Σελίδες

Δευτέρα 23 Απριλίου 2018

Athens Tax Forum 2018 - Μείωση συντελεστών για την ανταγωνιστικότητα

Athens Tax Forum 2018 - Μείωση συντελεστών για την ανταγωνιστικότητα




Αθήνα, 23 Απριλίου 2018
 
Δελτίο Τύπου

Athens Tax Forum 2018 - Μείωση συντελεστών για την Ανταγωνιστικότητα

 
Με εξαιρετικά σημαντικές τοποθετήσεις και μεγάλο ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε από το Ελληνο-Aμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, το 14o Athens Tax Forum με τον επίκαιρο τίτλο: «Απόδοση Φορολογικής Πολιτικής σε Περιβάλλον Παραοικονομίας», στο ξενοδοχείο Athenaeum InterContinental.

Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, κ. Σίμος Αναστασόπουλος, σημείωσε την ανάγκη να διαμορφωθεί ένα περιβάλλον που η οικονομία θα μπορεί να λειτουργεί αποτελεσματικά, να παράγει πλούτο και θέσεις εργασίας και να συνεισφέρει λογικά και αναλογικά στα δημοσιονομικά έσοδα του κράτους, ωστόσο, όπως τόνισε, απαραίτητη προϋπόθεση γι’ αυτό είναι η εκλογίκευση των φορολογικών συντελεστών με διεύρυνση της φορολογικής βάσης και περιορισμό της παραοικονομίας.  Στη συνέχεια της ομιλίας του τόνισε χαρακτηριστικά, «Η Ελλάδα έχει από τους υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές στην Ευρώπη τόσο για τον φόρο εισοδήματος όσο και για τον ΦΠΑ, τους ειδικούς φόρους και την ακίνητη περιουσία και παραμένει πρώτη στην Ευρώπη στην παραοικονομία και τη φοροδιαφυγή. Την ώρα που χρειάζονται άμεσα μέτρα αποκατάστασης της ανταγωνιστικότητας της χώρας, δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε την πάταξη της φοροδιαφυγής για να μειώσουμε την φορολογία για να έρθει η ανάπτυξη.  Μπορούμε να διαρρήξουμε τον φαύλο κύκλο με μείωση των συντελεστών, μέτρα για την φοροδιαφυγή και μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν την ανταγωνιστική θέση της χώρας. Επειδή η ανάπτυξη μπορεί να προέλθει μόνο από την ιδιωτική οικονομία και θα στηριχθεί στις άμεσες ξένες κατά κύριο λόγο αλλά και εγχώριες επενδύσεις, οφείλουμε σήμερα να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε παρά το δυσμενές δημοσιονομικό πλαίσιο, να εκμεταλλευτούμε τη θετική συγκυρία της εξόδου από το μνημόνιο και να συμβάλλουμε στη διαμόρφωση ενός καλύτερου επενδυτικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Φορολογικής Επιτροπής του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, κ. Σταύρος Κώστας, τόνισε ότι το φορολογικό σύστημα δεν πρέπει να παρεμποδίζει την εν γένει παραγωγικότητα, ούτε να ευνοεί ένα μέρος φορολογουμένων, εις βάρος άλλων. Αντίθετα, υπογράμμισε πως «θα πρέπει να φροντίσουμε, ώστε η δομή και η λειτουργία του φορολογικού συστήματος της χώρας μας, στην επόμενη ημέρα να είναι τέτοια, που να το καθιστά καταρχήν ανταγωνιστικό. Ταυτόχρονα, σε ότι αφορά την εσωτερική του λειτουργία, οφείλει να διαθέτει τις ανάλογες «αρετές» που εξασφαλίζει η συνέπεια, με τις βασικές αρχές που πρέπει να διέπουν ένα σωστό φορολογικό σύστημα. Εάν βάλουμε αυτές τις βάσεις, θα είναι σπουδαία εξέλιξη, γιατί απλώς σε ένα καλώς δομημένο και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα, οι φορολογούμενοι εγχώριοι ή ξένοι, θα μπορούν να τηρούν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, χωρίς προβλήματα και περιττό κόστος, μέσα σε περιβάλλον που μπορεί να είναι συνώνυμο της ασφάλειας δικαίου. Και υπό αυτές τις προϋποθέσεις, θα έχουμε διαμορφώσει συνθήκες που μπορούν να αναδείξουν τη φορολογία σε αληθινό εταίρο στην επιχειρηματική κοινότητα και όχι εμπόδιο στην επιχειρηματική λειτουργία και την οικονομική ανάπτυξη. Θα έχουμε ένα πρόσθετο αποτελεσματικό εφαλτήριο για την «αναπήδηση» από τη στείρα δημοσιονομική σταθεροποίηση, στη «χωρίς αποκλεισμούς», οικονομική μεγέθυνση και ανάπτυξη».

Ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, κ. Δημήτρης Λιάκος, υπογράμμισε ότι οι φορολογικοί συντελεστές θα παραμείνουν υψηλοί έως το 2020, ωστόσο όπως σημείωσε, από το 2020-2021 θα δημιουργηθεί περιθώριο 3,5 δισ. Ευρώ, ώστε να γίνουν οι αναγκαίες αλλαγές για την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων. Παράλληλα, υποστήριξε ότι η μείωση φόρων δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας για την προσέλκυση επενδύσεων, επισημαίνοντας ότι σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν η δικαιοσύνη, το τραπεζικό σύστημα κ.α..

Στην κεντρική του ομιλία στο 14ο Athens Tax Forum, ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κ. Γιώργος Πιτσιλής, ανακοίνωσε ότι προωθείται ρύθμιση για χιλιάδες φορολογουμένους με δεσμευμένους τραπεζικούς λογαριασμούς, λόγω οφειλών στην εφορία. Η εν λόγω ρύθμιση, θα αφορά φορολογουμένους που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης των οφειλών τους και είναι συνεπείς, δηλαδή τηρούν κανονικά τη ρύθμιση και πληρώνουν κάθε μήνα τις δόσεις. Παράλληλα, όπως επεσήμανε, η ΑΑΔΕ, αρχίζει έρευνες μέσω του facebook και του διαδικτύου στην προσπάθειά της ώστε να εντοπιστούν ύποπτες συναλλαγές και παράνομο εμπόριο.

Παράλληλα, στο ίδιο συνέδριο αποκαλύφθηκε ότι η παραοικονομία στη χώρα μας κινείται σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά στα οποία βρισκόταν στην αρχή της κρίσης, σε αντίθεση με τον μέσο όρο της Ε.Ε. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν οι κ. Στέφανος Μήτσιος, επικεφαλής Φορολογικού Τμήματος, και Γιάννης Ζαχαριάδης, επικεφαλής Τμήματος Οικονομικών Αναλύσεων, της ΕΥ Ελλάδος, από την έναρξη της κρίσης το 2009 μέχρι σήμερα και ενώ η έκταση της παραοικονομίας ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ε.Ε. μειώθηκε από 19,2% σε 16,7%, στη χώρα μας αυξήθηκε δραματικά από το 23,2% στο 28,4% το 2012, οπότε και άρχισε να μειώνεται για να φτάσει στο 26,5% το 2015.
 
Για να δείτε αναλυτικά τις παρουσιάσεις από τις ενότητες του συνεδρίου, πατήστε εδώ.


Χορηγοί: Deloitte, EY, Grant Thornton, KPMG, PwC, Σολ Crowe SOL
Υποστηρικτές: Δρυλλεράκης και Συνεργάτες Δικηγορική Εταιρία, Ζέπος & Γιαννόπουλος Δικηγορική Εταιρία, Ελληνικά Πετρέλαια, Κυριακίδης-Γεωργόπουλος Δικηγορική Εταιρία, Παπαστράτος, Σταυρόπουλος & Συνεργάτες Δικηγορική Εταιρία, AirFrance|KLM|Delta
Χορηγοί Επικοινωνίας: Η εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, τα περιοδικά European Business Review, Business Partners, Λογιστικός, Ασφαλιστικός Φοροτεχνικός & Νομικός Σύμβουλος και Οικονομική Επιθεώρηση το Newsletter BnB Daily και η Νομική Βιβλιοθήκη
Χορηγοί Διαδικτυακής Επικοινωνίας: CNN Greece - Dikaiologitika.gr, economia.gr, e-forologia.gr, Forologikanea.gr, Sofokleousin.gr, taxheaven.gr, Voria.gr
Τηλεοπτικός Χορηγός Επικοινωνίας: SBC TV


https://www.taxheaven.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου