρου, όπως αυτές καθορίζονται στο νόμο 2362 του 1995, ούτε και τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα περί αδικαιολόγητου πλουτισμού, τις οποίες επικαλέστηκε ο πολίτης κατά την προσφυγή του.

Το σκεπτικό της απόφασης

Έκρινε μάλιστα ότι από τη στιμή που η αίτηση για την επιστροφή του ποσού, κατατέθηκε μετά το πέρασμα ενός έτους απο την υποβολή της αρχικής δήλωσης φόρου  μεταβίβασης ακινήτου και την καταβολή του φόρου, το αίτημα του φορολογούμενου για την επιστροφή του ποσού αυτού, απορρίπτεται. Χαρακτηριστικά μάλιστα αναφέρεται πως ο προσφεύγων δεν ισχυρίστηκε ότι καθυστέρησε για λόγους ανωτέρας βίας, με αποτέλεσμα να έχει τεθεί σε ισχύ η παραγραφή που προβλέπεται από τη νομοθεσία.

Τέλος, το Πρωτοδικείο έκρινε ότι και ο ισχυρισμός του προσφεύγοντος αναφορικά με την έναρξη του χρόνου παραγραφής, από τη στιγμή που κατατέθηκε η δήλωση ματαίωσης του συμβολαίου και όχι από τη στιγμή υποβολής της δήλωσης φόρου μεταβίβασης ακινήτου, είναι αβάσιμος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου