Σελίδες

Τρίτη 17 Απριλίου 2018

Handelsblatt: Στο Washington Group της Παρασκευής η προεργασία για το ελληνικό χρέος - Στις 27 Απριλίου η ανακοίνωση από το Eurogroup

Handelsblatt: Στο Washington Group της Παρασκευής η προεργασία για το ελληνικό χρέος - Στις 27 Απριλίου η ανακοίνωση από το Eurogroup

10:27 μμ, Δευτέρα 16 Απρ 2018
Στη συνάντηση που θα έχει την Παρασκευή, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ, το λεγόμενο Washington Group, αναμένεται να γίνει η προεργασία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, η οποία θα αποτελέσει τη βάση για την ανακοίνωση του Eurogroup στις 27 Απριλίου, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι αν το ΔΝΤ συμφωνήσει με την ανακοίνωση αυτή, θα αποφασίσει σε σύντομο διάστημα τη συμμετοχή του στη χρηματοδότηση της Ελλάδας με το ποσό των 1,6 δισ. ευρώ.
Στο Washington Group, που είναι άτυπο όργανο με θέμα συζήτησης την Ελλάδα, συμμετέχουν η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ο Κλάους Ρέγκλινγκ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ο Μπενουά Κερέ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι υπουργοί Οικονομικών των τεσσάρων μεγαλύτερων χωρών της Ευρωζώνης.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ένα πρόσωπο με ξεχωριστή σημασία θα συμμετέχει για πρώτη φορά στη συνάντηση της άτυπης αυτής ομάδας: Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, από τον οποίο θα θελήσουν τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας να μάθουν, αν είναι έτοιμος να προσφέρει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Μέχρι τώρα, ο Σολτς δεν άνοιγε τα χαρτιά του, αλλά αυτό δεν γίνεται πλέον, σημειώνει η εφημερίδα. Εν τω μεταξύ, προσθέτει, διαγράφεται μία δυνατή λύση. Την περασμένη Πέμπτη συνεδρίασε το Washington Group στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή του υφυπουργού του Σολτς, Γιεργκ Κούκιες. Σύμφωνα με πληροφορίες της Handelsblatt, στη συνάντηση αυτή τέθηκε επί τάπητος ένα ολόκληρο φάσμα πιθανών μέτρων, που θα επέτρεπαν στην Ελλάδα να σταθεί χρηματοδοτικά στα πόδιά της μετά το τέλος του προγράμματος βοήθειας τον Αύγουστο.
Στα μέτρα αυτά, τα οποία θα συζητηθούν και στην Ουάσιγκτον, στο περιθώριο της συνόδου του ΔΝΤ, περιλαμβάνεται και η επαναγορά ελληνικών ομολόγων περίπου 9,5 δισ. ευρώ που έχουν στην κατοχή τους η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και κεντρικές τράπεζες χωρών της Ευρωζώνης.
Με την επαναγορά των ομολόγων, η Αθήνα θα είχε σημαντική εξοικονόμηση τα επόμενα χρόνια, καθώς θα αντάλλασσε ακριβό χρέος με τις ευνοϊκές πιστώσεις του ESM (το επιτόκιό του είναι περίπου 1%). Αυτό μπορεί να γίνει, επειδή η Ελλάδα δεν έχει εξαντλήσει τα διαθέσιμα κεφάλαια τους τρίτου προγράμματος, άνω των 86 δισ. ευρώ. Η Ελλάδα έχει λάβει έως τώρα σχεδόν 46 δις. ευρώ και αναμένεται να λάβει άλλα 11 δισ. ευρώ έως το καλοκαίρι.
Η Handelsblatt αναφέρει ότι ορισμένοι στην ΕΚΤ φοβούνται την κατηγορία μίας σύμπραξης με το Eurogroup, κάτι που δεν θα συμβάδιζε καλά με την ανεξαρτησία της νομισματικής πολιτικής της. Για τον λόγο αυτό υπάρχει έναν εναλλακτικό μοντέλο, που προβλέπει την απόδοση στην Ελλάδα των κερδών (που έχουν οι κεντρικές τράπεζες) από τα ελληνικά ομόλογα. Αυτό, προσθέτει το δημοσίευμα, έχει και το πλεονέκτημα ότι κατά βούληση της γερμανικής κυβέρνησης και άλλων χωρών του Βορρά θα μπορούσαν οι πληρωμές στην Ελλάδα να συνδεθούν με όρους, όπως μικρότερες ιδιωτικοποιήσεις.
Εκτός από τα μέτρα αυτά, υπάρχει και η συμφωνία της Γαλλίας με τον ESM για τον μηχανισμό που θα συνδέει την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους με την ανάπτυξη της Ελλάδας, ο οποίος θα συζητηθεί τώρα και με τους άλλους εταίρους. Για τις λεπτομέρειες του μηχανισμού αυτού και των άλλων ελαφρύνσεων του χρέους γίνεται ακόμη διαπραγμάτευση.
Τέλος, η εφημερίδα σημειώνει ότι ο Σουλτς βρίσκεται, όπως και ο προκάτοχός του Σόιμπλε, σε μία δύσκολη θέση, καθώς θα πρέπει από τη μία πλευρά να παραχωρήσει εκτεταμένες ελαφρύνσεις για το ελληνικό χρέος, ώστε να ικανοποιηθεί το ΔΝΤ και να συμμετέχει, ενώ από την άλλη τα μέτρα δεν θα πρέπει να είναι τόσο δραστικά, καθώς κάτι τέτοιο δεν είναι δημοφιλές στην Ελλάδα.
Πηγή: enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου