Σελίδες

Πέμπτη 19 Απριλίου 2018

Οι κίτρινες κάρτες των δανειστών στο σχέδιο ανάπτυξης

Οι κίτρινες κάρτες των δανειστών στο σχέδιο ανάπτυξης

Απόσταση από τις προσδοκίες των δανειστών έχει το πρώτο κείμενο για τον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας. Δημόσιο, φοροδιαφυγή και αποκρατικοποιήσεις, τα κομβικά στοιχεία. Η ιδεολογική σφραγίδα και η δέσμη παρατηρήσεων.
Ως «προκαταρκτικό κείμενο» στο οποίο θα απαιτηθεί πολύ πιο αναλυτική περιγραφή των δράσεων και μεταρρυθμίσεων της μεταμνημονιακής περιόδου αντιμετωπίζουν το σχέδιο των περίπου 70 σελίδων, το οποίο απέστειλε η ελληνική κυβέρνηση στους δανειστές, υπό τον τίτλο «Holistic Growth Strategy for the future».
Πηγές των Βρυξελλών μεταδίδουν ότι θα πρέπει να δοθούν πολύ περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με κρίσιμες μεταρρυθμίσεις, μεταξύ των οποίων η πάταξη της φοροδιαφυγής, η μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα και του συστήματος απονομής δικαιοσύνης όπως άλλωστε και αναφορικά με τις αποκρατικοποιήσεις.
To ελληνικό σχέδιο έχει έντονη ιδεολογική σφραγίδα, με εκτεταμένες αναφορές στην ανάγκη κινητοποίησης συνεταιριστικών και κοινωνικών τομέων της οικονομίας, την ενίσχυση του ρόλου των συνεταιριστικών τραπεζών και τη δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας, την προστασία ευάλωτων κοινωνικών ομάδων αλλά και την ανάγκη αύξησης του κατώτατου μισθού.
Φέρεται να απέχει πολύ από το κείμενο δεσμεύσεων που είχαν στο μυαλό τους οι δανειστές όταν ζητούσαν ένα πρόγραμμα ανάπτυξης «ελληνικής ιδιοκτησίας»και το κρίσιμο στοίχημα είναι τώρα πόσο διατεθειμένη είναι η κυβέρνηση να βάλει νερό στο κρασί της, προκειμένου να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις τόσο των θεσμών όσο και του Eurogroup.
Πέρα από τα ζητήματα τα οποία αναμένεται να θέσουν στο τραπέζι οι δανειστές, ώστε να περιληφθούν στο κείμενο, ζητείται κατά πληροφορίες πολλαπλάσια εξειδίκευση στο δισέλιδο παράρτημα δράσεων, το οποίο περιλαμβάνεται στο σχέδιο όπου για παράδειγμα τίθενται στόχοι εκσυγχρονισμού του συστήματος προσλήψεων στο δημόσιο, κωδικοποίησης της νομοθεσίας, συνέχισης των μεταρρυθμίσεων στην εκπαίδευση και αντιμετώπισης της εισφοροδιαφυγής.
Οι δράσεις αυτές εκτείνονται έως και το 2020, «δεσμεύοντας» και την επόμενη κυβέρνηση, ακόμα και εάν οι εκλογές διεξαχθούν το 2019.
Όπως έγραψε χθες το Euro2day.gr, μεταξύ των μηνυμάτων που αναμένεται να κομίσει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα είναι «η επικαιροποίηση και συγκεκριμενοποίηση του αναπτυξιακού σχεδίου που έχει καταθέσει η Αθήνα, καθώς το EwG το έκρινε ημιτελές. Αναμένεται να προσφέρει τη βοήθεια των τεχνοκρατών της Κομισιόν, ώστε το σχέδιο να εγκριθεί τον Ιούνιο από το Eurogroup και η Ελλάδα να αποκτήσει την επιθυμητή "ιδιοκτησία" της μετά μνημονίου εποχής».
Πληροφορίες αναφέρουν ότι εντός της εβδομάδας οι δανειστές θα αποστείλουν δέσμη παρατηρήσεων επί του κειμένου, ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες κατά την παρουσίασή του στο Eurogroup της 27ης Απριλίου στη Σόφια, να υπάρξει θετική αποτίμηση από τους υπουργούς Οικονομικών.
Ενδιαφέρον έχουν και οι προβλέψεις της κυβέρνησης αναφορικά με τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα και οι οποίες ενσωματώνονται στο σχέδιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πήχης τίθεται πάνω από το 2%, την ώρα που άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ευρωπαϊκό σκέλος των δανειστών αναμένεται να προχωρήσει σε καθοδική αναθεώρηση των φετινών προβλέψεων στην περιοχή του 1,9%-2%. Σήμερα άλλωστε αναμένονται και οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ αναφορικά με τον ρυθμό ανάπτυξης, ενώ αύριο τα βλέμματα στρέφονται στις ανακοινώσεις για τις προβλέψεις πρωτογενών πλεονασμάτων την κρίσιμη τριετία 2018-20.
Στους κόλπους της κυβέρνησης υπάρχει προσδοκία βελτιωμένων εκτιμήσεων για τα πλεονάσματα από την πλευρά του Ταμείου, με την υπόμνηση ότι οι προβλέψεις του αποδείχθηκαν λανθασμένες την τελευταία τριετία ενώ και πέρυσι το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν υπερπολλαπλάσιο του στόχου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου