Σελίδες

Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

Μάχη σε πέντε μέτωπα για το οικονομικό επιτελείο

Μάχη σε πέντε μέτωπα για το οικονομικό επιτελείο

Έρχεται η ώρα της αλήθειας για τον ΕΝΦΙΑ. Τρέχει ο χρόνος για την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου αλλά και την καταβολή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου. Στις 4 Ιουνίου ανακοινώνει η ΕΛΣΤΑΤ την ανάπτυξη το α' τρίμηνο.
Συμβιβασμούς με τους δανειστές για τις αντικειμενικές αξίες ακινήτων και τον ΕΝΦΙΑ έως και τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου θα επιδιώξει η κυβέρνηση, πριν την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου με το οποίο θα ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση της συντριπτικής πλειονότητας των προαπαιτουμένων της τέταρτης αξιολόγησης.
Οι δανειστές έφυγαν από την Αθήνα ανακοινώνοντας την επίτευξη Staff Level Agreement, το οποίο όμως ακόμα δεν έχει επισήμως αναρτηθεί (γνωστοποιήθηκε μόνο το επικαιροποιημένο μνημόνιο). Πληροφορίες αναφέρουν ότι λείπουν ορισμένα κομμάτια του, μεταξύ των οποίων και τι ακριβώς θα συμβεί με τις αντικειμενικές αξίες και τον ΕΝΦΙΑ.
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι το αποτέλεσμα της πολύμηνης προσπάθειας προσαρμογής των νέων τιμών όσο το δυνατό πιο κοντά στις εμπορικές αξίες έχει βγάλει, για την πλειοψηφία των τιμών ζώνης, αυξήσεις. Η εφαρμογή τους, σε μία δοκιμαστική εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ εντός των επόμενων ημερών, θα είναι αυτή που θα υποδείξει και τις τελικές αποφάσεις, με τη ζυγαριά να γέρνει προς την αύξηση του αφορολογήτου στον συμπληρωματικό φόρο (σήμερα 200.000 ευρώ και εξετάζεται το όριο των 250.000 ευρώ), καθώς κρίνεται πολύ δύσκολη η προσαρμογή των συντελεστών βασικού φόρου, ώστε να μη διαταραχθεί το αποτέλεσμα βεβαιωμένων εσόδων.
Ο ΕΝΦΙΑ (βασικός και συμπληρωματικός φόρος) βεβαιώνει τα τελευταία χρόνια κάτι λιγότερο από 3,2 δισ. ευρώ και εξαιτίας της χαμηλότερης εισπραξιμότητας, στο ταμείο καταλήγουν 2,650 δισ. ευρώ. Αυτά τα έσοδα έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση πως θα διατηρήσει αμετάβλητα.
Εάν οι νέες τιμές οδηγήσουν, όμως, σε πολλαπλάσια βεβαίωση φόρου κατά τη δοκιμαστική εκκαθάριση, τότε εξετάζεται αύξηση του αφορολογήτου ή/και σταδιακή προσαρμογή των νέων τιμών σε ορίζοντα διετίας. Ούτως ή άλλως, κατά την επικαιροποίηση του Μνημονίου, προβλέπεται η δημιουργία Ειδικής Διεύθυνσης Αντικειμενικών Αξιών στο υπουργείο Οικονομικών, έργο της οποίας θα είναι η διαρκής προσαρμογή των αντικειμενικών στα δεδομένα της αγοράς.
Το στοίχημα του ΕΝΦΙΑ και των νέων αντικειμενικών θα πρέπει να έχει κλείσει έως τις 14 Ιουνίου, αλλά για να συμβεί αυτό οι πολιτικές αποφάσεις θα πρέπει να περιληφθούν στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο έως το τέλος της άλλης εβδομάδας.
Νωρίτερα, στις 4 Ιουνίου, η ΕΛΣΤΑΤ αποκαλύπτει τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για το πρώτο τρίμηνο του έτους. Ανεπισήμως, το υπουργείο Οικονομικών έχει χαμηλώσει τον πήχη στο 2,3% του ΑΕΠ από 2,5% που προέβλεπε ο προϋπολογισμός για το 2018 και με το υπό κατάθεση Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2019-22, αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ έχει προσδιορίσει τον στόχο σε 2%-2,1%. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ευρωπαϊκό σκέλος των δανειστών ανεπισήμως έχει κάνει λόγο για 1,7%, ενώ την ερχόμενη Τετάρτη ο ΟΟΣΑ δίνει στη δημοσιότητα τις νεότερες προβλέψεις του.
Οι αναπτυξιακές προοπτικές του 2018 είναι καθοριστικές για την επίτευξη του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος (όλοι οι δανειστές συμφωνούν ότι φέτος «πιάνεται» το 3,5% του ΑΕΠ), αλλά πηγές του ΔΝΤ έλεγαν τις προηγούμενες ημέρες ότι στη βάση των ανακοινώσεων της ΕΛΣΤΑΤ θα κριθούν οι τελικές απαιτήσεις του Ταμείου σχετικά με το αφορολόγητο.
Το ΔΝΤ, εξαιτίας των διαφωνιών με το Βερολίνο στο ζήτημα του χρέους, εμφανίζεται με το ένα πόδι εκτός του ελληνικού προγράμματος (ο χρόνος τελειώνει στο τέλος του μήνα για ενεργοποίηση του προγράμματος, έχει διαμηνύσει), αλλά τίποτα δεν έχει κριθεί αναφορικά με τον ρόλο που θα έχει στη μεταμνημονιακή περίοδο. Ελληνικές πηγές αποκλείουν το ενδεχόμενο να ζητήσει τελικά διπλή μείωση συντάξεων και αφορολογήτου το ΔΝΤ για το 2019.

Αγώνας δρόμου

Στην ίδια ημερομηνία, 4 Ιουνίου, όπως ανακοινώθηκε μετά το τελευταίο Eurogroup, οι δανειστές περιμένουν τα στοιχεία για την πορεία εξόφλησης ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του ελληνικού δημοσίου έως τον Απρίλιο, προκειμένου να ληφθούν οι αποφάσεις για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ, η οποία εκκρεμεί από τον περασμένο Μάρτιο. Προϋποθέσεις για την εκταμίευση της δόσης είναι η μείωση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου και η ομαλή διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών σε πανελλαδικό επίπεδο.
Η διαθεσιμότητα της δόσης λήγει, όπως επανέλαβε την περασμένη Πέμπτη ο Κλάους Ρέγκλινγκ, στις 15 Ιουνίου και είναι προφανές ότι καμία εμπλεκόμενη πλευρά δεν θα ήθελε να υπάρξει απώλειά της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου