Σελίδες

Δευτέρα 23 Απριλίου 2018

Υπερ-πλεόνασμα σε βάρος οικονομίας και κοινωνίας, επιμένει το ΔΝΤ για το αφορολόγητο

Υπερ-πλεόνασμα σε βάρος οικονομίας και κοινωνίας, επιμένει το ΔΝΤ για το αφορολόγητο

3
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Υπερ-πλεόνασμα σε βάρος οικονομίας και κοινωνίας, επιμένει το ΔΝΤ για το αφορολόγητο
Της Δήμητρας Καδδά
Με τη "Βούλα” της Eurostat αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα ένα υπέρπλεόνασμα-"τέρας" το οποίο θα φτάνει σε όρους μνημονίου στον 3,5% - 3,7% του ΑΕΠ (όπως προανήγγειλαν χθες από την Ουάσιγκτον οι αξιωματούχοι του Υπουργείου Οικονομικών).
Η επίδοση αυτή είναι περίπου διπλάσια από το στόχο (το Μνημόνιο όριζε 1,75% πρωτογενές πλεόνασμα το 2017) και πιστοποιεί ότι για τρίτη συνεχή χρονιά οι δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδος ξεπερνούν κατά πολύ τις απαιτήσεις των δανειστών.
Η σημερινή ανακοίνωση δεν πιστοποιεί μόνο ότι τα μέτρα που ελήφθησαν - η φορολαίλαπα και οι περικοπές δαπανών - ήταν πολύ περισσότερα από αυτά που ήταν "αναγκαία", προκαλώντας έτσι υπέρογκο πλήγμα στην πραγματική οικονομία: σε επιχειρηματίες, "μπλοκάκια", μισθωτούς και συνταξιούχους.
Συνοδεύεται και από την παραδοχή ότι όλες αυτές οι "θυσίες" δεν έχουν πιάσει τόπο. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο - όπως έχει πλέον παραδεχθεί το ίδιο το Υπουργείο Οικονομικών- επιμένει να έρθει ένα χρόνο νωρίτερα (από το 2019) το μειωμένο αφορολόγητο, μαζί με την περικοπή των συντάξεων. Και τούτο γιατί αμφισβητεί την δυνατότητα της Κυβέρνησης να διατηρήσει τη ροή εσόδων και να συντηρήσει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ φέτος και τα επόμενα χρόνια.
Οι ανακοινώσεις
Σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ και η Eurostat θα ανακοινώσουν το πρωτογενές πλεόνασμα σε "εθνικολογιστικούς" όπως λέγονται όρους. Ο δείκτης θα είναι μεν υψηλός αλλά δεν θα ταυτίζεται απόλυτα με το γνωστό σε όλους πρωτογενές πλεόνασμα μνημονίου, για το οποίο οι ανακοινώσεις/ενημερώσεις θα πρέπει να έρθουν (σ.σ. δεν υπάρχει υποχρέωση ανακοίνωσής του) από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Υπενθυμίζεται ότι δύο φορές τον χρόνο το ΓΛΚ στέλνει τα αναγκαία στοιχεία στην ΕΛΣΤΑΤ η οποία μαζί με δεδομένα από άλλους φορείς (πχ Τράπεζα της Ελλάδος) ολοκληρώνει τους δημοσιονομικούς πίνακες και τους στέλνει προς "πιστοποίηση" στην Eurostat στο πλαίσιο της "διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος".
 
Στην "πρέσα" του ΔΝΤ το αφορολόγητο
 
Σε κάθε περίπτωση όλες οι σημερινές ανακοινώσεις αναμένεται να κινούνται πάνω από το μνημονιακό στόχο και θα αποτελέσουν το "επιχείρημα" της ελληνικής κυβέρνησης σε μία μεγάλη μάχη η οποία έχει ήδη προαναγγελθεί ότι δεν θα τελειώσει πριν από τον Ιούνιο, όταν το ΔΝΤ έχει προσδιορίσει χρονικά τις τελικές του αποφάσεις ως "υπερεπόπτης" της οικονομίας.
Το Ταμείο συνεχίζει να αμφισβητεί τη διατηρησιμότητα των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων της χώρας και ζητά διεύρυνση φορολογικής βάσης, δηλαδή μειωμένο αφορολόγητο ένα χρόνο νωρίτερα από ό,τι έχει συμφωνηθεί. Επίσης, θεωρεί ότι επιβαρυντικός παράγοντας είναι η πορεία του ΑΕΠ και περιμένει τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν στις 4 Ιουνίου από την ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία του πρώτου τριμήνου του 2018, προκειμένου να πάρεις τελικές του αποφάσεις.
Στην Ουάσιγκτον τα ξημερώματα της Κυριακής, μετά το τέλος των συνομιλιών που είχε η ελληνική αποστολή (με την συμμετοχή του Υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη), αξιωματούχοι του Υπουργείου εξήγησαν το πλέγμα των διαπραγματεύσεων και των ανοιχτών θεμάτων που δημιουργούν ένα ασφυκτικό πλαίσιο για να καταστεί εφικτή η συμφωνία έως την 21η Ιουνίου που συνεδριάζει το Eurogroup.
Στο πεδίο του αφορολογήτου προαναγγέλθηκαν τεχνικές συζητήσεις, τηλεδιασκέψεις, αλλά και διά ζώσης διαβουλεύσεις με την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, που υπολογίζουν να ξεδιπλωθεί περί τις 15 Μαΐου. Χθες, αξιωματούχοι του ΥΠΟΙΚ ανέφεραν ότι το ΔΝΤ διατηρεί πιο απαισιόδοξη θέση και υπολογίζει μεν 3,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα για το 2019 αλλά με… διαφορετικό τρόπο (σ.σ. δηλαδή μείγμα μέτρων) από αυτό που επιθυμεί η Αθήνα.
Μετά την σύνοδο στην Ουάσιγκτον, τα επόμενα "ραντεβού" είναι η άφιξη του επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ την Πέμπτη αλλά και η άτυπη σύνοδος των ΥΠΟΙΚ την Παρασκευή. Πέρα από το θέμα του αφορολογήτου στην σύνοδο της Σόφιας θα ξεδιπλωθούν και τα ανοικτά μέτωπα του χρέους, της "επόμενης ημέρας" αλλά και οι ελληνικές "υποχρεώσεις" της ολοκλήρωσης της τέταρτης αξιολόγησης και της παρουσίασης ενός αξιόπιστου εθνικού σχεδίου από τον κ. Τσακαλώτο.
Τα μέτωπα για το χρέος, το ΔΝΤ και την διαπραγμάτευση
Στο θέμα του χρέους σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε από τους αξιωματούχους του ΥΠΟΙΙΚ προς το παρόν στο επίκεντρο είναι το "γαλλικό κλειδί", δηλαδή ο μηχανισμός σύνδεσης των παρεμβάσεων με το ΑΕΠ. Το ΔΝΤ επιμένει σε μεγαλύτερη αναδιάρθρωση (και των δανείων του ESM) αλλά ακόμη δεν είναι σαφές ότι θα μετάσχει.
Ένα από τα βασικά θέματα για το Ταμείο είναι αυτή τη του χρόνου: οι αξιωματούχοι του ΥΠΟΙΚ είπαν ότι το ΔΝΤ έχει περιορισμούς (όπως διαδικασίες σε επίπεδο Δ.Σ. για την ενεργοποίηση του προγράμματός του και διενέργειας 1 αξιολόγησης). Έτσι, θέλει το χρέος να έχει λυθεί πιο νωρίς από την 21η Ιουνίου (ορόσημο για την συνολική συμφωνία). Αλλά αυτό προϋποθέτει ότι θα βρεθεί νωρίτερα λύση για το χρέος (ώστε να ολοκληρώσει έκθεση βιωσιμότητας).
Ωστόσο, οι συγκλίσεις δεν έχουν προχωρήσει αρκετά με την νέα ομάδα του γερμανικού ΥΠΟΙΚ να "έχει καλή διάθεση, αλλά να θέλει περισσότερο χρόνο για να καταλάβει τις παραμέτρους της αναδιάρθρωσης του χρέους. Και το θέμα είναι ότι δεν υπάρχει πολύς χρόνος" όπως εξηγούσαν οι αξιωματούχοι του ΥΠΟΙΚ από την Ουάσιγκτον….
Η κυβέρνηση από την πλευρά της πέρα από την "υπερδιαπραγμάτευση" για το αφορολόγητο (ή για ένα ενδιάμεσο σενάριο συμβιβασμού που θα περιλαμβάνει την εφαρμογή μεν του μέτρου το 2020 αλλά χωρίς αντίμετρα για το 2019), πρέπει να αντιμετωπίσει τις αιχμές για καθυστερήσεις στην τέταρτηη αξιολόγηση. Πρέπει επίσης να παρουσιάσει το ελληνικό σχέδιο αντιμετωπίζοντας τις "αιχμές" των δανειστών.
Διαβάστε ακόμη: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου