Σελίδες

Δευτέρα 7 Μαΐου 2018

Αφορολόγητο, αποδείξεις και τι ισχύει για τεκμήρια έως 9.500 ευρώ Όσα ορίζει σχετικά η νομοθεσία

Αφορολόγητο, αποδείξεις και τι ισχύει για τεκμήρια έως 9.500 ευρώ
Όσα ορίζει σχετικά η νομοθεσία
07 Μαι 2018 - 08:53
Picture 0 for Αφορολόγητο, αποδείξεις και τι ισχύει για τεκμήρια έως 9.500 ευρώ
Του Γιώργου Λαμπίρη

Προϋπόθεση για να κερδίσουν την έκπτωση φόρου, όσοι φορολογούνται με την κλίμακα μισθωτών ή συνταξιούχων, είναι να έχουν πραγματοποιήσει δαπάνες με πλαστικό χρήμα.

Εξαιρούνται ωστόσο οι αγορές περιουσιακών στοιχείων, όπως είναι αυτοκίνητα, σκάφη ή ακίνητα.

Σημειώνεται ότι από φέτος ενεργοποιήθηκε ο κωδικός 049 και ο κωδικός 050, ο οποίος αφορά στη συμπλήρωση όταν υπάρχουν εισοδήματα από τη σύζυγο. Πρακτικά ο κωδικός αυτός δεν είναι προσυμπληρωμένος, καθότι εμφανίστηκαν προβλήματα, στη διασύνδεση του τραπεζικού συστήματος με το σύστημα της ΑΑΔΕ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, μία σειρά στοιχείων να μην εμφανίζονται στους κωδικούς του φορολογούμενου.

Ωστόσο υπάρχει σχετική ένδειξη στις αποπληρωμές δανείων και στους τόκους καταθέσεων, ενώ η ίδια ένδειξη «Πατήστε Εδώ», εμφανίζεται και σε αυτή την περίπτωση. Έτσι, εμφανίζονται τα στοιχεία που έχει συλλέξει το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τις τράπεζες, για καταναλωτικές δαπάνες που πραγματοποίησε ο φορολογούμενος, ούτως ώστε να συμπληρωθεί ο εν λόγω κωδικός για το χτίσιμο του αφορολογήτου εφόσον λείπουν στοιχεία, όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο φοροτεχνικός Ηλίας Χατζηγεωργίου, στο πλαίσιο φορολογικού σεμιναριου της ΠΟΜΙΔΑ.  

Τι συμβαίνει σε περίπτωση υστέρησης σε σχέση με το ποσό του αφορολόγητου

Σε περίπτωση υστέρησης σε σχέση με το ποσό που απαιτείται από το υπουργείο Οικονομικών, ως όριο για το χτίσιμο του αφορολογήτου, εάν υπάρχουν αποδείξεις, οι οποίες αφορούν σε δαπάνες, που έχουν πραγματοποιηθεί με τη χρήση πλαστικού χρήματος, ο φορολογούμενος θα πρέπει να συμπληρώσει στον κωδικό 049 ή 050 με το ποσό που υπολείπεται. Σε περίπτωση ελέγχου, θα μπορέσει να το αποδείξει είτε προσκομίζοντας είτε την κίνηση του τραπεζικού του λογαριασμού, είτε οποιοδήποτε στοιχείο θα μπορέσει να στηρίξει το γεγονός, ότι πραγματοποιήθηκε δαπάνη για το ποσό αυτό με τη χρήση πλαστικού χρήματος.

Το ποσό των αποδείξεων με βάση το εισόδημα

Σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο νόμος:

Α.Όσοι έχουν εισόδημα έως 10.000 ευρώ, θα πρέπει να συλλέγουν αποδείξεις αντίστοιχες με το 10% του εισοδήματος για μισθωτούς, συνταξιούχους ή κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Β. Για όσους έχουν εισόδημα από 10.000 και 30.000 ευρώ το ποσοστό που θα πρέπει να καλύπτουν σε σχέση με το εισόδημά τους είναι 15% για περιπτώσεις μισθωτών, συνταξιούχων ή αγροτών.

Γ. Για εισόδημα, το οποίο υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ και αφορά σε έσοδα από μισθούς, συντάξεις ή αγροτικό επάγγελμα ως κύρια δραστηριότητα, για να πετύχει έκπτωση φόρου, θα πρέπει να έχει δαπανήσει 10% για τα πρώτα 10.000 ευρώ, 15% για ποσό 10.001 έως 30.000 ευρώ και 20% για εισόδημα από 30.001 ευρώ και να μην έχει πραγματοποιήσει δαπάνες που υπερβαίνουν τις 30.000 ευρώ.

Επιβάρυνση 22% για όσους δεν συγκεντρώνουν το αφορολόγητο

Για όσους δεν έχουν συλλέξει το απαιτούμενο ποσό δαπανών, η επιβάρυνση ανέρχεται σε ποσοστό 22% επί του ποσού, το οποίο δεν έχει συλλέξει ο φορολογούμενος.

Πότε ισχύουν και οι χειρόγραφες αποδείξεις

Σημειώνεται ότι οι φορολογούμενοι, οι οποίοι το 2017 εισοδήματα μέχρι 6.000 ευρώ από περιστασιακή απασχόληση και βαρύνονται με τεκμήρια διαβίωσης συνολικού ύψους μέχρι 9.500 ευρώ, θα φορολογηθούν τόσο για το πραγματικό εισόδημα όσο και για την προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων με τη φορολογική κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων. Έτσι, εάν κάποιος έχει εισόδημα 3.000 υπόλοιπα 6.500 θεωρούνται εισόδημα από μισθωτή υπηρεσία. Σε αυτή την περίπτωση ισχύουν και οι συναλλαγές με πλαστικό χρήμα, ενώ γίνονται δεκτές και οι χειρόγραφες αποδείξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου