Σελίδες

Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018

Ελέγχονται για απόκρυψη εισοδήματος 600 μέτοχοι μεγάλων επιχειρήσεων

Ελέγχονται για απόκρυψη εισοδήματος 600 μέτοχοι μεγάλων επιχειρήσεων

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ
Τα στοιχεία έχουν παραληφθεί από το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (φωτ.).
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Νέα λίστα με φυσικά πρόσωπα τα οποία ελέγχονται για φοροδιαφυγή έχουν στα χέρια τους οι ελεγκτικές αρχές. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν εντοπιστεί 600 φυσικά πρόσωπα, μέτοχοι μεγάλων εταιρειών, οι οποίοι ελέγχονται για απόκρυψη εισοδήματος.
Πλέον ο ελεγκτικός μηχανισμός κατά τον έλεγχο επιχειρήσεων, εκτός από τις συνήθεις διαδικασίες που ακολουθούνται (έλεγχος βιβλίων και απόδοση παρακρατούμενων φόρων), ελέγχει και τους μετόχους.
Συγκεκριμένα από τους προληπτικούς ελέγχους που διενεργήθηκαν σε χιλιάδες επιχειρήσεις, σε όσες εντοπίστηκαν παραβάσεις ο έλεγχος επεκτάθηκε στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και τους μετόχους. Οπως προαναφέρθηκε, σε 600 φυσικά πρόσωπα διαπιστώθηκε αναντιστοιχία μεταξύ δηλωθέντων εισοδημάτων και καταθέσεων. Μάλιστα, από τους αρχικούς ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν τα στοιχεία είναι εντυπωσιακά και κατέδειξαν διαφορές άνω των 400.000 ευρώ για τον καθένα, την περίοδο 2012-2014.
Τα στοιχεία αυτά έχουν παραληφθεί ήδη από το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) προκειμένου να επιβεβαιωθεί εάν πρόκειται για απόκρυψη εισοδήματος ή εάν τα ποσά αυτά δικαιολογούνται ενδεχομένως από άλλες πηγές. Οι ελεγκτές του ΚΕΦΟΜΕΠ θα προχωρήσουν στη διασταύρωση των εισοδημάτων τους με βάση τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου. Με τις έμμεσες τεχνικές διενεργούνται ταυτόχρονα δύο είδη ελέγχου. Συγκεκριμένα, ελέγχονται οι πηγές προέλευσης των εισοδημάτων και εάν αυτά ταυτίζονται με τα δηλωθέντα στις φορολογικές δηλώσεις αλλά γίνεται και έλεγχος με τεκμαρτές δαπάνες. Δηλαδή, θα πραγματοποιηθεί:
• Ανάλυση της ρευστότητας του φορολογουμένου.
• Ανάλυση του ύψους των τραπεζικών καταθέσεων και των δαπανών σε μετρητά και
• Καθαρή θέση μετά τις δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν.
Οι ανωτέρω τεχνικές προσδιορίζουν επί της ουσίας το φορολογητέο εισόδημα μέσω της παρακολούθησης των κινήσεων των κεφαλαίων του ελεγχόμενου φορολογουμένου, είτε με την κατάθεση αυτών σε χρηματοπιστωτικούς λογαριασμούς είτε με την ανάλωσή τους σε διάφορες συναλλαγές με χρήση μετρητών. Μάλιστα, αναλύονται οι συνολικές καταθέσεις και τα διαθέσιμα σε χρηματοπιστωτικούς λογαριασμούς και οι αγορές και δαπάνες σε μετρητά τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε οικογενειακό επίπεδο. Στη συνέχεια, όλα αυτά συγκρίνονται με τα συνολικά δηλωθέντα έσοδα. Οπως αναφέρει ανώτατο στέλεχος της φορολογικής διοίκησης πλέον, κατά τη διενέργεια ελέγχων σε επιχειρήσεις και εφόσον σε αυτές διαπιστώνονται φορολογικές παραβάσεις θα ελέγχονται και τα φυσικά πρόσωπα-μέτοχοι της επιχείρησης. Αυτό σημαίνει ότι οι έλεγχοι σκληραίνουν και περιορίζονται σημαντικά οι δυνατότητες των επιχειρήσεων και των φυσικών προσώπων να αποκρύψουν εισοδήματα από την εφορία. Ταυτόχρονα, το αυτόματο σύστημα υπολογισμού εσόδων και εξόδων με βάση τα εισοδήματα και τις τραπεζικές καταθέσεις, αφενός διευκολύνει το έργο των ελεγκτών, αφετέρου δυσκολεύει σημαντικά τους φορολογουμένους να δικαιολογήσουν «μαύρο» χρήμα ή αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη.
Από τους ελέγχους που θα γίνουν στα 600 φυσικά πρόσωπα, εφόσον εντοπιστεί φοροδιαφυγή θα αντιμετωπίσουν στο μέλλον σημαντικά προβλήματα στη σύσταση ή συμμετοχή σε επιχείρηση. Και αυτό καθώς, σύμφωνα με τη νομοθεσία, θα εντάσσονται αυτομάτως στα αφερέγγυα πρόσωπα και θα ζητείται από τη φορολογική διοίκηση χρηματική εγγύηση. Συγκεκριμένα και με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, όσοι φορολογούμενοι –φυσικά ή νομικά πρόσωπα– είχαν ασκήσει κατά το παρελθόν επιχειρηματικές δραστηριότητες, αλλά πτώχευσαν ή κατέστησαν αφερέγγυοι, αφήνοντας πίσω τους ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές άνω των 100.000 ευρώ, πρέπει να παράσχουν σημαντικού ύψους χρηματικές εγγυήσεις στην ΑΑΔΕ αν θέλουν να ξεκινήσουν νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες.
Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου