Σελίδες

Σάββατο 16 Ιουνίου 2018

Έφη Αχτσιόγλου: Νέα σελίδα ανοίγει με τη συμφωνία Μπαίνει τέλος στον αλυτρωτισμό και ανοίγουν εμπορικοί δρόμοι

«Η συμφωνία βελτιώνει τη θέση στην οποία βρίσκεται η χώρα και σέβεται την εθνική γραμμή διότι μιλάει για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων και δεν τηρεί απλώς την εθνική γραμμή αλλά ανεβάζει τον πήχη προς όφελος των εθνικών συμφερόντων διότι θέτει το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης που έγινε δεκτή από τη γείτονα χώρα, και βάζει τέλος στον αλυτρωτισμό» ανέφερε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στη Βουλή κατά τη διάρκεια συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας.
Η κα Αχτσιόγλου επεσήμανε ταυτόχρονα ότι αυτή η συμφωνία διαμορφώνει μια νέα σελίδα για τη συνεργασία, ανοίγει εμπορικούς δρόμους, δημιουργεί νέο πεδίο δράσης για τις ελληνικές επιχειρήσεις και επιβεβαιώνει τον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή.
Η υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε και στο επιχείρημα του Μάκη Βορίδη (ΝΔ) ότι η συμφωνία με την υπογραφή της παράγει έννομα αποτελέσματα και δεσμεύει τη χώρα πριν από την κύρωση της στη Βουλή.
«Κατανοώ την πολιτική σκοπιμότητα της επιχειρηματολογίας του κ. Βορίδη αλλά δεν μπορεί να ξεχνάμε βασικές αρχές του δικαίου, εκτός αν δεν το κάνει εσκεμμένα, οπότε θα πρέπει να ξεσκονίσει τις γνώσεις του στο Διεθνές Δίκαιο» είπε η Έφη Αχτσιόγλου.
«Η σύμβαση της Βιέννης, που ορίζει το δίκαιο των διεθνών συνθηκών, ορίζει ότι διεθνής σύμβαση που προβλέπει διαδικασία κύρωσης καθίσταται διεθνώς δεσμευτική μόνο από την κύρωσή της σε διεθνές επίπεδο. Η σύμβαση μπορεί να περιέχει επιπλέον βήματα τα οποία πρέπει να εκπληρωθούν ώστε η διεθνής σύμβαση να τεθεί σε ισχύ και να παράγει έννομα αποτελέσματα. Μόνο η υπογραφή διεθνούς σύμβασης προ της κύρωσης της και της θέσης σε ισχύ, καθόλου δεν δεσμεύει τα μέρη ούτε δημιουργεί διεθνή ευθύνη σε περίπτωση μη τήρησης των όρων» πρόσθεσε.
«Η ίδια η συμφωνία προβλέπει τα βήματα που πρέπει να τηρηθούν προκειμένου αυτή να τεθεί σε ισχύ και να παράξει έννομα αποτελέσματα διεθνώς. Προβλέπει, επίσης, ότι πρέπει να κυρωθεί στο κοινοβούλιο της γείτονας χώρας, ότι πρέπει στη συνέχεια να γίνει συνταγματική αναθεώρηση και μετά να έρθει στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Και στη συνέχεια να γνωστοποιηθεί η αλληλουχία αυτή των πράξεων στον θεματοφύλακα της συμφωνίας, τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ. Μόνο τότε λέει ξεκάθαρα η συμφωνία στο άρθρο 20, παράγει έννομα αποτελέσματα και δεσμεύει τη χώρα μας διεθνώς» διευκρίνισε η κα Αχτσιόγλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου