Σελίδες

Τετάρτη 2 Μαΐου 2018

Έκθεση ΟΟΣΑ: Σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας - Πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες

Έκθεση ΟΟΣΑ: Σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας - Πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες




ΟΟΣΑ - Η ελληνική οικονομία ανακάμπτει. Η βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους, η αντιμετώπιση της φτώχειας και η τόνωση των επενδύσεων είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της θετικής δυναμικής.

Μετά από σημαντικές μεταρρυθμίσεις, η ανάκαμψη της Ελλάδας από την βαθιά οικονομική ύφεση επιταχύνεται τελικά, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ. Η οικονομική ανάπτυξη οδηγείται από τις εξαγωγές. Οι μεταρρυθμίσεις της αγοράς εργασίας έχουν βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα και συμβάλλουν στη δημιουργία  θέσεων εργασίας. Η αύξηση του ΑΕΠ αναμένεται να ενισχυθεί, παραμένοντας πάνω από 2% το 2018 και το 2019.

Στην πρόσφατη Οικονομική Έρευνα της Ελλάδας, ο ΟΟΣΑ αναγνωρίζει την αξιοσημείωτη μεταρρυθμιστική προσπάθεια των τελευταίων δύο ετών. Η μελέτη υπογραμμίζει ότι η αξιοπιστία των δημόσιων οικονομικών ενισχύθηκε σημαντικά μετά από μια άνευ προηγουμένου δημοσιονομική εξυγίανση, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών στις προοπτικές της χώρας.

Παρά τις θετικές αυτές εξελίξεις, η ανεργία, η φτώχεια και η ανισότητα παραμένουν υψηλές, οι μισθοί είναι χαμηλοί, οι επενδύσεις παραμένουν υποτονικές και η παραγωγικότητα συνεχώς μειώνεται. 
Ταυτόχρονα, η δημόσια διοίκηση εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις όσον αφορά την αποτελεσματικότητα και ενώ η είσπραξη των φόρων έχει βελτιωθεί, η φοροαποφυγή είναι ευρέως διαδεδομένη.
Η αντιμετώπιση αυτών και άλλων προκλήσεων θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη συνέχιση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας.

Παρουσιάζοντας την έρευνα στην Αθήνα, μαζί με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ, Άγγελος Γκρούτζα δήλωσε: "Οι μεταρρυθμίσεις που πραγματοποίησε η Ελλάδα έχουν αρχίσει τελικά να αποφέρουν καρπούς. Είναι ένα εντυπωσιακό επίτευγμα. Με τα ενισχυμένα δημόσια οικονομικά και ένα πολύ βελτιωμένο μακροοικονομικό πλαίσιο, η αντιμετώπιση της φτώχειας και η αύξηση του βιοτικού επιπέδου αποτελεί προτεραιότητα. "

Για να επιτευχθεί αυτό, θα είναι απαραίτητο να μειωθούν τα τρωτά σημεία, αναφέρει η έκθεση.
Τα υψηλά επίπεδα δημόσιου χρέους και τα επισφαλή δάνεια στο τραπεζικό σύστημα καθιστούν τις οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας ιδιαίτερα ευαίσθητες σε κραδασμούς όπως η βραδύτερη ανάπτυξη μεταξύ των εμπορικών εταίρων ή η αύξηση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους μετά το τέλος του προγράμματος στήριξης σταθερότητας τον Αύγουστο του 2018.

Η επιπρόσθετη αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, όπως απαιτείται, και η συνέχιση της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών, θα μείωνε αυτές τις ευπάθειες και θα ενίσχυε την εμπιστοσύνη.

Θα πρέπει επίσης να υποστηριχθεί η δημιουργία θέσεων εργασίας και, ως εκ τούτου, να μειωθεί η φτώχεια. Αν και η απασχόληση ανακάμπτει, ένα μεγάλο μερίδιο των θέσεων εργασίας είναι προσωρινής ή μερικής απασχόλησης, με αποτέλεσμα πολλοί εργαζόμενοι να κερδίζουν λιγότερα από τον κατώτατο μισθό.

Η βελτίωση των δεξιοτήτων των εργαζομένων και η διασφάλιση της κάλυψης των αναγκών τους στο χώρο εργασίας, ενισχύοντας ταυτόχρονα τα κίνητρα των επιχειρήσεων να επενδύουν και να καινοτομούν, είναι ζωτικής σημασίας για την αύξηση των μισθών και τη μείωση της φτώχειας των εργαζομένων.

Ο ΟΟΣΑ συνιστά την καθιέρωση συλλογικών διαπραγματεύσεων για τις μισθολογικές αυξήσεις που καλύπτουν τις ευρείες συνθήκες εργασίας, διατηρώντας παράλληλα την ευελιξία του ισχύοντος συστήματος διαπραγματεύσεων για τις μισθολογικές αυξήσεις, ώστε οι συμφωνίες να μπορούν να προσαρμοστούν σε διαφορετικούς τύπους και μεγέθη επιχειρήσεων. Η συνεχής επαγγελματική κατάρτιση είναι επίσης απαραίτητη για τη βελτίωση της ικανότητας των εργαζομένων να βρουν εργασία και να αυξήσουν το εισόδημά τους.

Η αύξηση της φτώχειας κατά τη διάρκεια της κρίσης ήταν ιδιαίτερα δραματική στους νέους. Τα κοινωνικά προγράμματα - εκτός από τις συντάξεις - είναι γενικά ανεπαρκή. Η έρευνα, ωστόσο, αναφέρει ότι οι μεταρρυθμίσεις του 2017 και του 2018 για την παγίωση και την ενίσχυση των οικογενειακών παροχών αποτελούν σημαντική πρόοδο για τη βελτίωση της στοχοθέτησης των προγραμμάτων σε όσους έχουν ανάγκη. Η ανάπτυξη του εγγυημένου ελάχιστου εισοδήματος και η παροχή σχολικών γευμάτων αποτελούν επίσης σημαντικά βήματα για την καλύτερη προστασία των φτωχών νοικοκυριών.

Η έρευνα αναφέρει επίσης ότι η κυβέρνηση πρέπει να στηριχθεί στις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις για την ανάκαμψη των επενδύσεων.
Η συνέχιση της καταπολέμησης της διαφθοράς και η ενίσχυση της δημόσιας διοίκησης θα βελτιώσουν το επιχειρηματικό περιβάλλον, θα ενισχύσουν το κράτος δικαίου και θα αυξήσουν την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση.

Η επισκόπηση της οικονομικής έρευνας, με τα κύρια συμπεράσματα, είναι ελεύθερα προσβάσιμη στον ιστοτόπο του ΟΟΣΑ στη διεύθυνση: http://www.oecd.org/greece/economic-survey-greece.htm.




https://www.taxheaven.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου