Σελίδες

Πέμπτη 10 Μαΐου 2018

Ν.Καραμούζης: 5 αναπτυξιακοί καταλύτες για την ελληνική οικονομία

Ν.Καραμούζης: 5 αναπτυξιακοί καταλύτες για την ελληνική οικονομία

6:43 μμ, Τετάρτη 09 Μάι 2018
Τους πέντε αναπτυξιακούς καταλύτες ανέδειξε στην ομιλία του στην εκδήλωση της ΔιαΝΕΟσις και του ΣΒΒΕ Θεσσαλονίκης με τον τίτλο «Ανάπτυξη: Πέντε Δράκοι και Πέντε Καταλύτες» ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και πρόεδρος της Eurobank Νικόλαος Καραμούζης, ο οποίος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων και στα κακώς κείμενα του μοντέλου που εφαρμόσθηκε επί δεκαετίες στην ελληνική οικονομία και τα οποία οδήγησαν στην παρατεταμένη οικονομική κρίση.
Στους πέντε «δράκους» όπως τους χαρακτήρισε, οι οποίοι είναι διογκούμενα και αλληλένδετα μεταξύ τους προβλήματα και που το καθένα χωριστά και όλα μαζί από κοινού εγκλωβίζουν την οικονομία σε στασιμότητα και αποθαρρύνουν τις επενδύσεις.
Σύμφωνα με τον κ. Καραμούζη «οι πέντε σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές δομικές αλλαγές που συντελούνται σταδιακά στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, κυρίως ως αποτέλεσμα της βαθιάς κρίσης και των μεταρρυθμίσεων που υλοποιήθηκαν, σε συνδυασμό με την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων για την αντιμετώπιση των δράκων μπορούν να αποτελέσουν την κρίσιμη και ειδοποιό διαφορά για την οριστική επιστροφή της χώρας σε ισχυρή και διατηρήσιμη αναπτυξιακή τροχιά και οικονομική και κοινωνική κανονικότητα».
Στόχος, τόνισε ο πρόεδρος της ΕΕΤ και πρόεδρος της Eurobank, είναι να γίνει επιτέλους η Ελλάδα μια σύγχρονη, ανοικτή και ανταγωνιστική οικονομία αγοράς, με κοινωνική συνοχή, ένας τόπος ελκυστικός να ζεις, να εργάζεσαι, να παράγεις, να επενδύεις, να δημιουργείς.
Οι πέντε «δράκοι»
Τα πέντε διογκούμενα και αλληλένδετα προβλήματα, τα οποία πλήττουν την ελληνική οικονομία είναι:
- το μεγάλο δημοσιονομικό χρέος,
- το προβληματικό ασφαλιστικό σύστημα,
- το δυσλειτουργικό και αντιαναπτυξιακό φορολογικό πλαίσιο,
- τα δίδυμα προβλήματα πολυνομίας και κακονομίας και
- οι δυσλειτουργίες και καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης.
Μεταρρυθμίσεις
Ο Νικόλαος Καραμούζης επεσήμανε την ανάγκη ενός αξιόπιστου προγράμματος οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης που θα απελευθέρωνε τις υγιείς και παραγωγικές δυνάμεις της χώρας και θα συμπεριλάμβανε κρίσιμες μεταρρυθμίσεις:
- στο επιχειρηματικό και επενδυτικό περιβάλλον,
- στο φορολογικό σύστημα,
- στη δημόσια διοίκηση,
- στην ανταγωνιστική λειτουργία των αγορών,
- στο τραπεζικό σύστημα,
- στην κρατική γραφειοκρατία,
- στο ασφαλιστικό σύστημα, και
- στη δικαιοσύνη και τις ανεξάρτητες εποπτικές και ρυθμιστικές αρχές.
«Δεν πείσαμε τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών ότι θα είχε να επωφεληθεί από τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις, από μια λειτουργούσα, ανοικτή και ανταγωνιστική οικονομία αγοράς. Αποτέλεσμα, διογκώθηκε το κοινωνικό και οικονομικό κόστος προσαρμογής και καθυστέρησε επικίνδυνα η επιστροφή στην κανονικότητα και την ανάπτυξη», ανέφερε.
Οι 5 αναπτυξιακοί καταλύτες
Ο κ. Καραμούζης αναφέρθηκε στους πέντε αναπτυξιακούς καταλύτες που μπορούν να αποτελέσουν την κρίσιμη και ειδοποιό διαφορά για την οριστική επιστροφή της χώρας σε ισχυρή και διατηρήσιμη αναπτυξιακή τροχιά και οικονομική και κοινωνική κανονικότητα.
Ο Πρώτος Αναπτυξιακός Καταλύτης είναι η Ανάδειξη μιας Νέας Δυναμικής και Εξωστρεφούς Επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα.
H κρίση και οι μεταρρυθμίσεις, σε συνδυασμό με τις διεθνείς εξελίξεις στις αγορές και τις οικονομίες και την κατάρρευση της εγχώριας ζήτησης, ανέδειξαν μια νέα γενιά επιχειρηματιών, μια νέα ελληνική δυναμική επιχειρηματικότητα, ανθεκτική στις προκλήσεις των ανοικτών αγορών και του διεθνούς ανταγωνισμού.
Ο Δεύτερος Αναπτυξιακός Καταλύτης είναι η Συρρίκνωση του Οικονομικού Ρόλου του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα.
Ο ρόλος και η επιρροή του δημοσίου τομέα στην οικονομία, π.χ. στην ενέργεια, τις τράπεζες, τις υποδομές, τις μεταφορές, τις τηλεπικοινωνίες, που στο παρελθόν αποτελούσαν ατμομηχανή ανάπτυξης, περιορίζεται δραστικά, σε βαθμό πρωτοφανή για τη μεταπολεμική περίοδο.
Περιορίζεται δηλαδή ο ρόλος ενός κρατικοδίαιτου οικονομικού και κοινωνικού συστήματος, μιας προστατευμένης επιχειρηματικότητας, εθισμένης στο εύκολο κέρδος και στην απουσία διαφάνειας και ανταγωνισμού.
Ο Τρίτος Αναπτυξιακός Καταλύτης είναι ο Σταδιακός Παραγωγικός Μετασχηματισμός της Ελληνικής Οικονομίας.
Η οικονομική παραγωγική δομή της χώρας, λόγω της παρατεταμένης κρίσης και των μεταρρυθμίσεων υπόκειται σε ένα βαθύ μετασχηματισμό της οικονομικής αρχιτεκτονικής της, με σημαντική μετατόπιση παραγωγικών συντελεστών σε δυναμικότερους τομείς.
Δημιουργούνται υπό προϋποθέσεις νέες ευκαιρίες και επενδυτικές και παραγωγικές δυνατότητες για τη χώρα, σημείωσε ο κ. Καραμούζης.
Ο Τέταρτος Αναπτυξιακός Καταλύτης είναι ότι η Κοινωνία και το Πολιτικό Σύστημα Αλλάζουν, Γίνονται Σταδιακά πιο Φιλικά προς το Επιχειρείν, τις Ιδιωτικές Επενδύσεις, τις Ιδιωτικοποιήσεις και τη Μείωση του Οικονομικού Ρόλου του Κράτους.
Η υλοποίηση των τολμηρών μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται, προϋποθέτει τη διαμόρφωση ενός ισχυρού ηγετικού πόλου εξουσίας, μέσω ευρύτερων πολιτικών και κοινωνικών συναινέσεων, που θα δεσμευθεί να υλοποιήσει ένα τολμηρό αναπτυξιακό πρόγραμμα αλλαγών και παραγωγικής ανασυγκρότησης.
Αυτός ο ηγετικός πόλος εξουσίας θα πρέπει να πείσει την πλειοψηφία της κοινωνίας, ότι οι τολμηρές μεταρρυθμίσεις είναι η μόνη διέξοδος από την κρίση και την ατροφική ανάπτυξη, κυρίως δε να πειστεί η κοινωνία ότι θα αποκομίσει μέρισμα επιτυχίας, οφέλη από τη δημιουργία, μιας σύγχρονης ανοικτής, ανταγωνιστικής και δίκαιης, οικονομίας αγοράς.
Ο Πέμπτος Αναπτυξιακός Καταλύτης είναι η Διάδοση των Νέων Κοινωνικών και Παραγωγικών Αξιών.
Υπάρχει μια σαφής στροφή της κοινωνίας και κυρίως της νέας γενιάς προς τις οικονομικές και κοινωνικές αξίες που καθιστούν την οικονομία εύρωστη, δυναμική και παραγωγική και την κοινωνία συνεκτική και υπεύθυνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου