Σελίδες

Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

Τι γίνεται με τις αντικειμενικές αξίες Πινγκ πονγκ μεταξύ θεσμών- υπουργείου ο ΕΝΦΙΑ

Με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά, καθώς μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να αναρτήσει τους πίνακες με τις νέες αντικειμενικές αξίες, η κυβέρνηση απέστειλε νέα πρόταση στους δανειστές ως προς το τι πρόκειται να ισχύσει σχετικά με τη φορολογία των ακινήτων. 
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές του Documento, οι νέες αντικειμενικές αξίες θα επηρεάσουν όλους τους φόρους και τα τέλη που συνοδεύουν τα ακίνητα (π.χ. ΕΝΦΙΑ, μεταβιβάσεις, κληρονομιές) μόνο για φέτος και ενδεχομένως το 2018.
Η πρόταση του οικονομικού επιτελείου είναι οι νέες τιμές να εφαρμοστούν για το σύνολο των φόρων και τελών με μια ήπια προσαρμογή, δύο ή και περισσότερων ετών, όπως τονίζουν επί λέξει από το ΥΠΟΙΚ. Για παράδειγμα, αν μια τιμή ζώνης που σήμερα είναι στα 1.200 ευρώ το τ.μ. αυξηθεί στα 1.500 ευρώ, η νέα τιμή να ισχύσει για τις αγοραπωλησίες αλλά ειδικά και κατ’ εξαίρεσή για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ να εφαρμοστεί μικρότερη τιμή ζώνης, π.χ. 1.300 ευρώ. Το σχέδιο αυτό θα επιτρέψει τη σταδιακή αύξηση του ΕΝΦΙΑ σε διάστημα δύο ή τριών ετών.
Σε κάθε περίπτωση, η εν λόγω πρόταση πρέπει να περάσει από τη σήτα των θεσμών προτού ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση, δεδομένου ότι με τις νέες αντικειμενικές αξίες, που βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της επεξεργασίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες, δεν έχει ξεκαθαριστεί αν επιτυγχάνεται ο στόχος της βεβαίωσης των 3,2 δισ. ευρώ το 2018.
Σημειωτέον ότι ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η δοκιμαστική εκκαθάριση με το σύνολο των νέων τιμών ζώνης σε όλη την επικράτεια, αποτέλεσμα κυρίως των διαρκών διαπραγματεύσεων μεταξύ υπουργείου Οικονομικών και θεσμών. Αυτό θα γίνει, όπως υποστηρίζουν στελέχη του υπουργείου, αφενός όταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος των νέων τιμών από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΟΙΚ που έχουν αναλάβει το σχετικό έργο, αφετέρου αφού δοθούν συγκεκριμένες οδηγίες από την πολιτική ηγεσία.
Δύο διαφορετικές εκκαθαρίσεις
Πηγές της φορολογικής διοίκησης υποστηρίζουν στο Documento ότι θα πραγματοποιηθούν δύο διαφορετικές εκκαθαρίσεις. Η πρώτη εκκαθάριση θα αφορά το 2018 και τις χαμηλότερες αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες προκειμένου να διαπιστωθεί εάν το αποτέλεσμα δίνει 3,2 δισ. ευρώ (από βεβαιώσεις φόρων), ενώ θα γίνει ακόμη μία με τις αντικειμενικές αξίες του 2019 για να διαπιστωθεί επίσης το ποσό που θα προκύψει. Στην περίπτωση που το 2019 η βεβαίωση, για παράδειγμα, φτάσει τα 3,6 δισ. ευρώ, στις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας είναι να αυξηθεί το αφορολόγητο του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ από τις 200.000 ευρώ στις 250.000 ευρώ. Προς το παρόν, όλα αυτά είναι υποθέσεις εργασίας, καθώς εκκρεμούν η τοποθέτηση και το πράσινο φως εκ μέρους των θεσμών, οι οποίοι ενδιαφέρονται κυρίως:
* Το τελικό αποτέλεσμα να δίνει τουλάχιστον 3,2 δισ. ευρώ.
* Να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω οι μεσαίες και υψηλές τάξεις που έχουν σηκώσει τα τελευταία χρόνια το μεγαλύτερο τμήμα της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Στο επικαιροποιημένο μνημόνιο που δόθηκε στη δημοσιότητα ξημερώματα της περασμένης Πέμπτης οι δανειστές επισημαίνουν σε σχετική παράγραφο την εκκρεμότητα που υπάρχει με τις αντικειμενικές αξίες και πώς αυτές θα επηρεάσουν τη φορολογία των ακινήτων. Συγκεκριμένα, δεν ρίχνει φως στη λύση της εξίσωσης των αντικειμενικών αξιών και των πιθανών αλλαγών στον ΕΝΦΙΑ. Τονίζεται ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται, προκειμένου να ξεκαθαριστεί εάν θα προχωρήσει η εναλλακτική της σταδιακής αύξησης των αντικειμενικών σε ορίζοντα διετίας ώστε να μη φουσκώσουν υπέρμετρα τα ραβασάκια του ΕΝΦΙΑ. Ενδεικτικό των διαπραγματεύσεων της τελευταίας στιγμής άλλωστε είναι το γεγονός ότι έως και αργά το βράδυ της περασμένης Πέμπτης κυβέρνηση και θεσμοί χτένιζαν το κείμενο του SLA (συμφωνία σε επίπεδο κλιμακίων), παρά το γεγονός ότι η επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο ανακοινώθηκε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου.
Προαπαιτούμενο
Το επικαιροποιημένο μνημόνιο θέτει ως προαπαιτούμενο (η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι όλα τα προαπαιτούμενα θα έχουν ικανοποιηθεί έως τις 14 Ιουνίου) την ευθυγράμμιση αντικειμενικών και εμπορικών αξιών μέσω νομοθεσίας, αν χρειαστεί, αλλά και τη δημιουργία μόνιμης μονάδας στο υπουργείο Οικονομικών η οποία θα επικαιροποιεί διαρκώς τις αντικειμενικές.
Στο δεύτερο σκέλος του συγκεκριμένου προαπαιτούμενου ορίζεται ότι «οι αρχές θα νομοθετήσουν την προσαρμογή των συντελεστών και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, αν χρειαστεί, με τρόπο που δεν θα μεταβάλλει τα έσοδα του ΕΝΦΙΑ, ώστε τα εκκαθαριστικά του φόρου να εκδοθούν τον Αύγουστο». Παράλληλα οι αρχές θα αξιολογήσουν την εφαρμογή του φόρου κεφαλαιουχικών κερδών στην αγορά ακινήτων και θα υιοθετήσουν, αν χρειαστεί, νομοθεσία εντός Μαΐου.
Σταύρος Κ. Χαρίτος

Δημοσίευση
31.05.2018 | 07:05

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου