Σελίδες

Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

Ποιες δαπάνες δίνουν έκπτωση για επιστημονική και τεχνολογική έρευνα Προϋποθέσεις για τον προσδιορισμό τους

Ποιες δαπάνες δίνουν έκπτωση για επιστημονική και τεχνολογική έρευνα
Προϋποθέσεις για τον προσδιορισμό τους
16 Μαι 2018 - 09:06
Picture 0 for Ποιες δαπάνες δίνουν έκπτωση για επιστημονική και τεχνολογική έρευνα
Του Γιώργου Λαμπίρη

Σε ισχύ τίθενται για πρώτη φορά από τις φετινές φορολογικές δηλώσεις οι διατάξεις που έφερε η κοινή υπουργική απόφαση 109343/12/2017, αντικαθιστώντας απόφαση του 1987, αναφορικά με τα κριτήρια που αφορούν στον χαρακτηρισμό των δαπανών ως επιστημονικής και τεχνολογικής δαπάνης. Θυμίζουμε ότι οι συγκεκριμένες διατάξεις ισχύουν από το 2017 και ύστερα.

Ως δραστηριότητας επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας, θεωρούνται όλες οι εργασίες που πραγματοποιούνται σε συστηματική βάση με σκοπό την αύξηση του αποθέματος της γνώσης και τη χρήση του για την επινόηση νέων εφαρμογών.

Επί της ουσίας οι δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων και ισχύει για όλα τα φυσικά και τα νομικά πρόσπωα, τα οποία πραγματοποιούν τις συγκεκριμένες δαπάνες, είτε τηρούν απλογραφικά, είτε τηρούν διπλογραφικά βιβλία.

Για να προσδιοριστεί ο δαπάνη ΕΤΕ, θα πρέπει να αφαιρεθούν πιθανές επιχορηγήσεις που έχουν δοθεί στην επιχείρηση για την πραγματοποίηση των σχετικών ερευνών.

Η έκπτωση του 30% επί των υπόψη δαπανών διενεργείται από τα καθαρά κέρδη εξωλογιστικά με την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος

Παράδειγμα

Υποθέτουμε ότι το αρχικό ποσό δαπάνης ανέρχεται σε 500.000 ευρώ και έχει δοθεί επιχορήγηση ύψους 100.000 ευρώ.

500.000-100.000= 400.000

Σε αυτή την περίπτωση η δαπάνη που βαρύνει την επιχείρηση ανέρχεται στις 400.000 ευρώ.

Για να προσδιορίσουμε την επιπλέον εκπιπτόμενη δαπάνη εφαρμόζουμε το συντελεστή του 30%.

Το ποσό που προκύπτει ως επιπλέον εκπιπτόμενη δαπάνη είναι 120.000 ευρώ.

Οι δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας

Η επιστημονική και τεχνολογική έρευνα διακρίνεται σε τρεις διαφορετικούς τύπους:

-Βασική έρευνα

-Εφαρμοσμένη έρευνα

-Πειραματική ανάπτυξη

Oι δαπάνες που χαρακτηρίζονται επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας:

-Οι δαπάνες αγοράς εξοπλισμού και οργάνων εργαστηριακής υποδομής για ερευνητικούς σκοπούς. Στις δαπάνες αυτές περιλαμβάνονται και έξοδα εγκατάστασης του εξοπλισμού ή μεταφορικά.

-Λειτουργικά έξοδα που προκύπτουν από τη μίσθωση χώρου για τη διενέργεια των ερευνών, καθώς και τα έξοδα σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, ηλεκτροδοτησης και υδροδότησης.

-Δαπάνες αγοράς, επισκευής, συντήρησης ή ανακαίνισης κτιρίων με σκοπό την υλοποίηση προγραμμάτων επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας.

-Δαπάνες μισθοδοσίας

-Δαπάνες μετακίνησης στο εσωτερικό και στο εξωτερικό για συμμετοχή σε ημερίδες και σεμινάρια, συνεργασία με άλλους επιστημονικούς φορείς στο πλαίσιο του επιστημονικού έργου.

-Αγορά χρήσης λογισμικού για τη διενέργεια της έρευνας.

-Ανάθεση εργασιών σε εξωτερικούς συνεργάτες όπως ιδιωτικά εργαστήρια, δημόσια ερευνητικά κέντρα και εργαστήρια για την υλοποίηση καθορισμένου επιστημονικού υποστηρικτικού έργου. Οι δαπάνες υπεργολαβίας σε αυτή την περίπτωση δεν μπορού να υπερβαίνουν το 70% του συνολικού προϋπολογισμού του έργου.

-Δαπάνες πρόσβασης και σύνδεσης σε βάσεις δεδομένων, ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες και πηγές παροχής εξειδικευμένου γνωστικού υλικού. Προϋπόθεση αποτελεί οι δαπάνες αυτές να είναι συναφείς με το αντικείμενο της επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας.

Ποιες δαπάνες εξαιρούνται

Δεν αποτελούν δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας οι αμοιβές στελεχών του διοικητικού συμβουλίου, των μετόχων, των εταίρων, των διαχειριστών της επιχείρησης, η οποία πραγματοποιεί την έρευνα, καθώς και αντίστοιχα στελέχη σε συνδεδεμένες επιχειρήσεις, καθώς και όσοι κατείχαν τις συγκεκριμένες ιδιότητες κατά τα δύο προηγούμενα φορολογικά έτη.

Εξαιρούνται επίσης οι δαπάνες για αποζημιώσεις απόλυσης, έκτακτες αμοιβές και παροχές σε είδος.

Πώς γίνεται ο έλεγχος και η έγκριση των δαπανών

Σύμφωνα με το άρθρο 22Α του Ν.4172/2013, ο φορολογούμενος υποβάλλει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας. Ο τύπος και το περιεχόμενο των αιτήσεων και των απαιτούμενων δικαιολογητικών για την πιστοποίηση των δαπανών επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας, καθορίζεται κατ' έτος με ανακοινώσεις, οι οποίες υποχρεωτικά αναρτώνται στο διαδικτυακό τόπο της γενικής γραμματείας.

Δικαίωμα υποβολής αιτήσεων έχουν όλες οι επιχειρήσεις ανεξάρτητα από τη νομική μορφή με την οποία λειτουργούν. Ο ποιοτικός έλεγχος σχετικά με το αντικείμενο του ερευνητικού έργου, την υλοποίηση και τα αποτελέσματα του σε σχέση με τα παραδοτέα και τους στόχους του έργου και η πιστοποίηση των δαπανών διενεργούνται από επιτροπές ή ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες που θα ορίζει η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας με την έκδοση των σχετικών διοικητικών πράξεων. 

Πότε υποβάλλεται τροποποιητική δήλωση

Ο χρόνος εξέτασης για τον έλεγχο και την πιστοποίηση των δαπανών, από τη ΓΓΕΤ δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 10 μήνες, ενώ σε περίπτωση που δεν εγκριθεί το σύνολο ή μέρος των δαπανών, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να υποβάλει τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος σε ένα μήνα μετά την απόρριψη της απόφασης χωρίς την επιβολή τόκων, προσαυξήσεων ή πρόστίμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου