Σελίδες

Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

Ερχεται «μπαράζ» επιστροφών φόρου και… ελέγχων

Ερχεται «μπαράζ» επιστροφών φόρου και… ελέγχων

Την εξόφληση όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών και των επιστροφών φόρων «υπόσχονται» οι αρχές ως το τέλος του προγράμματος. Τρέχει παράλληλα φοροκυνηγητό για τη συγκέντρωση εσόδων. Ποιοι είναι πρώτοι στο στόχαστρο.
Αν η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων τηρήσει τους στόχους της, στις 31 Αυγούστου 2018 δεν θα υπάρχει κανένας φορολογούμενος στον οποίο το δημόσιο θα χρωστά για πάνω από 90 ημέρες επιστροφή φόρου.
Κρίνοντας από την κατάσταση που επικρατεί επί δεκαετίες, με επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα να περιμένουν ακόμα και χρόνια για να τους επιστρέψει ή έστω να τους συμψηφίσει με άλλες οφειλές το δημόσιο χρήματα τα οποία τους οφείλει, μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «θαύμα». Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, στο τέλος Μαρτίου οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων ανέρχονταν σε 675 εκατ. ευρώ και αν αθροιστούν με τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου προς ιδιώτες, ο λογαριασμός φτάνει τα 3,4 δισ. ευρώ.
Στο επιχειρησιακό σχέδιο του 2018, το οποίο δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, τονίζεται ότι η ΑΑΔΕ στοχεύει σε «εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων επιστροφών (για όλα τα φορολογικά αντικείμενα) και τακτοποίηση των σχετικών τίτλων πληρωμής σε ποσοστό 100% ως προς το πλήθος και το ποσό, ώστε στις 31 Αυγούστου 2018 να μην υφίστανται εκκρεμείς επιστροφές φόρου άνω των 90 ημερών από την ημερομηνία υποβολής του αιτήματος έως και την τακτοποίηση του τίτλου πληρωμής».
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι η πλήρης εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων είναι εφικτή έως το τέλος του προγράμματος, ενώ η ΑΑΔΕ δεσμεύεται πως θα μηδενίσει το κοντέρ των εκκρεμών επιστροφών φόρων. Τους επόμενους μήνες θα «βρέχει» λεφτά στην οικονομία.
Την ίδια ώρα, όμως, θα «βρέχει» και ελέγχους, κατασχέσεις και κάθε άλλο πρόσφορο μέτρο αναγκαστικής είσπραξης, για να πάψει η αντίστροφη διόγκωση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των ιδιωτών προς το δημόσιο.
Το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ αποκαλύπτει ανελέητο φοροκυνηγητό, με περισσότερους από 110.000 ελέγχους, σαρωτικές και αυτοματοποιημένες διαδικασίες κατασχέσεων και περισσότερες από 100.000 τηλεφωνικές κλήσεις σε φορολογούμενους για άμεση συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις τους.
Με βάση τους στόχους, ο εισπρακτικός μηχανισμός θα τρυπώσει στους τραπεζικούς λογαριασμούς του 59% των οφειλετών που είναι ανοιχτοί σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, ενώ εξακολουθεί να αναζητείται έως το τέλος του έτους ένας τρόπος απλούστερων διαδικασιών «πρόσβασης» στις τραπεζικές θυρίδες.
Παράλληλα προωθείται η διασύνδεση του Taxis με το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ για την παρακολούθηση της μισθωτής εργασίας, αλλά και με το πληροφοριακό σύστημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για τον έλεγχο των κινήσεων σε χρηματιστηριακά προϊόντα. Αντίστοιχη διασύνδεση προωθείται και με το σύστημα του Κτηματολογίου για λήψη πληροφοριών ιδιοκτησίας. Για το περιβόητο ηλεκτρονικό Περιουσιολόγιο, τα νεότερα προβλέπουν αναβολή μέχρι το τέλος του 2020.
Στο μάτι των ελεγκτών της ΑΑΔΕ, όπως προκύπτει από το επιχειρησιακό σχέδιο, μπαίνουν μεταξύ άλλων:
- Φορολογούμενοι που υποβάλλουν μηδενικές φορολογικές δηλώσεις ενώ ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα.
- Φορολογούμενοι μεγάλου πλούτου και μεγάλες επιχειρήσεις. Θα διενεργηθούν πάνω από 1.000 έλεγχοι.
- Ξενοδοχειακές επιχειρήσεις/καταλύματα, τουριστικά σκάφη αναψυχής, ελαιοτριβεία, πρατήρια υγρών καυσίμων, επιχειρήσεις που σχετίζονται με έναρξη δραστηριότητας σε γειτονικές χώρες, επιχειρήσεις που σχετίζονται με εντοπισμό παράνομου λογισμικού ως προς την έκδοση φορολογικών στοιχείων με στόχο τον εντοπισμό παραβατικότητας τουλάχιστον στο 30% αυτών.
- Υποθέσεις που αφορούν απάτη στον ΦΠΑ.
- Εξαφανισμένους εμπόρους με στόχο την απενεργοποίηση τουλάχιστον 50 ΑΦΜ.
- Τουλάχιστον 230 ΑΦΜ που ελέγχονται κατόπιν εισαγγελικών παραγγελιών.
- Επιχειρήσεις που μετέφεραν την έδρα τους σε γειτονικές χώρες αλλά και επιχειρήσεις με πειραγμένες ταμειακές μηχανές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου