Σελίδες

Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018

Επιφυλάξεις ΔΝΤ για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές του χρέους

Επιφυλάξεις ΔΝΤ για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές του χρέους

Oι περισσότερο μακροπρόθεσμες προοπτικές όσον αφορά στη βιωσιμότητα του χρέους –ουσιαστικά οι προοπτικές μετά το 2032- παραμένουν «αβέβαιες», σημειώνει το ΔΝΤ.
epifulakseis-dnt-gia-tis-makroprothesmes-prooptikes-tou-xreous
 
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα θα βλάψουν την ανάπτυξη στην Ελλάδα και τονίζει ότι το 1,5% θα ήταν ο κατάλληλος στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα για την περίοδο μετά το 2022 και μέχρι το 2060 αντί για το 2,2% που συμφώνησε η Ελλάδα με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Βλέπει την «μεσοπρόθεσμη» ανάπτυξη στο 1% και δηλώνει ότι οι περισσότερο μακροπρόθεσμες προοπτικές όσον αφορά στη βιωσιμότητα του χρέους –ουσιαστικά οι προοπτικές μετά το 2032- παραμένουν «αβέβαιες». Πάντως, σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι αγορές θα είναι ανοικτές για την κάλυψη των δανειακών αναγκών της Ελλάδας όπως υποστήριξε πριν από λίγο ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα Πίτερ Ντόλμαν.
Η αποστολή του ΔΝΤ στην Αθήνα για τις ανάγκες του άρθρου 4 του καταστατικού του ΔΝΤ ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής. Το κείμενο συμπερασμάτων αναφέρει για το χρέος ότι: Η ελάφρυνση του χρέους η οποία συμφωνήθηκε πρόσφατα με τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας έχει βελτιώσει σε σημαντικό βαθμό τη βιωσιμότητα του χρέους μεσοπρόθεσμα, αλλά οι περισσότερο μακροπρόθεσμες προοπτικές παραμένουν αβέβαιες».
Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Ντόλμαν, η έκθεση βιωσιμότητας του χρέους θα ανακοινωθεί στις πρώτες ημέρες του Αυγούστου. Ωστόσο, η «γραμμή» του Ταμείου γίνεται αντιληπτή από την ανακοίνωση που εκδόθηκε πριν από λίγο αλλά και από τα όσα είπε ο κ. Ντόλμαν: «Θα ήταν δύσκολο να διατηρηθεί πρόσβαση στις αγορές περισσότερο μακροπρόθεσμα χωρίς περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους».
Μεταξύ άλλων ο κ. Ντόλμαν υποστήριξε:
1.       Ερωτηθείς για τη μείωση των συντάξεων υποστήριξε ότι οι συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις (σ.σ η μείωση των συντάξεων και η μείωση του αφορολογήτου) στέλνουν πολύ ισχυρό σήμα στις αγορές. Ωστόσο, όταν ο κ. Ντόλμαν ερωτήθηκε αν η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει στη μείωση, ο κ. Ντόλμαν περιορίστηκε να πει ότι πλέον το ΔΝΤ ασκεί πλέον συμβουλευτικό ρόλο.
2.       Κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να ξανασκεφτεί το θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
3.       Υποστήριξε ότι δεν έχουν γίνει ακόμη διαβουλεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση για την αξιοποίηση του αποθεματικού ασφαλείας. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι αν αποπληρωθεί το 50% της οφειλής της Ελλάδας στο ΔΝΤ πρόωρα (περίπου 5 δις. ευρώ) τότε και το επιτόκιο θα περιοριστεί αντίστοιχα περίπου στο 2%.

To πλήρες κείμενο της δήλωσης συμπερασμάτων της αποστολής του ΔΝΤ: 



Φωτογραφία: REUTERS Yuri Gripas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου