Σελίδες

Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018

Ασφάλιση μελών και διαχειριστών Ε.Π.Ε. - έκπτωση εισφορών, Α.Π.Δ, λάθη, κ.λπ.

Ασφάλιση μελών και διαχειριστών Ε.Π.Ε. - έκπτωση εισφορών, Α.Π.Δ, λάθη, κ.λπ.






Συνήθη ερωτήματα

Σε μία εταιρεία περιορισμένης ευθύνης (Ε.Π.Ε.) συμμετέχουν δύο φυσικά πρόσωπα ένα μέλος (Α) με ποσοστό συμμετοχής 20% στο εταιρικό κεφάλαιο κι ένα μέλος-διαχειριστής (Β) με ποσοστό συμμετοχής 80% στο εταιρικό κεφάλαιο. Το μέλος (Α) εκτός των άλλων παρέχει και εξαρτημένη εργασία στην εταιρεία και ασφαλίζεται για την παροχή αυτή μέσω Α.Π.Δ. Ο διαχειριστής (Β), από 1.1.2017 και μετά λαμβάνει μηνιαίως και αμοιβή διαχείρισης και η επιχείρηση υπέβαλε μηνιαίως Α.Π.Δ. όλο αυτό το διάστημα για τις αμοιβές αυτές. 

α) Είναι ορθή η αντιμετώπιση αναφορικά με τις αμοιβές διαχείρισης και την υποβολή Α.Π.Δ. για τις αμοιβές αυτές και αν όχι πώς μπορεί να διορθωθεί το σφάλμα;
β) Τι αλλάζει από 1.6.2018; 
γ) Η επιχείρηση ποια ποσά μπορεί να εκπέσει από τα ακαθάριστα έσοδά της;
δ) Αν γίνει διανομή μερισμάτων θα ληφθούν υπόψη (σ.σ. θα αφαιρεθούν) για τη βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών οι εισφορές που αποδόθηκαν μέσω Α.Π.Δ. βάσει του άρθρου 38 του ν. 4387/2016;



Απαντήσεις


Αρχικά να αναφέρουμε ότι ασφαλιστέα ιδιότητα στις Ε.Π.Ε. βάσει του άρθρου 39 του ν. 4387/2016 έχουν τα μέλη αυτής για τα μερίσματα που λαμβάνουν βάσει της διανομής. Οι εισφορές αυτές καταβάλλονται μέσω ειδοποιητηρίων. 

Δείτε έναν ενδεικτικό πίνακα: 

Ασφαλιστέα ιδιότητα βάσει του άρθρου 39Ασφαλιστέα ιδιότητα βάσει του άρθρου 38*
Νομική μορφή εταιρείαςΑσφαλιστέα ιδιότηταΒάση υπολογισμού εισφορώνΚαταβολή εισφορώνΑσφαλιστέα ιδιότηταΒάση υπολογισμού εισφορώνΚαταβολή εισφορών
Ε.Π.Ε.Μέλη Στα μερίσματα (βάσει της διανομής)Μέσω ειδοποιητηρίουΤα μέλη που ασκούν συγχρόνως και καθήκοντα διαχείρισης  (αν υπάρχουν αμοιβές διαχείρισης)Στις αμοιβές διαχείρισηςΜέσω Α.Π.Δ.**
Οι διαχειριστές - τρίτοι μη εταίροι  (αν υπάρχουν αμοιβές διαχείρισης)Στις αμοιβές διαχείρισηςΜέσω Α.Π.Δ.**

* Από 1.6.2018 και μετά. 
** Αναμένουμε να εκδοθεί σχετική εγκύκλιος από τον Ε.Φ.Κ.Α. που θα περιγράφει τη διαδικασία, τα πακέτα κάλυψης, κ.λπ.        


Ας δούμε αναλυτικά παρακάτω τις απαντήσεις για τα θέματα που τέθηκαν στα ερωτήματα:

Ι. Στο άρθ. 22 «Εκπιπτόμενες επιχειρηματικές δαπάνες» του Κ.Φ.Ε. (ν.4172/2013) ορίζονται:

«Κατά τον προσδιορισμό του κέρδους από επιχειρηματική δραστηριότητα, επιτρέπεται η έκπτωση όλων των δαπανών, με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 23 του Κ.Φ.Ε., οι οποίες:
α) πραγματοποιούνται προς το συμφέρον της επιχείρησης ή κατά τις συνήθεις εμπορικές συναλλαγές της,
β) αντιστοιχούν σε πραγματική συναλλαγή και η αξία της συναλλαγής δεν κρίνεται κατώτερη ή ανώτερη της αγοραίας, στη βάση των στοιχείων που διαθέτει η Φορολογική Διοίκηση,
γ) εγγράφονται στα τηρούμενα βιβλία απεικόνισης των συναλλαγών της περιόδου κατά την οποία πραγματοποιούνται και αποδεικνύονται με κατάλληλα δικαιολογητικά». 


ΙΙ. Με την ΠΟΛ.1113/2.6.2015 διευκρινίστηκε ότι, οι ασφαλιστικές εισφορές των εταίρων Ε. Π. Ε. (ή Ι.Κ.Ε.) δεν εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των εταιρειών αυτών, αλλά σε περίπτωση που οι εταίροι λαμβάνουν αμοιβή και ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, οι ασφαλιστικές τους εισφορές θα εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα της ατομικής τους επιχείρησης. Αν δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και επιπλέον οι αμοιβές που λαμβάνουν από την Ε.Π.Ε. (ή την Ι.Κ.Ε.) θεωρούνται ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες (που δεν προέρχονται από τα κέρδη), τότε οι ασφαλιστικές εισφορές θα εκπίπτουν από το εισόδημά τους από μισθωτές υπηρεσίες και θα δηλωθούν από τα φυσικά πρόσωπα στη δήλωση φορολογίας εισοδήματός τους.
Ομοίως, σε περίπτωση που κάποια από τα παραπάνω μέλη είναι ταυτόχρονα και διαχειριστές στις πιο πάνω εταιρείες, οι οποίοι επίσης δεν λαμβάνουν καμία αμοιβή λόγω της ιδιότητάς τους αυτής, οι υπόψη ασφαλιστικές εισφορές δεν εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των εταιρειών (βλ. σχετ. ΠΟΛ.1094/2016 «Συμπλήρωση της ΠΟΛ.1113/2015»).
Επίσης στην παραπάνω εγκύκλιο, μεταξύ άλλων, αναφέρονται:
«[…]Διευκρινίζεται ότι όποια δαπάνη έχει χαρακτηρισθεί ως παροχή σε είδος με βάση το άρθρο 13 του ν. 4172/2013 (ΠΟΛ.1219/6.10.2014 εγκύκλιός μας) και φορολογείται ως εισόδημα από μισθωτή εργασία, θεωρείται ότι πραγματοποιείται προς το συμφέρον της επιχείρησης (άρθρο 22 περ. α') και εκπίπτει ως έξοδο μισθοδοσίας, εφόσον πληρούνται και οι λοιπές προϋποθέσεις των περ. β' και γ' του άρθρου 22. Λοιπές δαπάνες που δεν εμπίπτουν στην έννοια των παροχών σε είδος (π.χ. διατακτικές μέχρι 6 ευρώ, παροχές μέχρι 300 ευρώ, χρήση κινητών τηλεφώνων σύμφωνα με την ΠΟΛ.1219/6.10.2014, παραχώρηση εταιρικών οχημάτων για το 70% του κόστους των αναφερομένων στις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 13 δαπανών, καύσιμα και διόδια εταιρικών οχημάτων, κ.λπ.) εκπίπτουν υπό το πρίσμα των διατάξεων του άρθρου 22.[…]».


ΙΙΙ.  Με την με αρ. πρ. Δ.15/Δ'/619/15/2018 «Ασφαλιστικές εισφορές μελών εταιρειών ή/και διαχειριστών» εγκύκλιο του υπ. Εργασίας δόθηκαν διευκρινίσεις για το μείζον αυτό θέμα που απασχολούσε επιχειρηματίες και φοροτεχνικούς από την έναρξη εφαρμογής του νέου ασφαλιστικού νόμου. Στην εν λόγω εγκύκλιο, μεταξύ άλλων, αναφέρονται:

«Απαντώντας στο αριθ. ΔΙΕΙΣΦ.ΜΜ/24/14599/4-1-2018 έγγραφό σας, σχετικά με την υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ από μέλη εταιρειών ή/και διαχειριστών, καθώς και σε θέματα που αφορούν στην ασφάλιση των ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων και προσώπων που έχουν αγροτικό εισόδημα ενώ παράλληλα ασκούν και άλλη επαγγελματική δραστηριότητα, σας γνωρίζουμε τα εξής:
1. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 55 του ν.4387/2016, στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ υπάγονται υποχρεωτικά από 1/1/2017 οι ασφαλισμένοι των ενταχθέντων στον ΕΦΚΑ φορέων ασφάλισης, οι οποίοι εξακολουθούν να διέπονται από τις διατάξεις της νομοθεσίας των φορέων αυτών, όπως ισχύουν, εκτός όσων ειδικά ορίζονται με τις διατάξεις του ν.4387/2016.
Με τον ανωτέρω νόμο, μεταξύ άλλων, ρυθμίστηκαν θέματα που αφορούν στον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών από 1/1/2017, όχι όμως θέματα που αφορούν στην υπαγωγή στην ασφάλιση, όπου εξακολουθούν να εφαρμόζονται οι σχετικές διατάξεις των πρώην φορέων ασφάλισης.
2. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 1 παρ. 3 του ν.1759/1988, όπως ισχύει, στην ασφάλιση του πρώην ΙΚΑ – ΕΤΑΜ υπάγονται επίσης πρόσωπα που απασχολούνται ή παρέχουν εργασία ή υπηρεσία με αμοιβή είτε σε φυσικά πρόσωπα είτε στο Δημόσιο ή σε νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου είτε σε ανεξάρτητες αρχές με οποιαδήποτε άλλη σχέση, εφόσον για την απασχόληση, εργασία τους ή υπηρεσία τους αυτή δεν υπάγονται με ρητή διάταξη νόμου στην ασφάλιση άλλου πρώην ταμείου κύριας ασφάλισης. Τα ανωτέρω εφαρμόζονται και σε συνταξιούχους ελληνικού ή αλλοδαπού ασφαλιστικού φορέα.
3. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 1 του Π.Δ.258/2005, όπως ισχύει, στην ασφάλιση του πρώην ΟΑΕΕ υπάγονται υποχρεωτικά τα μέλη ή μέτοχοι Οργανισμών, Κοινοπραξιών ή κάθε μορφής Εταιρειών (εκτός των ΑΕ και των ΙΚΕ) των οποίων ο σκοπός συνιστά δραστηριότητα για την οποία τα ασκούντα αυτήν πρόσωπα υπάγονται στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ.
Επιπλέον, από τις διατάξεις του άρθρου 116 παρ. 9 του ν.4072/2012 στην υποχρεωτική ασφάλιση του πρώην ΟΑΕΕ υπάγονται υποχρεωτικά οι διαχειριστές των ΙΚΕ που ορίστηκαν με το καταστατικό ή με απόφαση των εταίρων, καθώς και ο εταίρος μονοπρόσωπης ΙΚΕ.
4. Με βάση το ανωτέρω νομοθετικό πλαίσιο, οι εταίροι σε εταιρείες μορφής ΟΕ, ΕΕ και ΕΠΕ υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του πρώην ΟΑΕΕ και καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 39 του ν.4387/2016, όπως ισχύει.
Εάν οι εταίροι ασκούν συγχρόνως καθήκοντα διαχείρισης, χωρίς να προβλέπεται αμοιβή για την άσκηση αυτών των καθηκόντων, αλλά πρόκειται να λάβουν την αναλογία επί των κερδών της επιχείρησης, εξακολουθούν να καταβάλουν ασφαλιστικές εισφορές επί των σχετικών μερισμάτων σύμφωνα με το άρθρο 39 του ν.4387/2016. Σε περίπτωση όμως που για την άσκηση καθηκόντων διαχείρισης προβλέπεται αμοιβή, προκύπτει σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ. 3 του ν.1759/1988 υποχρέωση υπαγωγής στην ασφάλιση του πρώην ΙΚΑ – ΕΤΑΜ και καταβολή ασφαλιστικών εισφορών βάσει του άρθρου 38 του ν.4387/2016, όπως ισχύει, εφαρμοζομένων των προβλέψεων του άρθρου 36 παρ. 1 του ν.4387/2016 περί παράλληλης ασφάλισης.
Σε περίπτωση που διαχειριστής σε εταιρείες της ανωτέρω μορφής έχει οριστεί τρίτο πρόσωπο, και λαμβάνει αμοιβή για την άσκηση των καθηκόντων του ως διαχειριστή, προκύπτει σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ. 3 του ν.1759/1988 υποχρέωση υπαγωγής στην ασφάλιση του πρώην ΙΚΑ – ΕΤΑΜ και καταβολή ασφαλιστικών εισφορών βάσει του άρθρου 38 του ν.4387/2016, όπως ισχύει.
Σημειώνουμε ότι οι ρυθμίσεις του άρθρου 38 του ν.4387/2016, όπως ισχύει, για το κατώτατο όριο μηνιαίων αποδοχών (€586,08 για τους απασχολούμενους άνω των 25 ετών και €510,95 για τους απασχολούμενους κάτω των 25 ετών) έχουν εφαρμογή και στις αμοιβές διαχείρισης, δεδομένου ότι οι σχετικές υπηρεσίες παρέχονται κατά συστηματικό τρόπο και σε τακτικό χρόνο εντός του μήνα.
Τα ανωτέρω ειδικώς οριζόμενα για τις ΟΕ, ΕΠΕ, ΕΕ εφαρμόζονται από 1/6/2018.[…]». 


ΙV. Στην εγκύκλιο ΕΦΚΑ με αριθμό 27 15.6.2017 «Παράλληλη ασφάλιση κατ’ εφαρμογή των άρθρ. 17 παρ.1 και 36 παρ.1,2,6 και 7 του Ν. 4387/16», μεταξύ άλλων, αναφέρονται:

«Άρθρο 17 παρ.1 (Δημόσιο)
« 1.Ασφαλισμένοι, ανεξαρτήτως του χρόνου υπαγωγής στην ασφάλιση, για τους οποίους προκύπτει βάσει γενικών, ειδικών ή καταστατικών διατάξεων, όπως ίσχυαν έως την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, υποχρεωτική ασφάλιση σε δύο ή περισσότερους φορείς ή τομείς ασφάλισης που εντάσσονται στον Ε.Φ.Κ.Α., καταβάλλουν για κάθε αναληφθείσα επαγγελματική δραστηριότητα τις προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές, όπως αυτές καθορίζονται από τον παρόντα νόμο. Στην περίπτωση αυτή για τη δεύτερη αναληφθείσα επαγγελματική δραστηριότητα δεν εφαρμόζεται η υποχρέωση καταβολής ελάχιστης μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς του άρθρου 39 παράγραφος 3».
Άρθρο 5 παρ.1 και 2 (Δημόσιο)
«1. Από 1.1.2017 το συνολικό ποσοστό εισφοράς κλάδου σύνταξης στον Ε. Φ.Κ.Α. ασφαλισμένου και εργοδότη ορίζεται σε 20% επί των συντάξιμων μηνιαίων αποδοχών των προσώπων της περίπτωσης α' της παραγράφου 1 του άρθρου 4, όπως αυτές ισχύουν κάθε φορά και κατανέμεται κατά 6,67% σε βάρος του ασφαλισμένου και κατά 13,33% σε βάρος του Δημοσίου και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, με την επιφύλαξη της περίπτωσης γ' της παραγράφου 2 περίπτωση γ' του παρόντος άρθρου.
2.α. Το ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών για τον υπολογισμό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς ασφαλισμένου και εργοδότη συνίσταται στο δεκαπλάσιο του ποσού που αντιστοιχεί στον εκάστοτε προβλεπόμενο κατώτατο βασικό μισθό άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών.
β. Το ανώτατο όριο της προηγούμενης περίπτωσης εφαρμόζεται και επί πολλαπλής μισθωτής απασχόλησης ή έμμισθης εντολής όσον αφορά στην εισφορά ασφαλισμένου ».
Άρθρο 36 παρ. 1,2 ,6 και 7. (Μισθωτοί - Μη Μισθωτοί Ιδιωτικού Τομέα)
«1. Ασφαλισμένοι, ανεξαρτήτως του χρόνου υπαγωγής στην ασφάλιση, για τους οποίους προκύπτει βάσει γενικών, ειδικών ή καταστατικών διατάξεων, όπως ίσχυαν έως την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, υποχρεωτική ασφάλιση σε δύο ή περισσότερους φορείς, τομείς, κλάδους και λογαριασμούς ασφάλισης που εντάσσονται στον Ε. Φ.Κ.Α., καταβάλλουν για κάθε αναληφθείσα επαγγελματική δραστηριότητα τις προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές, όπως αυτές καθορίζονται από τον παρόντα νόμο. Στην περίπτωση αυτή για τις πλέον της πρώτης αναληφθείσες επαγγελματικές δραστηριότητες δεν εφαρμόζεται η υποχρέωση καταβολής ελάχιστης μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς».
«2. Ασφαλισμένοι, ανεξαρτήτως του χρόνου υπαγωγής στην κοινωνική ασφάλιση, που παρέχουν εξαρτημένη εργασία και ταυτόχρονα αυταπασχολούνται σε δραστηριότητες για τις οποίες υπάγονταν ή θα υπάγονται βάσει γενικών, ειδικών ή καταστατικών διατάξεων, όπως ίσχυαν έως την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, στην ασφάλιση ενός φορέα, τομέα, κλάδου και λογαριασμού ασφάλισης που εντάσσονται στον Ε. Φ.Κ.Α., καταβάλλουν υπέρ του Ε.Φ.Κ.Α.: α) μηνιαία ασφαλιστική εισφορά, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 38, για το εισόδημα που προέρχεται από τη διαρκή σχέση παροχής υπηρεσιών και β) ασφαλιστική εισφορά, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 39, για το εισόδημα, εφόσον υπάρχει, από άσκηση ελεύθερου επαγγέλματος, για το οποίο εκδίδονται δελτία παροχής υπηρεσιών, τιμολόγια ή αποδείξεις επαγγελματικής δαπάνης. Στην περίπτωση αυτή δεν εφαρμόζεται η παρ. 3 του άρθρου 39».
«6. Οι διατάξεις του παρόντος, πλην της παρ. 5, έχουν εφαρμογή από 1.1.2017».
«7. Καταργείται το άρθρο 39 του Ν. 2084/1992, καθώς και κάθε άλλη διάταξη που ρυθμίζει διαφορετικά τα θέματα του παρόντος».[...]
[...]Α. ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΒΑΣΗΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ
Κατά τη διαδικασία δημιουργίας της βάσης υπολογισμού εισφορών διακρίνονται οι εξής κατηγορίες :
Α.1 ΜΙΣΘΩΤΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ - ΑΣΚΗΣΗ ΕΛ.ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ Ή ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
Σε περίπτωση μισθωτής απασχόλησης και άσκησης ελεύθερου επαγγέλματος ή αυτοαπασχόλησης για τις οποίες προκύπτει υποχρέωση ασφάλισης στον ΕΦΚΑ βάσει των σχετικών διατάξεων του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ή του Δημοσίου και τ. ΟΑΕΕ ή του τ. ΕΤΑΑ αντίστοιχα, μηνιαία βάση υπολογισμού των πάσης φύσεως ασφαλιστικών εισφορών αποτελεί το άθροισμα του εισοδήματος από την παροχή των μισθωτών υπηρεσιών και του καθαρού φορολογητέου αποτελέσματος από την άσκηση της επαγγελματικής δραστηριότητας.
Για την εξεύρεση της βάσης υπολογισμού στις περιπτώσεις αυτές λαμβάνεται καταρχάς υπόψη το μηνιαίο εισόδημα από την μισθωτή εργασία και σε αυτό προστίθεται το εισόδημα από την άσκηση του ελεύθερου επαγγέλματος ή της αυτοαπασχόλησης.
Ως ανώτατο όριο μηνιαίου εισοδήματος σε κάθε περίπτωση λαμβάνεται το ποσό των €5.860,80 .
Ως κατώτατο όριο μηνιαίου εισοδήματος λαμβάνεται το ποσό των €586,08.
Το κατώτατο όριο μηνιαίου εισοδήματος, €586,08, ισχύει ακόμη και αν πρόκειται για μισθωτό κάτω των 25 ετών ή για ελεύθερο επάγγελμα ή αυτοαπασχόληση κάτω της 5ετίας.[...]».



V. Από το συνδυασμό όλων των παραπάνω, διακρίνουμε τις παρακάτω υποπεριπτώσεις:

α. Για το χρονικό διάστημα έως 31.5.2018: 

Οι αμοιβές που λαμβάνει ο διαχειριστής από την Ε.Π.Ε. θεωρούνται ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες. Για τις αμοιβές αυτές δεν καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές μέσω υποβολής Α.Π.Δ. και για τις αμοιβές έως 31.5.2018 που έχετε αποδώσει τέτοιες μέσω Α.Π.Δ. θα πρέπει να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες για τη διόρθωση του σφάλματος και την επιστροφή τους ως αχρεωστήτως καταβληθείσες. 


β. Για το χρονικό διάστημα από 1.6.2018 (σ.σ. αναμένονται οι σχετικές οδηγίες από τον Ε.Φ.Κ.Α.) 

Για τις αμοιβές διαχείρισης που δίνονται (και δεν προέρχονται από κέρδη), θα πρέπει να αποδίδονται ασφαλιστικές εισφορές μέσω της διαδικασίας υποβολής Α.Π.Δ. (άρθ. 38 ν.4387/2016). Το νομικό πρόσωπο μπορεί να εκπέσει αυτές τις ασφαλιστικές εισφορές που αφορούν στις εν λόγω αμοιβές, όπως και για το υπόλοιπο έμμισθο προσωπικό, εφόσον βέβαια πληρούνται και οι λοιπές προϋποθέσεις που τίθενται από το άρθ. 22 του Κ.Φ.Ε.

Θα εξακολουθούν να καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές επί των σχετικών μερισμάτων όλων των μελών της Ε.Π.Ε. σύμφωνα με το άρθ. 39 του ν.4387/2016 (μέσω ειδοποιητηρίου και επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος του προηγούμενου έτους) και στην περίπτωση του διαχειριστή που λαμβάνει αμοιβές διαχείρισης (και καταβολή εισφορών μέσω Α.Π.Δ. κατά τα παραπάνω), θα έχουν εφαρμογή οι διατάξεις της παρ. 1 του άρθ. 36 του ίδιου νόμου, περί παράλληλης ασφάλισης, βάσει του οποίου, εφαρμόζεται κατώτατο και ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών (βλ. εγκύκλιο ΕΦΚΑ 27 15.6.2017 παραπάνω).

Στην περίπτωση αυτή όμως, όταν δηλαδή υποβάλλεται Α.Π.Δ. για ασφαλισμένο (βάσει του άρθ. 38 όπως εδώ των αμοιβών διαχειριστή Ε.Π.Ε.) που παράλληλα είναι και αυτοαπασχολούμενος (βάσει του άρθ. 39 όπως εδώ ως μελών Ε.Π.Ε.), θα πρέπει το σύστημα να συνυπολογίζει (για την εξεύρεση της εφαρμογής του κατώτατου και ανώτατου ορίου) πρώτα το εισόδημα βάσει του άρθ. 38 και έπειτα το εισόδημα βάσει του άρθ. 39.
Όπως εφαρμόζεται σήμερα ο συνυπολογισμός είναι εσφαλμένος, καθόσον οι μεν εισφορές των εμμίσθων βάσει του νόμου υπολογίζονται με βάση τις αποδοχές που λαμβάνουν σήμερα, ενώ οι εισφορές των αυτοαπασχολουμένων υπολογίζονται με βάση το Κ.Φ.Α. του προηγούμενου έτους. Υπάρχει δηλαδή βασικό πρόβλημα (και δυστυχώς δεν γνωρίζουμε πότε θα λυθεί) που εντοπίζεται στο ότι, δεν υφίσταται προς το παρόν η τεχνική δυνατότητα «σύζευξης» των συστημάτων, ώστε να υπολογίζεται πρώτα το ασφαλιστέο εισόδημα από μισθωτή εργασία και η τυχόν επιπρόσθετη εισοδηματική βάση ασφαλιστέου εισοδήματος από ελεύθερο επάγγελμα ή αυτοαπασχολούμενου της προηγ. χρήσης, ούτε η συστημική δυνατότητα «φρένου» όταν ένας ασφαλισμένος πιάνει το μηνιαίο πλαφόν αθροιστικά ή μόνο από την εργασία του βάσει του άρθ. 38.

Συνεπώς στην περίπτωσή σας θα αναγκαστείτε να καταβάλλετε, αρχικά, τις επιπλέον εισφορές και κατά το μέρος που αφορούν τις εισφορές του εργαζομένου, να τις απαιτήσετε προς επιστροφή με βάση τις διαδικασίες που προβλέπονται από τον Ε.Φ.Κ.Α.


https://www.taxheaven.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου