Σελίδες

Τετάρτη 4 Απριλίου 2018

Ολόκληρο το στρατηγικό σχέδιο του Υπερταμείου για την περίοδο 2018-2022 - Οι 4 στόχοι

Ολόκληρο το στρατηγικό σχέδιο του Υπερταμείου για την περίοδο 2018-2022 - Οι 4 στόχοι

11:50 μμ, Τρίτη 03 Απρ 2018
Δημοσιεύτηκε το Στρατηγικό Σχέδιο της ΕΕΣΥΠ Α.Ε. για την περίοδο 2018-2022. Το Σχέδιο αποτελεί το πρώτο σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της υλοποίησης του βασικού στόχου που έθεσε το ελληνικό δημόσιο με την ίδρυση Εταιρείας: Να συγκεντρωθούν κάτω από μία ενιαία στέγη, να αποτυπωθούν με πληρότητα και διαφάνεια, και να αξιοποιηθούν με συντονισμένο τρόπο τα δημόσια περιουσιακά στοιχεία που περιλήφθηκαν στο χαρτοφυλάκιο της Εταιρείας.
Σε συνέχεια αυτού του γενικού στόχου, και κατά τις προβλέψεις του ιδρυτικού της νόμου, το ελληνικό δημόσιο παρέδωσε τον Σεπτέμβριο του 2017 στην ΕΕΣΥΠ, τις στρατηγικές κατευθύνσεις πάνω στις οποίες κλήθηκε να κάνει τον στρατηγικό της σχεδιασμό. Στο κείμενο αυτό αναφέρονται οι αξίες και το όραμα του Μοναδικού Μετόχου της Εταιρείας που αφορούν στη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, την αξιοκρατία, την αποτελεσματικότητα, την καινοτομία, τη διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα μέρη, την κοινωνική λογοδοσία. Αναφέρονται όμως και συγκεκριμένες επιδιώξεις που αφορούν τις άμεσες θυγατρικές της Εταιρείας, καθώς και τις Δημόσιες Επιχειρήσεις που εντάχθηκαν σε αυτή.
Όσον αφορά στις Δημόσιες Επιχειρήσεις, η ΕΕΣΥΠ καλείται να διαδραματίσει ένα διττό ρόλο, αφενός να αποτελέσει θεματοφύλακα της ορθής διακυβέρνησής τους, κατοχυρώνοντας σύγχρονες και διαφανείς διαδικασίες για τον έλεγχο της αποτελεσματικότητας και της κοινωνικής τους λογοδοσίας, αφετέρου να σχεδιάσει, σε συνεργασία με τις διοικήσεις τους, τον βέλτιστο τρόπο εκπλήρωσης του ειδικού σκοπού της καθεμίας, να βρει συνέργειες μεταξύ τους και να παράξει αξία μέσα από αυτές, καθώς και να διασφαλίσει την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών προς τους πολίτες.
Όσον αφορά στη δημόσια ακίνητη περιουσία, στόχος είναι να αποτυπωθεί με ακρίβεια, λαμβάνοντας υπόψη την παράλληλη προσπάθεια καταγραφής της από άλλους φορείς, όπως το Κτηματολόγιο, να αξιοποιηθεί με οργανωμένο τρόπο σεβόμενο το περιβάλλον και τις ανάγκες της κοινωνίας, και να ενταχθεί στον ευρύτερο αναπτυξιακό σχεδιασμό.
Όσον αφορά στο ΤΑΙΠΕΔ, πέρα από την προσπάθεια ενίσχυσης των διαδικασιών διαφάνειας και λογοδοσίας, στόχος είναι να ενταχθεί η εφαρμογή του Επιχειρησιακού του Σχεδίου σε μια ευρύτερη λογική συνολικής αξιοποίησης ευκαιριών και δυνατοτήτων που προκύπτουν από τον Στρατηγικό Σχεδιασμό της ΕΕΣΥΠ.
Τέλος, σημαντική το επόμενο διάστημα θα είναι η συμβολή του ΤΧΣ στην ενίσχυση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος με στόχο την αποκατάσταση της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας.
Πάνω στους παραπάνω άξονες συντάχθηκε το Στρατηγικό Σχέδιο της ΕΕΣΥΠ επιδιώκοντας:
1. Έσοδα/επαύξηση οικονομικής αξίας: Παραγωγή εσόδων για αποπληρωμή μέρους του χρέους και πραγματοποίηση επενδύσεων, διαμόρφωση μακροπρόθεσμης στρατηγικής για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, καλύτερη διαχείριση πόρων και επιδοτήσεων όπου απαιτείται κ.α.
2. Επαύξηση της δημόσιας αξίας: Η εισαγωγή της έννοιας της δημόσιας αξίας στο Στρατηγικό Σχέδιο της ΕΕΣΥΠ είναι πολύ σημαντική καθώς μέσω αυτής επιδιώκεται η διασφάλιση της κοινωνικής ανταποδοτικότητας, η διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα μέρη, η βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, η βελτιστοποίηση διαδικασιών και διαχείρισης πόρων και εντέλει η προώθηση επενδύσεων βιώσιμης ανάπτυξης.
3. Βελτίωση ποιότητας υπηρεσιών και εξωστρέφειας: Καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών και ανταγωνιστικότητα, στρατηγικές συμμαχίες και συνέργειες, καινοτομία και εξωστρέφεια.
4. Θεσμικό πλαίσιο/διακυβέρνηση: Θεσμικό πλαίσιο που στηρίζεται στη χρήση βέλτιστων πρακτικών εταιρικής διακυβέρνησης, διαφάνεια, πληροφόρηση και λογοδοσία και πλαίσιο αναφορών, αξιοκρατία και υπεύθυνη διοίκηση, προώθηση διαφορετικότητας σε θέσεις ευθύνης, κ.α.
Το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με την ΕΕΣΥΠ για την καλύτερη δυνατή εκπλήρωση των παραπάνω στόχων με αποκλειστικό μέλημα τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος.
Εξάλλου, όπως παράλληλα έγινε γνωστό από το υπερταμείο, το Στρατηγικό Σχέδιο θα αποτελέσει οδηγό για τη σύνταξη ή επικαιροποίηση των Επιχειρηματικών Σχεδίων των θυγατρικών της Εταιρείας και ειδικά των δημοσίων επιχειρήσεων, με ευθύνη των διοικήσεών τους. Εξαιρούνται από την υποβολή επιχειρηματικών σχεδίων το ΤΧΣ, οι εταιρείες στις οποίες η ΕΕΣΥΠ αποτελεί μέτοχο μειοψηφίας, καθώς και το ΤΑΙΠΕΔ ως προς τα περιουσιακά στοιχεία τα οποία περιλαμβάνονται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης του.
Ειδικότερα:
-Για την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ), η οποία έχει ενταχθεί στην ΕΕΣΥΠ ως άμεση θυγατρική, το Στρατηγικό Σχέδιο προβλέπει την καθιέρωσή της ως του κύριου φορέα διαχείρισης των ακινήτων του Δημοσίου, την επιτάχυνση της πλήρους καταγραφής, ωρίμανσης και αξιοποίησης του χαρτοφυλακίου και την αύξηση των εσόδων και της αποδοτικότητας της εταιρείας.
-Σχετικά με το ΤΑΙΠΕΔ, στις προβλέψεις του Σχεδίου υπάρχουν μέτρα και στόχοι αναδιοργάνωσης για την καλύτερη διαχείριση του προγράμματος αξιοποίησης που υλοποιεί το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς και πρωτοβουλίες για την επικαιροποίηση ή συμπλήρωση του εσωτερικού κανονισμού της εταιρείας με στόχο την διαφάνεια, την πρόληψη σύγκρουσης συμφερόντων αλλά και την βέλτιστη συνεργασία με την δημόσια διοίκηση, όπου αυτό απαιτείται.
-Εντός του Στρατηγικού Σχεδίου καταγράφεται αναλυτικά και η σημερινή εικόνα των δημόσιων επιχειρήσεων του χαρτοφυλακίου του υπερταμείου, το περιβάλλον των αγορών στις οποίες δραστηριοποιούνται, καθώς και οι βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες ευκαιρίες και προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Θα επικαιροποιείται περιοδικά ώστε να είναι πάντοτε εναρμονισμένο με τις συνθήκες που επηρεάζουν την οικονομία και τους κλάδους που δραστηριοποιούνται οι δημόσιες επιχειρήσεις.
Επίσης πολλές από τις δημόσιες επιχειρήσεις του χαρτοφυλακίου του υπερταμείου, δραστηριοποιούνται σε κομβικούς τομείς της εθνικής οικονομίας (ενέργεια, ύδρευση και αποχέτευση, υποδομές, μεταφορές, υπηρεσίες, κ.α.) και επηρεάζουν σημαντικά επενδυτικές και καταναλωτικές αποφάσεις του ιδιωτικού τομέα, όπως και κρίσιμα μεγέθη της οικονομίας. Επιδίωξη της ΕΕΣΥΠ είναι να αποτελέσει ένα ισχυρό μοντέλο σύγχρονης διακυβέρνησης αυτών των επιχειρήσεων προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος, με απώτερο στόχο την αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας, τη βιώσιμη απασχόληση και την αλλαγή εταιρικής κουλτούρας.
Στο Στρατηγικό Σχέδιο περιγράφεται παράλληλα ο Μηχανισμός Συντονισμού, ο οποίος καθορίζει τις σχέσεις μεταξύ κράτους, υπερταμείου και Δημόσιων Επιχειρήσεων, και ειδικότερα τις διαδικασίες σχετικά με:
α) τη διατύπωση της αποστολής των Δημοσίων Επιχειρήσεων,
β) τη σύναψη συμβάσεων στόχων και απόδοσης και
γ) την εκπόνηση δηλώσεων δεσμεύσεων των δημοσίων επιχειρήσεων αναφορικά με ποσοτικούς και ποιοτικούς στόχους.
Σημειώνεται ότι στο υπερταμείο υπάγονται σήμερα τρεις εταιρείες ως άμεσες θυγατρικές, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), καθώς και οι λεγόμενες «Λοιπές θυγατρικές», που περιλαμβάνουν τις συμμετοχές του Δημοσίου σε δημόσιες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΤΑ, ΟΑΣΑ (και οι θυγατρικές ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ), ΟΚΑΑ, ΚΑΘ, Ελληνικές Αλυκές, Διώρυγα Κορίνθου και ΔΕΘ/HELEXPO. Επίσης, υπάγονται και οι εταιρείες ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και Folli Follie ΑΕ, στις οποίες το υπερταμείο αποτελεί μέτοχο μειοψηφίας. Τέλος, το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών (ΟΑΚΑ) θα μεταβιβασθεί στο υπερταμείο εφόσον μετατραπεί σε κεφαλαιουχική εταιρεία.
Το κείμενο του Στρατηγικού Σχεδίου μπορείτε να το βρείτε στον ιστότοπο της ΕΕΣΥΠ
Πηγή: enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου