Σελίδες

Δευτέρα 21 Μαΐου 2018

Κατά πόσο μπορεί να εφαρμοστεί η επιβολή προστίμου ανά εκπρόθεσμη ΜΥΦ Τι αναφέρει στα Φορολογικά Νέα πρόσωπο με γνώση του θέματος

Κατά πόσο μπορεί να εφαρμοστεί η επιβολή προστίμου ανά εκπρόθεσμη ΜΥΦ
Τι αναφέρει στα Φορολογικά Νέα πρόσωπο με γνώση του θέματος
18 Μαι 2018 - 08:46
Picture 0 for Κατά πόσο μπορεί να εφαρμοστεί η επιβολή προστίμου ανά εκπρόθεσμη ΜΥΦ
Του Γιώργου Λαμπίρη

Καθησυχαστικές εμφανίζονταν πηγές με γνώση του θέματος μιλώντας στα Φορολογικά Νέα, αναφορικά με το θέμα των προστίμων, το οποίο σχετίζεται με τις εκπρόθεσμες αρχικές δηλώσεις πελατών – προμηθευτών καθώς και με τις εκπρόθεσμες τροποποιητικές.

Χαρακτηριστική μάλιστα ήταν η τοποθέτησή τους στο ερώτημά μας κατά πόσο θα αποσταλλούν ραβασάκια στους υπόχρεους, οι οποίοι προχώρησαν στην υποβολή εκτός προθεσμιών, λέγοντας ότι πρόκειται για μία διαδικασία, η οποία βρίσκεται σε ισχύ από το 2014 – νομοθετικά - και έως και αυτή τη στιγμή δεν έχει επιβληθεί κανενός είδους πρόστιμο για εκπρόθεσμες υποβολές ΜΥΦ.

Το ίδιο πρόσωπο μάλιστα έφερε στο προσκήνιο περιπτώσεις υπόχρεων, οι οποίοι δεν προβαίνουν στην υποβολή των συγκεντρωτικών, ενώ έφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα έναν επιχειρηματία, ο οποίος ευρισκόμενος υπό ασφυκτική οικονομική πίεση λόγω χρεών, αδυνατούσε να πληρώσει ακόμα και το πρόστιμο για ένα από τα τρίμηνα, καθότι είχε καταθέσει εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση ο λογιστής του, λέγοντας μάλιστα ότι «δεν είναι ο μόνος».

Πρόκειται για ένα πεδίο, στο ο οποίο η φορολογική αρχή μέχρι στιγμής έχει επιδείξει και επιδεικνύει όπως φαίνεται ανοχή, δεδομένων των συγκυριών που επικρατούν στο επιχειρείν, όπου αρκετές εταιρείες κινούνται ανάμεσα σε συμπηγάδες. Έσπευσε μάλιστα να υποβαθμίσει την ανησυχία που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, σημειώνοντας ότι τόσο η επικύρωση προστίμου ύψους 200 ευρώ από πλευράς της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών για υπόθεση της ΔΟΥ Περιστερίου, όσο και η ανακοίνωση της ΑΑΔΕ, η οποία ακολούθησε, αποτελούν κατά κύριο λόγο μοχλό πίεσης για εκείνους, οι οποίοι είτε δεν υποβάλλουν τις ΜΥΦ καθόλου, είτε τις υποβάλλουν εκπρόθεσμα.

Στάθηκε μάλιστα στο γεγονός, ότι το συνολικό ποσό των ληξιπρόθεσμων οφειλών κινείται σωρευτικά στα 101,6 δισεκατομμύρια ευρώ έως και το Μάρτιο, παρουσιάζοντας συνεχώς αυξητικές τάσεις από μήνα σε μήνα, την ίδια στιγμή που οι χαρακτηριζόμενες ως ανεπίδεκτες είσπραξης οφειλές, ανέρχονται στα 14 δισ. αυξανόμενες επίσης από μήνα σε μήνα. Τι θα σήμαινε η επιβολή ενός ακόμα προστίμου; Κατά τον ίδιο μία τιμωρητική διαδικασία με αμφίβολα αποτελέσματα, η οποία θα μπορούσε να αποφέρει κυρίως εκνευρισμό και ταυτόχρονα επιπλέον ανείσπρακτα ποσά για τα κρατικά ταμεία.

Το ίδιο πρόσωπο επισήμανε τέλος, ότι η πιθανότερη κατάληξη στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι η επιβολή ενός προστίμου εφάπαξ για το σύνολο του έτους, το οποίο θα ανέρχεται στα επίπεδα των 100 ευρώ και όχι η επιβολή προστίμου 100 ευρώ ανά τρίμηνο για κάθε εκπρόθεσμη υποβολή ΜΥΦ, είτε αρχικής είτε τροποποιητικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου