Σελίδες

Τρίτη 5 Ιουνίου 2018

Ανάπτυξη στα χαρτιά: Σε επίπεδα... 2001 η αγοραστική δύναμη Δύο τρόποι υπάρχουν να υπολογίσει κάποιος το ΑΕΠ

Ανάπτυξη χωρίς τα νοικοκυριά γίνεται; Ανάπτυξη με την αγοραστική δύναμη των πολιτών αυτής της χώρας να είναι αντίστοιχη με αυτή του… 2000 και του 2001 (τότε που η χώρα είχε ακόμη δραχμή) και τις επενδύσεις να παραμένουν μειωμένες πάνω από 65% σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα γίνεται;
Η στατιστική δείχνει πως ναι. Μόνο που πρόκειται για ανάπτυξη σε «πήλινα πόδια» η οποία στηρίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στην αύξηση των εξαγωγών αλλά και στα έσοδα από την παροχή υπηρεσίας, κυρίως σε ότι αφορά στον κλάδο των μεταφορών. Διότι κατά τα λοιπά, τα νούμερα επιβεβαιώνουν όσους υποστηρίζουν ότι – προς το παρόν τουλάχιστον- η ανάκαμψη της οικονομίας δεν αφορά σε τίποτα τους πολίτες της χώρας η καταναλωτική δαπάνη των οποίων διαμορφώθηκε στο διάστημα Ιανουαρίου –Μαρτίου στα 31,786 δις. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν ξεσπάσει η κρίση, τα νοικοκυριά κατανάλωναν 42,6 δις. ευρώ (σ.σ στοιχεία πρώτου τριμήνου 2008) στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου ενώ με βάση τις χρονοσειρές της ΕΛΣΤΑΤ, αντίστοιχα μεγέθη με αυτά που καταγράφηκαν χθες για το πρώτο τρίμηνο του 2018, είχαν να εμφανιστούν από το 1ο τρίμηνο του 2000. Ολόκληρη η περίοδος του ευρώ είναι σαν να έχει … σβήσει για τα νοικοκυριά.
Δύο τρόποι υπάρχουν να υπολογίσει κάποιος το ΑΕΠ. Η πρώτη προσέγγιση είναι αυτή της παραγωγής: Στην ακαθάριστη προστιθέμενη αξία, προστίθενται οι φόροι που επιβάλλονται στα προϊόντα και αφαιρούνται οι επιδοτήσεις που γίνονται στα προϊόντα. Αν επικεντρωθεί κανείς στους φόρους, θα διαπιστώσει σημαντική αύξηση της τάξεως του 4% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018 σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2017.
Η αύξηση είναι συνεχής τα τελευταία χρόνια ενώ το αθροιστικό ποσοστό από το 1ο τρίμηνο του 2014 μέχρι το 1ο τρίμηνο του 2018 φτάνει στο 15,4% όταν το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου συγκριτικά με το ΑΕΠ του 1ου τριμήνου 2014 είναι αυξημένο κατά μόλις 2,5%. Μεγαλύτερο μέγεθος για φόρους είχε να καταγραφεί από το 1ο τρίμηνο του 2011. Τότε όμως το ΑΕΠ ήταν μεγαλύτερο (σε επίπεδο τριμήνου) κατά τουλάχιστον πέντε δις. ευρώ σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα.
Αν συγκρίνει κανείς το ΑΕΠ που ανακοινώθηκε χθες με αυτό του πρώτου τριμήνου του 2014, θα διαπιστώσει τα εξής:
1.      Συνολικά το ΑΕΠ έχει αυξηθεί κατά περίπου 2,52%
2.      Η καταναλωτική δαπάνη έχει συμβάλλει αρνητικά. Κυρίως τα νοικοκυριά, καταναλώνουν λιγότερο σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2014 ενώ οι φορείς του δημοσίου βρίσκονται περίπου στα ίδια επίπεδα.
3.      Ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου, ο δείκτης που αποτυπώνει την πορεία των επενδύσεων, δείχνει ότι οι επενδύσεις είναι λιγότερες στο πρώτο τρίμηνο του 2018 σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2014. Άρα το όνειρο των επενδύσεων δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη.
4.      Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών είναι αυτές που δίνουν ώθηση στο ΑΕΠ καθώς κινούνται σε επίπεδα περίπου οκτώ ποσοστιαίων μονάδων υψηλότερα σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2014. Αντίστοιχη ήταν η αύξηση και συγκριτικά με το α’ τρίμηνο του 2017. Από την άλλη, μικρότερη ήταν η αύξηση των εισαγωγών (3,55% στην τετραετία και πτώση το 2018 συγκριτικά με το 2017) γεγονός που επίσης επηρεάζει θετικά το ΑΕΠ.

φωτό eurokinissi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου